Deja de acum câteva săptămâni au început să apară prin magazine calendarele de Advent, că au început să prindă și la noi de ceva ani. Pentru că, vorba aia, dacă putem ambala aceleași ciocolățele obișnuite într-o formă care nu e disponibilă decât o dată pe an și să le vindem la suprapreț, de ce nu? 😁

Dar de fapt, cine e Advent ăsta și ce vrea el de la viața noastră? Pentru că, realist vorbind, pun pariu că mai mult de jumătate dintre cei care cumpără calendare de Advent habar nu au ce este de fapt Adventul și la ce folosește el.

Dar nu vă temeți, ați nimerit unde trebuie, vă lămuresc eu acușica.

În tradiția romano-catolică, perioada de Advent este perioada de patru săptămâni dinaintea Crăciunului. Sau perioada de “așteptare” a Crăciunului, pentru că Advent este derivat din latinescul “adventus” – sosire, venire.

Perioada de Advent începe întotdeauna într-o duminică și durata acestei perioade variază în funcție de ziua în care cade Crăciunul în anul respectiv, în a patra săptămână de Advent, între 22 și 28 de zile.

Eu nu sunt catolică, dar cu toate astea, sărbătoresc Adventul, și asta din două motive.

Primul este acela că Adventul face parte din lucrurile pe care le asociez eu cu Crăciunul încă de mică. Și asta pentru că toate instituțiile de învățământ pe care le-am frecventat, de la grădi și până la facultate, au avut legături cu limba și tradițiile germane și, implicit, cu tradițiile catolice.

Iar al doilea este că mi se pare o tradiție frumoasă dintotdeauna și mai ales de când îl avem pe micul șef de 90 de centimetri prin preajmă. Pentru că Adventul este o perioadă de anticipare, de frecat mânuțe cu bucurie în așteptarea Crăciunului și pentru un copil, toată perioada asta e cel puțin la fel de palpitantă și importantă cum este și Crăciunul în sine.

Copil fiind, nu asociam Adventul cu calendarele cu bombonele devenite atât de populare astăzi, nu de alta, dar în comunism și la începutul anilor 90 încă nu ajunseseră pe la noi. Sau dacă se găseau și pe la noi prin țară, la mine n-au ajuns.

Ce însemna pentru mine în schimb începutul Adventului și așteptarea Crăciunului era coronița de Advent.

Legenda, așa cum ne-a fost povestită nouă în școala primară, e aproximativ asta: era odată, de mult, un pastor care se ocupa de niște copii orfani. Și pentru că se apropia Crăciunul și copiii erau nerăbdători, îl întrebau pe pastor în fiecare zi când e Crăciunul, cât mai e până la Crăciun?

Și atunci pastorul a luat un cerc mare din lemn, de la o roată de căruță, și a pus pe ea 20 de lumânărele mici, albe și 4 lumânări mai mari, roșii. Și în fiecare seară, începând cu 1 decembrie, aprindea câte o lumânare mică în fiecare zi a săptămânii și o lumânare mare duminica.

Și așa a apărut coronița de Advent. Ulterior, cercul din lemn a fost înlocuit cu rămurele de brad și numărul de lumânări a fost redus la cele 4 aferente duminicilor dinaintea Crăciunului.

E, și să mai zică cineva că nu te schimbă venirea unui copil în familie… Până acum vreo câțiva ani eram destul de Grinch, așa, când vedeam că începeau să apară în magazine dulciuri și decorațiuni și jdemii de alte chestii legate de Crăciun încă de la sfârșit de noiembrie și singura chestie “sărbătorească” pe care o acceptam în casă era coronița de Advent. Că ce naiba, dacă ne apucăm să decorăm de acum, până la Crăciun ne săturăm de atâția jingle bells și atâtea globulețe!

Dar de când există Eric și în special de când a început să înțeleagă cam despre ce e vorba sau, mai bine zis, de când au început să îl entuziasmeze decorațiunile și colindele și tradițiile, m-a lovit și pe mine strechea Crăciunului și mă apuc de decorat de pe la început de decembrie. Și până la urmă, de ce nu? Că niște reni veseli prin casă și niște fulgi de zăpadă lipiți pe geamuri n-au omorât pe nimeni.

Așa că, evident, am cumpărat și eu calendar de Advent cu ciocolățele. Partea bună e că am reușit să îl ascund suficient de bine încât să nu-l găsească copilul. Partea proastă e că, în conformitate cu calendarul meu de Advent, mai sunt 3 zile până la Crăciun 🙄

La voi? Coronițe, decorațiuni, calendare, ceva?

4 thoughts on “Advent

  1. Eu ii fac fiului meu un calendar propriu în fiecare an. Surpriza pentru el nu este atât conținutul efectiv, cât sa vadă ce năzdrăvănii mi-au mai trecut prin cap și sub ce forma i le prezint. Și am imaginație!!!! Multa! 😁 Surprizele zilnice variază de la dulciuri, fructe, la activități de făcut în familie, jucat jocuri, mers la cinema, etc. Are 14 ani și încă iubește la nebunie ceea ce a devenit deja tradiția noastra de Advent.

  2. Iubesc Adventul, Crăciunul şi toate tradițiile. Uneori ajung şi eu la suprasaturare, dar totuşi mai greu decât alții 😀
    Îmi place să fac coroniță handmade în fiecare an, de fapt mai multe crenguțe îmbinate cumva între ele.
    Îmi place să rezolv şi quizzurile zilnice din Adventskalender de la Hueber, dar s-au cam fâsâit în ultimii ani.
    Şi am să-mi amintesc mereu de calendarul cu ouă Kinder primit de la rudele din Germania pe la începutul anilor 2000. Am făcut atâtea figurine simpatice! L-am plimbat şi de la Piteşti la Braşov 😁
    Eram copil şi mă bucuram din plin de lucrurile simple. Sper să mai pot/putem face asta cu toţii ❤

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *