Făcând ieri oleacă de ordine prin casă, m-am împiedicat de o pungă de cadouri în care domnul soț a primit recent… ei bine, un cadou.

Și cum mă foiam eu așa de colo până colo, punând lucruri la loc, aruncând lucruri și tot așa, m-am trezit că mă uit lung la punga de cadouri, neștiind cumva neapărat ce să fac cu ea.

Așa că m-am apucat a filosofa. Despre scurta și trista viață a pungilor de cadouri.

Că trebuie să vă fac o mărturisire: io n-am pungă cu pungi. Probabil că nu-s român 100%, așa cum decretează bunele tradiții că ar treb… oh, wait, eu chiar nu-s 100% român, că-s 50% ungure :))

Probabil așa se explică faptul că nu dețin o pungă cu pungi. Ba mai mult, detest cu pasiune orice fel de pungă, punguță, traistă sau sacoșică și nu știu cum să fac să scap mai repede de ele atunci când ajung la mine. Da, huo, o să mă calce Greta pe cap că ucid planeta, aia e!

Dețin pă persoană fizică, în coproprietate cu soțul meu, un sertar într-o mică piesă de mobilier amplasată pe hol, un număr de 5 (cinci, da, m-am ridicat acum și le-am numărat) traiste din pânză și d-alea tip rafie, reutilizabile, pe care le luăm cu noi la cumpărături.

În rest, mă feresc de pungi ca dracu de tămâie și dacă, dintr-o întâmplare ori o regretabilă eroare, un astfel de obiect pătrunde în locuință, îi găsesc rapid un scop – de cele mai multe ori curăț legume în ea – și apoi îi fac vânt cu cea mai mare viteză.

Da cu pungile de cadouri ce facem, fraților? Serios, ce naiba facem cu ele? Că e risipă curată!

Să luăm, par egzamplu, punga asta de cadouri de care m-am împiedicat mai adineauri. Utilitatea ei s-a rezumat între momentul în care a plecat din magazin, a adăpostit obiectul-cadou până la noi acasă, după care… ce?

Să o arunc… cumva nu-mi vine, că e efectiv un obiect nou-nouț. Să o păstrez… La ce bun? Că să o dau mai departe e de porc.

Și atunci, ziceți voi, oameni buni, ce mama supărării fac io cu punga asta de cadouri?!? Că îmi șade pe un scaun din casă și se uită la mine, parcă rânjindu-mi sardonic și sunt 100% sigură că dacă ar fi avut limbă, acu ar fi tronat pe scaunul ăla așa 😛.

31 thoughts on “Dileme și probleme

  1. Rezident de bloc fiind, toate pungile de hârtie ajung recipient pentru reciclat …hârtie și scap de ele când se umplu 🥳
    Dar sunt “mândra” posesoare a unei sacoșe cu pungi de toate dimensiunile …. fac cum fac și nu piere 🤔

    1. Hmmm 🤔
      Ia că tocmai mi-ai dat o idee. Eu folosesc “deșeurile” de hârtie (gen pliante de Kaufland, ziare, hârtia cu care vin pantofii noi în interior, că să își păstreze forma etc.) în poșetele din dulap. Adică le umplu cu hârtii, ca să stea frumos în picioare și să nu se storfocească.
      Cred că aș putea mototoli și punga asta, să o îndes prin vreo poșetă și așa nu mă simt vinovată de risipă 😁

  2. Pai de ce nu o poti da mai departe cand ai si tu de facut un cadou? Eu asta fac cu ele… am o colectie de pungi de cadouri (primite, nu cumparate) si le “reciclez” cand am nevoie. 🙂 Dar recunosc ca eu am si “punga cu pungi”… ma rog, un fel de sertar de fapt, dar de cand cu toate chestiile ecologice s-au imputinat dramatic. La cumparaturi mergem si noi cu sacose mari de rafie asa ca plase de plastic nu mai prea avem. Pe cele de hartie de la magazine le folosesc ca sa pun alte hartii/cartoane/ambalaje reciclabile si le duc la container mai usor asa.

    1. Nu știu, că mi se pare cumva bizar să dau mai departe ceva “folosit”, în astfel de circumstanțe.
      Cred că am ceva probleme dubioase la căpuț (auzi la mine…cred 🤣🤣🤣).

      Și oricum, în general nu prea am pungi de cadouri prin casă – chiar mă gândeam: ultimele cadouri primite au fost niște cercei (au venit cu o punguță din aia imitație de catifea), o cască moto (a venit în cutia proprie) și, tipul meu favorit de cadou: carduri cadou la DM 😁

  3. Bună!
    Un mare NU risipei. Am punga cu pungi de pânză, cu pungi de rafie și cu pungi de cadouri. Le refolosesc pe cele de cadouri pentru cadouri dacă sunt impecabile.
    Sau punem ceva ușor de cărat.

    1. Cele de hârtie le refolosesc și eu să car chestii ușurele (de exemplu când trebuie să îi duc mamei înapoi caserole goale 😂).

      Și da, și eu urăsc risipa de orice fel: alimentară, de materiale, de haine…

  4. Well… uneori se por recicla pungile de cadouri dându-le mai departe, cu cadouri, când o fi. Că tot sunt nou. Și le strângem pentru acest scop nobil și economicos. Doar sperăm să ne amintim că le când avem nevoie și să nu luăm altele.
    Și da, avem pungă cu pungi 🤷 din când în când le mai arunc/sortez dacă se adună prea multe.

    1. Așa e, practic sunt noi și teoretic ar putea fi date mai departe. Numa că eu am cumva un blocaj în cap și nu pot face asta (dilie, noh 🤷‍♀️).
      În plus, dacă aș face-o, aș sta cu stres să nu cumva să dau punga înapoi aceleiași persoane de la care am primit-o, că la cât sunt eu de senilă, există șanse mari 😂

  5. Eu am 2 sertare cu pungi, ba nu 3. Unul cu pungi bune de utilizat. Si 2 pentru gunoi. Una la bucatarie si una la baie. Apoi mai am pungi de cadouri pentru reciclat. Adica pun hartie in ele si le dau in ziua cu hartia de reciclat afara.
    Apoi mai am o punga cu pungi reutilizabile pe care le dam cadou intre noi. De multe ori schimbam pungile de cadou de cateva ori pe an intre noi. Eu cumnata-mii si ea mie. Sau cu vecinii. Ba unii imi dau si punga inapoi dupa ce si-au insusit cadoul😀. Nu vad rostul sa cumpar pungi de cadouri. Doar hartie de impachetat cumpar.

    1. La gunoi folosesc pungi de cumpărat, că avem dimensiuni și forme mai ciudate la coșuri și nu prea se potrivesc orice fel de pungi.

      Dar e clar, trebuie să încep să reutilizez și eu pungile de cadouri, că aparent nu e așa o blasfemie cum îmi imaginam eu 😁

  6. Am avut pungă cu pungi. Mai exact pungi cu pungi. Și sacoșă de pânză cu sacoșe de pânză. Și sacoșă de rafie cu .. Ați înțeles ideea. Am scăpat de toate când m-am mutat. Alea de plastic și hârtie au fost utilizate pentru strâns și dus la gunoi diverse lucruri inutile pe care mama lu’ Habar N-am știe de ce le păstrăm, iar cu cele de pânză și rafie am făcut-o fericită pe femeia de servici de la bloc.
    Cât despre pungile cadou, le duc periodic unei doamne fostă vecină care are 9 copii și o mulțime de nepoți. Le reutilizează dumneaei.

    1. Oh, da, mutările sunt în general prilej foarte bun de scăpat de chestii. Când îți dai seama că ori scapi de ele, ori le cari după tine, parcă devine mult mai ușor să le faci vânt 😁

  7. Eu pastrez toate pungile de cadou de la zilele copiilor de nastere si Craciun. Imi ajung tot anul urmator pt toate aniversarile la care sunt invitati :))

    1. Mie mi-a fost cumva târșă să fac asta, că la zilele de naștere la care a tot fost invitat fi-miu se învârt cam aceeași copii și tot timpul m-am gândit că ar fi bizar să apar acolo cu o pungă “reciclată”, să vadă alt părinte că e punga de cadou pe care i-a dat-o lu’ fi-miu.

      Deși, acu dacă citesc ce am scris, plus ce mai zice lumea, mi-e clar că am eu pitici pe creier și probabil nu ar fi observat nimeni ever așa ceva 🤷‍♀️

  8. Re ci cla re! Daca arata bine, o dau mai departe. Daca e vizibil că a schimbat mai mulți proprietari, strâng hârtie reciclabilă in ea.
    La noi se ridică hârtia o dată pe lună, așa că se întâmplă să scot la poartă deșeuri sub formă de cadou 😄😄.

    De punga cu pungi m-am lecuit. Am desființat-o acum câțiva ani, când ne-am mutat in alta casă. La mutare, am folosit toată punga cu pungi, pe număratea, aproape 100 de pungi. Pe care le-am dat la deșeuri de plastic și ținut cu dinții sa nu mai incep nici o colecție. Până acum, mi-a reușit!

    1. Și eu tot la ultima mutare am desființat definitiv punga cu pungi. Și tot așa, le-am folosit pe toate pe care le aveam atunci pentru ambalare în vederea trambalării 😅

  9. Trebuie sa recunosc ca noi avem o geanta izoterma cu pungi. Si sunt 0% roman. 🤣
    Bine, prin pungi înțeleg diversele sacose utilizate in aprovizionarea familiei cu nutreț, ca alea clasice au cam disparut de aici.
    Si cu un raft mai sus de cel pe care zace numita geanta, intre un geamantan si un fierăstrău, stau frumos împăturite vreo patru pungi de cadou așteptând reîncarnarea. Cred ca sunt budiste. 😁
    Refolosește-le liniștita, cel mult, daca chiar te îngrijorează scleroza, desenezi cate un tabelas pe fiecare parte a pungii, unul cu “De la:” si celălalt cu “Pentru:” 😂, sa nu încurci expeditorii si destinatarii.
    Hai ca ma duc sa fac o punga cu haine de salvat din mâinile nevestei…auzi, dar un articol despre înverșunarea femeilor de a se debarasa de cele mai confortabile piese de îmbrăcăminte ale soților nu scrii si tu, sa știu si eu daca am vreo șansa in războiul asta..? 😪
    Înțeleg ca tricoul cu “Run, Forrest, run” are câteva găurele si o pata de vopsea pe spate si sortul gri începe sa se descoasă pe ici, pe colo, dar sincer, n-am de gând sa ma duc la teatru cu ele, tot pentru bricolaj le folosesc.
    Nimic, la gunoi cu ele. 😤
    Nu le voi părăsi, ma duc sa le dosesc. 😋

    1. 🤣🤣🤣 deduc că doamna Nemo nu citește pe aici 😂😂😂

      Uite, mi-ai dat o idee. Eu scriu din perspectiva unei femei și apoi îți dau dreptul la replică din perspectivă masculină, că tot vorbisem noi 😁

  10. Nu am citit celelalte comentarii (promit să o fac după ce îmi aștern gândurile), așa că dacă repet ceva ce s-a spus… 🤷🏼‍♂️ Ghinion de neșansă.

    1. Punga cu pungi nu-i românească decât dacă scrie pe ea Borsec, Savcom sau alte denumiri din astea daco-romane.

    Am fost surprins acum ceva vreme să văd pe pagina fb a unui radio emițător în limba lui Goethe cum ascultătorii erau întrebați dacă au și ei o pungă cu pungi.
    Cei mai mulți au zis că da. Vorbim de Franz, Martin, Erich, Karina, Michaela…

    2.

    Că să o dau mai departe e de porc.

    Și de ce mă rog ar fi de porc, dacă e nouă? Vorba aia, „dar din dar se face raiul.”

    Am redirecționat în ultima vreme nu doar pungi de cadouri (nu primesc multe și dese, dar aveam aceeași dilemă ca tine), dar cadouri întregi.

    De exemplu, anul trecut de ziua mea un amic mi-a oferit în dar un set de coniac românesc (sticlă și pahare). Eu, nefiind amator de tărie, am pus cutia la păstrare, pentru a o desface cu proxima ocazie.
    După mai bine de jumătate de an, pentru că ocazia de a o desface s-a tot lăsat așteptată, am pus-o într-o pungă de cadouri (nu aceeași in care am primit-o) și am dat-o cadou de aniversare unui alt amic despre care eram sigur că o va savura.

    Win-win.

    1. Ahaha, e clar, dacă și Franz și Martin au pungă cu pungi, e clar, trebuie să îmi revizuiesc atitudinea 😅

  11. Si eu am punga cu pungi in care am separat pungile pe dimensiuni. Mai avem si sacose de rafie, sacose de hartie, pungi de cadouri, you name it. Ma simt mult mai bine cand refolosesc pungile de orice fel, pungile bune sunt pastrate, cele de plastic gaurite si cele de hartie ajung recipiente pt reciclat. Pungile de cadou intacte le folosesc mai departe, cele uzate ajung sa depoziteze jucarii de-ale copilului. Tot in punga de cadou imi pun si incaltarile de schimb la nunti.
    Tu mai stii in ce punga ai dat ultimul cadou? Nu prea cred ca tine cineva minte, asa ca poti trimite piticii in vacanta fara grija.

    1. Dadada, așa e, după ce am citit tot ce ați scris voi și am gândit-o fără pitici, fix așa e – nu cred că mai știe nici dracu cine ce pungă cui și când a dat.

      Deci, la reutilizat cu pungile de cadouri! 💪🥳

  12. Da’ să nu mă-nervez că am scris un comentariu așa de drăguuuuuuț și am apăsat oareșce și s-a dus tai-tai??? Mai bune nu… Că e vineri ☺️
    Concluzia era că tu și soțul meu, care sunteți voi ungure, aveți un baj 😂😁
    Și că de ziua ta, îți fac cadou pungi de cadouri, ca să fii în rând cu lumea!

    1. 🤣🤣🤣🤣🤣
      Îhî, baj la fej (parcă așa îi zice 🫣).

      Aștept cu interes coletul cu pungă cu pungi 🤣🤣🤣

  13. În mașină am un buzunarul de la portiera stânga spate 4 pungi, 3 mai mari și una mai mică, împăturite într-un fel anume. Soția încearcă mereu să le împăturească așa dar nu-i iese😂
    În portbagaj am vreo 3 din alea rezistente, 2 termice și 2 de pânză.
    În garaj punga cu pungi, în casă altă pungă cu pungi, iar într-un sertar pungi de cadouri.
    Alea de la mașină se completeaza în caz că una din ele iese la pensie🙂

    1. Și eu le împăturesc tip portofel, cumva – să se facă mici și să stea locului, urăsc cu pasiune pungile înghesuite cumva mototolit, așa. Brrr, mă ia cu mâncărici numai când mă gândesc 😅

  14. Știu că la Brașov nu s-a deschis Ikea(sunt răutăcios) dar te anunț că au patentat un dispozitiv semicilindtic pentru depozitat pungi. Noi avem mai multe pungi cu pungi, chiar și în fiecare mașină. Evident că avem și pentru cadouri, sortate tematic, pentru Crăciun, aniversări etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *