Mi-a venit ideea textului de azi după ce am citit un articol la Marius Cucu, la care m-am apucat să scriu un comentariu kilometric.

Comentariu care, prin bunăvoința (sau, mai degrabă, lipsa ei) zeităților întunecate ale online-ului, s-a pierdut în niște neanturi digitale de unde n-am mai putut să îl scot.

Așa că m-am mutat pe tarlaua mea și m-am pus pe dat din degete.

Articolul respectiv, în caz că vă e lene să-l citiți, vorbea despre detergenți de rufe. Mai exact, despre detergenții lichizi. Iar autorul se întreba oare de ce e diferență atât de mare între brandurile, să le zicem „no name”, și cele „de firmă”. E din cauza marketingului?

Asta în condițiile în care pe emag se găsește (link preluat din articolul respectiv) un detergent lichid la 5 litri la prețul de 37 de lei și ceva – și ar ajunge pentru 250 de spălări, zic ei – iar un detergent „de firmă”, gen Ariel sau Persil e peste 100 de lei pentru o sticlă de 3 sau 4 litri și te ține între 80 și 100 și ceva de spălări.

Firește, ca orice om normal, am și eu o părere legată de treaba asta. Da, cred pe de o parte că la brandurile mari, o parte a cheltuielilor de marketing se răsfrâng asupra prețului și nici nu are cum să fie altfel.

Pe de altă parte însă, vasta mea experiență de gospodină (hahaha, cum a sunat asta, mă și văd încinsă cu un șorț și cu o broboadă pe tărtăcuță), zice că, în cazul anumitor produse, prețul chiar reflectă calitatea.

Și vă și explic de ce. Eu cumpăr de multe ori detergenți de rufe lichizi branduri proprii ale magazinelor prin care mișun – că e Lidl, Kaufland sau Auchan, nu prea contează. Cumpăr genul ăsta de detergenți pentru chestiile care nu mă interesează prea tare cum arată la final – dacă se decolorează, au pete sau mai știu eu ce – cum ar fi păturicile pe care stau câinii, prosoapele lor, mopurile și așa mai departe.

Atâta timp cât respectivele obiecte sunt curate, faptul că nu sunt impecabile chiar nu mă deranjează. Mai ales că, în majoritatea cazurilor, le cam consider „consumabile” – adică le folosesc de un anumit număr de ori și, când consider că arată deja prea răpciugoase, oricât de curate ar fi, le arunc.

Ok, poate o să ziceți că fac risipă, aia e, nu despre asta e vorba aici.

Revenind la oile, adică pardon, detergenții noștri. Folosesc, așadar, fără nici o greață, detergenți marcă proprie sau detergenți no name.

Însă pentru hainele noastre, și în special ale copilului, care deține o abilitate aproape supranaturală de a se păta și murdări în moduri pe care nici cu gândul nu le gândești, folosesc detergenți de firmă.

Pentru că da, am constatat că există diferențe de calitate. Mi s-a întâmplat de câteva ori să rămân fără detergentul „ăla bunu” și să am nevoie să pun la spălat. Așa că l-am folosit pe cel ieftin.

Și, cu excepția cazului în care hainele chiar nu erau cine știe ce murdare, rezultatele au fost slăbuțe. Petele nu au ieșit, hainele păreau terne și oarecum îmbâcsite. Am revenit așadar de fiecare dată la detergentul ăl scump.

În plus, am mai constatat o chestie – ca să obțin un rezultat cât de cât mulțumitor cu detergentul ieftin, trebuie să pun o cantitate mai mare și decât cea pe care o indică ei, și decât cea pe care o folosesc în mod normal din detergentul scump.

Deci, una peste alta, concluzia la care am ajuns este că, strict în cazul detergentului de rufe, unul ieftin nu îmi va aduce vreo economie substanțială.

Pe de altă parte însă, sunt numeroase produse marcă proprie ale diverselor supermarketuri care mi se pare că merită cumpărate în defavoarea acelorași produse, comercializate sub numele mărcilor „cunoscute”.

Mai ales în cazul chestiilor despre care știi cine le face – cum sunt, de exemplu, lactatele de la Lidl, produse parcă de Napolact, din câte știu – și la care diferența de preț se simte, pur și simplu datorită faptului că sunt branduite cu marca Lidl, nu cu cea a producătorului „vedetă”.

Voi? Cumpărați produse marcă proprie sau mergeți pe mâna brandurilor cunoscute? Și dacă răspundeți cu da la prima parte a întrebării, ce experiențe plăcute sau mai puțin plăcute ați avut cu aceste produse?

Și în rest? Toate bune și frumoase? Știu că am tras oleacă chiulul, nu, n-am pățit nimic, a fost doar o perioadă foarte aglomerată, și cu munca, și personal.

Sursa foto: Image by Racool_studio on Freepik

PS: nu m-a plătit nici Persil, nici Ariel, nici Lidl sau oricine altcineva pentru articolul ăsta, dar dacă sunt interesați, îi aștept să marce dinarii :))))

51 thoughts on “O poveste cu clăbuci

  1. Și eu iau detergent lichid marca lor de la Lidl. Alternez cu Omo( luat tot din Lidl). Plus o pungă de detergent pudra pentru curățat vaselina și alte chestii, pentru soț.
    Copiii mei au 14 ani și nu se mai murdăresc așa rău.
    Pentru pete iau detergent special Vanish.
    In general, fac cumpărături de la Lidl. Au raport calitate -pret bun.

    1. Și eu îmi făceam frecvent cumpărăturile din Lidl până când ne-am mutat.

      Acum nu îmi mai e așa la îndemână, dar mai intru când am ocazia.

      Deci și tu ești de aceeași părere cu mama – că la pete grave, tot cel pudră e sfânt 😁

      Ah, apropo de pete, am omis să scriu: are Auchan un produs marcă proprie pentru scos pete. Se găsește și lichid, și pudră și e super eficient. La o fracție din prețul lui Vanish.

    2. Chiar sunt curioasă cum o să ți se pară. Dacă nu uiți, poate îmi spui după ce îl încerci.

  2. Pai și de ce nu mergi pana la capăt sa ne spui exact care da randament la tine Persil sau Ariel ? 🤓

    1. Păi cum adică? Mai întâi să sară cu banbu, și dup-aia facem reclamă :))))

      Glumesc. Mi se par eficiente ambele și îmi mai place mult Sano Maxima (și e și mult mai ieftin decât celelalte), numai că pe ăsta în ultima vreme l-am găsit foarte greu spre deloc prin magazinele prin care îmi las banii.

  3. Băi, io sunt fidelă unor branduri pe care le folosesc de ani. Sporadic, mai cumpăr câte altceva dar mă întorc la favoritele mele. Pentru că așa cum ai zis tu. Detergentul este Tide capsule, balsamul este Sano Maxima alb, soluție de pete este Heitmann, cașcavalul este Hochland, untul este Elle&Vire și demisel și normal, cafeaua boabe este Perla, laptele este Dorna roșu fără lactoză, Lăptăria cu caimac sau Artesana. Apa minerală este Borsec la sticlă, sucul este Pepsi la sticlă dar ăla cu capac alb, smântâna tot Artesana sau Lăptăria, hârtia igienică este Milde sau de la DM, aia în 4 straturi, șervețelele rolă sunt Regina, și pot să continui până mâine cu lista.😁 Toate produsele pe care le folosesim, toate alimentele pe care le îngurgităm, sunt cele care m-au convins prin păstrarea calității de-a lungul timpului. Și cum calitatea are un preț, well…

    1. Dap, fix cum zici – chestiile la care revenim sunt cele care ne-au convins la un moment dat.

      Uite, Tide mă crezi că n-am folosit niciodată? Ia să fac eu un experiment data viitoare când merg la cumpărături.

      Vezi, d-aia e bine să scrii aiureli pe net, că mai afli și lucruri utile de la oameni de treabă 😁

    2. Tide era o perioadă de neoprit la rufele albe, însă pentru cele colorate ducea la o decolorare mai rapidă. Cred că are în compoziție mai mulți compuși care oxigenează apa ceea ce e bine la albituri, însă de evitat pe termen lung la colorate.
      Noi folosim Omo lichid de la Lidl în paralel cu Ariel capsule de la ceva magazin cu produse de marca la preț fără prea mult marketing (sunt produse aduse pe lângă lanțul oficial, acum avem Ariel produs în Franța).
      Eu personal refuz să mai iau surogatele de la Lidl (de ex. ciocolatele care imită brandurile mari), dar consum regulat și cu plăcere produsele proprii (mezeluri sau lactate).

  4. Eu am niste probleme foarte feminine cu marca IKEA care ascunde firma Blum, Austria. De fapt balamalele pe care scrie Blum sunt mult mai bune calitativ, dar cand sunt fabricate pentru licheaua calitatea e mult mai slaba, probabil datorită prețului impus de suedeji și de tara unde mobila va ajunge la vanzare (in Norvegia nu am văzut balamale marca proprie IKEA)
    Este ca ai făcut clăbuci? Vezi ca scârțâie o usa de la dulap😘

    1. I-auzi, habar nu aveam că Blum produce pentru Ikea. Și eu am feronerie Blum la mobila de bucătărie și e foarte ok. Dar adevărul e că e făcută pe comandă, că la cât e bucătăria noastră de dubioasă, nu aveam cum să găsim una de-a gata.

  5. A mai observat cineva că un detergent ieftin este foarte parfumat? Nu știu dacă este o alergie sau nebunie dar am niste migrene cumplite de la parfumuri puternice, mai ales cocktail uri gen visul florilor sau țopăiala zânelor. Detergentul trebuie sa fie Ariel sau persil, detergentul de vase sa aibă miros de măr, lămâie sau brad. Oricum sa nu aibă parfum de metafora. Lactate iau mult marca proprie, Kaufland Carrefour la fel ciocolata de la Kaufland pentru uz propriu. A, și înghețată de la Carrefour. Pentru “spălări grele” detergent pudră clar.

    1. Da, multe sunt parfumate ca naiba în sticlă și după spălare nu se mai simte nimic pe rufe.

      Eu ❤️ înghețata de la Lidl. De la Carrefour n-am încercat, mărturisesc.

    2. Pt pete folosesc doar farmec, sunt extrordinar de bune produsele. La detergent omo lichid, am avut probleme cu cel la capsule.

    3. Înghețata Cremola 🙂
      Știu că n-are legătură cu subiectul, dar când văd înghețată nu mă pot abține.
      Ontopic: detergent lichid pentru hainele uzuale și pudră pentru cele mai murdare.
      Nufăr pentru pete este o minune pentru mine.

  6. Pt pete, cel mai bun e Nufăr, de la Farmec. 10 lei 😉
    Detergenți, doar firmele mari, gen Sano sau Dero, astea de la Lidl nu fac fata. Nu-mi plac nici pt tricouri de vara transpirate, nu vorbesc de sosete cu zgură 😖

    1. Am și eu în arsenal Nufăr (ăla spray, nu?), dar au fost pete pe care nu mi le-a scos 🤷‍♀️

  7. Detergent de la Lidl dar fiecare culoare cu dedicație di funcționează, soluție de scos pete Heitmann, lactate și Lidl dar și Napolact, apă minerală Dorna, Borsec, Perla Harghitei pentru că trebuie schimbate periodic din motive de depozit de minerale în exces, carne de porc Periș (rar dar tocmai am descoperit că ne priește) , detergent vase tot lichid de la Sano, Sano Maxima de la Selgros, balsam de rufe Lenor de orhidee sau Sano de bumbac (probleme cu mirosurile 🥺) toate astea funcționează pentru că erau preferate de copii în primul rând și calitate/preț Ok. La produse zilnice de îngrijire: Dove, Panthene, Nivea, hârtia igienică minim trei straturi 😁 și recunosc că de obicei cumpăr de la magazinele din zona mea sau care îmi sunt în drum spre/dinspre serviciu.

    1. Acu vreo 2 luni am descoperit micii de la Periș 🤤🤤🤤

      Altă carne de la ei nu am luat, că nu am găsit pe la noi prin magazine, dar dacă e la fel ca micii, aș lua cu dragă inimă!

      Și da, detergentul de vase de la Sano e mama și tata lor 😁

  8. Eu pentru scos pete folosesc Nufarul pe care il transport din România. E mai bun ca Vanish. Si trebuie sa recunosc ca atunci cand a aparut era si mai bun. Acum mai da din cand in cand rateu la scos pete.
    Detergenti cumpar aici 1+1 gratis si sunt de marca. Diar in reclama , deci ieftin. Folosesc de altfel doar lichid. Dar in toata povestea asta si masina de spalat are ceva de zis. Marca si calitatea masinii face jumatate din treaba🙂

    1. Ha, deci nu numai mie mi se pare că Nufăr mai dă chix în ultima vreme!

      Hmmm, m-ai pus pe gânduri… Oare o fi cazul sa schimb mașina? 🤔

    2. Iulia, acum cativa ani buni, ne-am gandit sa schimbam masina de spalat. Era un Wirlpool ok, clasa A cu max 3 kg incarcatura si vreo 15 ani vechime. Mergea perfect dar ne-am gandit noi ca cu venirea juniorului sa cumparam aceeasi marca cu cuva de 5 kg. Ghinion, masina s-a stricat de vreo 2 ori in garantie (ceva pe la software) asa ca pana la urma am schimbat-o cu o AEG care merge pe sare (ca cea de vase) si 1600 turatii. Evident dubla in pret cu reducere cu tot, dar a meritat toti banii iar certurile aferente si stresul legate de masina cea veche au incetat. Folosim in continuare acelasi detergent dar hainele arata mult mai curate si mai putin boțite. Deci da, masina conteaza si ea foarte mult, nu numai detergentul.

    3. Eu am una de 7 kg și mărturisesc că mai mică n-aș mai concepe, dar e drept că oricum a cam început să facă figuri, așa că e posibil să fie cazul să o pensionez. Oricum intenționez să schimb uscătorul, așa că poate dau bugetul familiei peste cap 😂

    4. Ultima e cred de 8 kg, uscatorul de 7. Desi uscatorul il folosim cam rar. Doar iarna la lenjerie si alte cateva haine mai speciale.🙂

    5. Eu folosesc uscătorul zilnic. Ieri am avut 2 ture de rufe care mi s-au suprapus, așa că o tură am fost nevoită să o întind la uscat pe uscătorul clasic, ăla de sârmă.

      La a șaișpea pereche de șosetuțe cât juma de palmă mi-am reamintit de ce îmi iubesc uscătorul electric din tot sufletul 😂

  9. Recomand recipientele de la Fairy (vase) cu capacul în jos. Și chiar detergentul in sine e bun. După golire le poți umple cu orice. Sint atit de practice ca m au convins pînă si pe mine care spălam vasele doar cu Ariel manual pudră pe motiv de curățare perfectă. Bine, asta era o păsărică care mi-a distrus miinile și am trecut la cele firești.
    E bun și Sano dar și cele cu cioc sau cu capac mi se par incomode.

    1. Uite, mie de la Fairy mi se usucă mâinile de simt că o iau razna ☹️

      Ca recipient nu mă interesează prea tare, eu folosesc un burete din ăla cu “coadă” în care torni detergentul, dar ca idee da, mi se par ingenioase sticlele alea de la Fairy.

  10. Asta cu mașina de spălat credeam că doar mie mi se pare dar am schimbat câteva în timpul vieții ăsteia și cea mai slabă a fost un Whirpool iar acum am un Bosch adevărat, 6kg, o minune cu același detergent spală excepțional, albul este perfect, că am și io o problemă, ori e alb ori nu.

    1. Nu, că acu m-ați pus pe gânduri rău de tot 🤔

      Mama și-a cumpărat acum ceva ani un Miele. A costat un rinichi și un plămân, dar mama a zis că na, ar trebui să o țină niște ani.

      Și jură că nici o mașină nu a spălat cum spală asta.

    2. Whirpool sucks…😁
      Crede-ma, am una. Face un zgomot infernal, mai ales la stoarcere.
      Miele e aspiratorul familiei si soacra, când a fost aici, a decretat ca e cel mai bun aspirator pe care l-a folosit vreodată. Da, e scump, dar muuult mai ieftin decât un Dyson sau prostiile americane cu jdemii de filtre si dracii care iți sterilizează casa.
      Frigiderul e Electrolux, ca a fost singurul care avea mărimile potrivite pentru nișa din bucătărie, plita e Ariston si cuptorul Bosch. 🤣
      Bine, când am cumpărat apartamentul, toate cele din bucătărie erau Ariston, le-am mai schimbat pe parcurs din cauza de deces mai mult sau mai putin programat.😁

    3. Aspiratoare Miele au și mama, și soacră-mea, le-au prins amândouă la ceva promoții și n-au fost chiar așa ucigătoare de buget (comparativ cu alte electrocasnice de la ei). Dar sunt din alea clasice.

      Eu am nevoie de din ăla vertical, că nu pot să stau să scot ditamai hardughia de fiecare dată când prestează plodul sau câinii nisip, firmituri, pietricele și altele asemenea pe jos. Adică de aproximativ 665 de ori pe zi.

      D-aia bălesc la un Dyson. Dar momentan am o chinezărie de care sunt mega mulțumită.

    4. Au si aia de la Miele si sunt si un pic mai ieftine decât Dyson. 😁
      Si vin cu o baterie suplimentara.

  11. Ah, am uitat, Bosch ul nu fură șosete și nu șifonează, am lucruri pe care nu este nevoie să le calc iar la cămășile bărbătești ( pasiunea vieții mele, not) este foarte simplu, doar le netezesc nu mă omor călcând la ele. Mbine, poftesc la o stație de călcat dar cam fără motiv, cred că îmi place ideea sau că e mai fancy 🤭

  12. Ah, Miele chiar este minunată, are o prietenă și uscător, 7kg, tancuri pentru detergent și tot felul de figuri și programe la care nici nu visezi dar îți dă bugetul peste cap 🥺

    1. Dada, au niște scoruri care te cam înspăimântă. Știu că mama a prins atunci ceva promoție, a fost cu vreo 1000 de lei redusă și tot a fost scumpă ca focu.

      Pe de altă parte, dacă ține până la sfârșitul eternității, merită dacă reușești să strângi banii.

  13. Folosim două tipuri de detergent, unul fiind Persil sau Tide (pentru rufe albe), iar celălalt ceva mai ieftin (pentru colorate). Nu avem Ariel decât in magazinele grecilor sau sârbilor. Dar pot să confirm că și mașina face diferența. Am avut mai la începuturi pe aceste meleaguri o mașina și un frigider ieftine (cumparate de firma care m-a adus încoace la relocare), și rezultatele erau slăbuțe. Când ne-am mutat la casa noastră am schimbat toate electrocasnicele. Am trecut la LG și suntem super multumiți. Mașina de spălat (și uscătorul) cântărește rufele și adaptează programul la cantitatea de rufe. Are “n”șpe mii de programe care te ajută mult. Frigiderul super silențios și cu un consum f mic. Nu face gheata, nu trebuie dezghețat deloc, poți sa îl blochezi ((in caz ca ai ceva bun in frigider și îți vine vreun gând noaptea 😂). Televizoarele tot LG, excelente. Aspiratorul principal (și cel de mână) Dyson, face toți banii. Am avut și un “no nume”, și un Kärcher dar “nu miroase” pe lângă Dyson. Mașina de cafea Jura absolut bestială. Nu trebuie sa o tot “bibilesc” cum am pățit cu alta marcă. Ultima achiziție, o stație de călcat Tefal, iar jumătatea mea este super incantata. Deci firma poate face diferența.
    Dar nu in toate cazurile. Am avut și experiențe nu f plăcute la haine sau încălțăminte “de firmă” care nu au fost pe măsura așteptărilor. Potoale, lapte, ulei sau alte alea-alea de brandul local.

    1. Cândva, când mă fac mare și mă dau paralele afară din casă, o să îmi iau și eu un Dyson.

      Dar momentan nu pot psihic să trec peste preț 🤣

    2. Iulia, ia-ti Dyson. Aspiratoarele de mana sunt fantastice. Am avut intai in V8 si acum am un V11. Este extraordinar.
      Si Miele este super tare, dar cum spui si tu, o sa imi cumpar cand o sa ma fac mare si o sa am si eu bani😊

    3. E în plan, mai ales că fix de din ăsta vertical am cea mai mare nevoie.

      Dar aștept mai întâi să crape chinezul actual 😂

  14. Sano maxima alb și eu pentru balsam, mai nou Persil ca detergent de haine, musai Fairy cu mușețel la vase și numai un tip de burete de și înnebunește soțul meu când îl vede pe listă 😂😂😂, produse alimentare mărci proprii unele de la Kaufland, altele de la Lidl, Auchan că nah, prețurile e prețuri… Adevărul e că și stau în buricul unui cartier din orașul dă 5 stele și toate magazinele mari și piața sunt la o aruncătură de băț 🙂
    Felicitări la canielo că faini au fost amândoi! Asta mică e superbă!

    1. Și eu pitic cu buretele de vase – numa din ăla cu coadă în care se poate pune detergent 😁

      La noi numai la DM îl găsesc la preț decent (undeva la 4-5 lei bucata, că altfel am găsit și prin mega și era vreo treij de lei, ce-ai, nene?!?) și am noroc că îmi face mama stoc de câte ori găsește, îmi ia câte 5-6 bucăți odată.

      Ps: mulțumim frumos! ❤️🐩

  15. Detergent lichid, ceva Biovie sau asemănător, spray de pete K2 si Vanish pentru rufe albe. Nevasta insista sa pun balsam, ca moale, ca pufos, ca miros eu ma fac ca uit ca nici o diferența. Mașina de spălat aduce un plus, dar cred ca cel mai important e temperatura. Pot sa scrie orice pe ambalaj, ca super rezultate de la 30 de grade, de unde. La 30 de grade cel mult tricouri cu care te-ai plimbat puțin si ai transpirat, la 40 asa si asa, la 50-60 de grade ai rezultate bune, dar nu suporta țesăturile. Nah, desfă nodul asta gordian. 🤣

    1. Eu spăl cam totul la 30-40 de grade, mai puțin așternuturi și prosoape.

      Nu mi-a dat prin cap să încerc să spăl chestii murdare tare la temperatură mai mare, că citisem undeva că la pete apa rece e prietenul tău 🤷‍♀️

  16. Eu de cand am descoperit detergentul capsule Dash pe care il iau dintr-un magazin cu produse din Italia, nu mai cumpar altceva, sunt pur si simplu incantata de cat de bine spala si eu am o masina veeche din 2009 careia inafara de sa-i pun otet sau Calgon sinsa se spele singura, nu am ce ii face, si careia din 9 programe ii merg numai vreo 3. Iar copilul din dotare murdareste cu spor.

    1. Calgon, dar marca proprie kaufland, a zis cineva? Eu folosesc de câțiva ani, e mult mai ieftin și sper ca si bun… chiar nu am cum sa mi dau seama pana nu se strica mașină 😁

  17. Buna Iulia,

    Cum au spus si mai sus, masina face si ea diferenta, dar parerea mea ca detergentii “de marca” care se vand la noi in supermarket sunt mai slabi calitativ decat cei care se vand in Vest, poti incerca sa cumperi aceeasi marca , dar de undeva din afara tarii. Cred ca se produc cu ingrediente mai slab calitative, plus ca ce nu imi place la recipeintele de detergent e faptul ca nu sunt sigiliate, ceea ce inseamna ca in depozite mai pot fi “manarite”.
    Iti recomand https://farmaciadedetergent.ro/ , e un detergent pe baza de biccabonat, eu il folosesc de vreo 2 ani si sunt multumite, miros placut si persistent, spala bine, nu mai folosesc si balsam.
    Recoman la masina de spalat o igienizare macar de 2 ori pe an cu 1 l de otet si 200 grame bicarbonat de sodiu, la program de 90 de grade temperatura.

    1. Ai dreptate. Ma tot gandeam să scriu, dar mi-a fost lene. Am avut un galon de Tide2x de la americani. Eu detergent mai bun decât acela nu am mai intalnit (de-aia am adus și acasă 😁)

    2. Și pe fb multă lume a zis de bine despre farmacia de detergent, așa că cred că am să dau și eu o comandă cât de curând, că prea îi laudă lumea!

  18. Noi folosim detergentul ăla ieftin de care zice Marius și nu am sesizat o diferență în rău, dar nici în bine, față de detergenții populari. Nici nu sunt pete de eliminat și nici nu ne dorim miros de detergent. Dar rufele chiar arată ok. Vom face, cândva, o comparație, să vedem dacă există diferențe, că sună interesant subiectul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *