Zilele trecute m-am împiedicat de niște texte care, printre altele, conțineau și niște statistici legate de măreața idee de integrare a diferitelor nații de imigranți prin țările mai cu apă caldă prin care au ajuns.
Posibil să îmi iau multe m*i pe baza textului ăstuia, dar nu-mi pasă. Pentru că realitatea, oricât am vrea să o cosmetizăm și s-o dăm cu parfum, tot un căcat sub un brad rămâne. Poate nu mai pute la fel de tare dacă e sub brad, dar tot căcat rămâne.
De ce zic asta? Păi fiți atenți aici: în respectivele texte era vorba despre diferite abordări pentru a-i ajuta pe cetățenii imigranți să se integreze în noile lor patrii.
Nu are relevanță în ce țară se petrec lucrurile astea despre care vă povestesc, suficient să spunem că este vorba despre o țară membră UE, ce a primit cu brațele deschise toate națiile pământului venite acolo în căutarea unui trai mai bun.
Și tocmai pentru a-i ajuta pe oamenii ăștia să aibă un trai mai bun, țara asta a gândit și a creat diferite chestii. De exemplu, cursuri de limbă. Pentru ca imigrantul, chiar pornind de la nivelul 0 de cunoaștere a limbii țării respective, să poată urma aceste cursuri și, încet- încet, să ajungă să vorbească noua limbă la un nivel care să îi permită să comunice decent și, într-un final, să își găsească loc de muncă.
Mai există apoi cursuri de integrare în societate. Ce înseamnă asta? Păi înseamnă niște cursuri în care imigranților li se prezintă pe scurt istoria respectivei țări, valorile și principiile importante în acea societate, dar și aspecte practice ale vieții acolo, cum ar fi deschiderea unui cont bancar, căutarea unei locuințe ori prezentarea serviciilor de asistență medicală și socială de care pot beneficia.
Există, desigur, și cursuri orientate spre partea profesională – fie ele cursuri în care poți învăța ceva de la zero, de exemplu meseria de… nu știu, să zicem croitor sau dulgher, fie cursuri de dezvoltare profesională. Gen ai lucrat în țara ta casier la megaimaj, aici poți face un curs ca să ajungi supervizor de casieri la megaimaj.
Apoi, pentru cei cu studii superioare, există diferite cursuri sau proceduri pentru echivalarea diplomelor de studii, ca să poată profesa în noua țară adoptivă.
Pe scurt, dacă ajungi în țara respectivă rupt în cur, nevorbind nici o boabă limba lor și neavând nimic pe sufletul tău în afară de chiloții de pe tine, dacă ești dispus să depui un pic de efort, vei reuși cu siguranță să ajungi să te descurci cu limba, să îți găsești locuință și loc de muncă și să duci un trai decent.
Sau, cel puțin, așa se văd lucrurile din afară. Și nu cred că greșesc prea tare dacă spun că probabil chiar așa și stau lucrurile în realitate. Dar știu că mulți dintre voi sunteți plecați prin diferite țări din lume, așa că vă rog să mă contraziceți dacă greșesc. Eu cred că numai cine nu vrea, nu reușește în condițiile astea.
Numai că, ce să vezi, aparent ăia care nu vor îs multicei, mămamămă…
Conform statisticilor despre care vă vorbeam la început, în respectiva țară, în ultimii 2 ani, numai undeva la 27-29% dintre imigranții de o anumită proveniență au ales să se folosească de toate aceste cursuri și beneficii oferite de țara-gazdă.
S-o zic pe românește? Să n-o zic? Ba o s-o zic, că sunt la mine pe tarla și pot să zic ce vrea mușchiu meu. Este vorba despre cetățeni provenind din Siria, Iran, Pakistan, Algeria și alte țări predominant musulmane (cele de mai sus sunt numai niște exemple aleatorii de țări).
Îmi pare rău s-o zic, dar ceea ce tot aud de pe la o grămadă de oameni online și offline chiar pare să fie adevărat. Oamenii ăștia pur și simplu nu vor să fie integrați.
Poate că o să sun rasistă și xenofobă, dar în majoritatea cazurilor în care am întâlnit ceea ce voi numi generic și jignitor „arăbeți” prin țările astea cu apă caldă, aceștia nu erau cu nimic mai buni decât proprii noștri conaționali colorați.
Și da, știu, așa cum nici nouă nu ne place să fim etichetați drept țigani, hoți ori mai știu eu ce alte categorisiri din astea jignitoare din cauza a ceea ce fac confrații noștri peste granițe, probabil nici arabilor/musulmanilor/ziceți-le cum vreți, nu le convine să fie băgați în aceeași oală din cauză că unii dintre ei sunt așa.
Însă dacă statistica spune că mai puțin de 30% din cei sosiți într-o țară au ales să învețe limba, să urmeze niște cursuri (absolut gratuite!!!) și să își găsească un loc de muncă ori o locuință – alta decât cea socială – atunci mpare rău, dar am să-mi permit să îi cam bag pe toți în aceeași oală.
Dacă majoritatea absolută este considerată jumătate plus unu, păi atunci 70% e o majoritate mai absolută decât majoritatea.
Și da, am să-i bag inclusiv pe ai noștri în oala asta, ăia care pleacă la dat cu jula și la cerșit ori la alba-neagra. Că ăia, la fel ca ăștia despre care vorbesc eu, oriunde ar pleca și orice li s-ar oferi, n-o să se apuce veci pururi să învețe limba ori să își caute un loc de muncă.
Prin comparație, din rândul imigranților ucraineni, undeva pe la 52-54% (dacă am reținut corect) au participat la diferitele cursuri puse la dispoziția lor. Ca să nu mai spun și faptul că, e foarte probabil ca procentul să nu fie mai mare de atât datorită faptului că foarte mulți dintre ei mai vorbesc și o a doua limbă în afară de cea maternă. Limbă de circulație internațională, precum engleză, franceză ori germană.
Nu mai știu care era procentul celor care vorbesc o astfel de limbă, dar cumva mi s-a părut că există o corelare logică între faptul că mai vorbesc o a doua limbă, deci nu au profitat neapărat de cursurile de limbă, având din start șanse mai mari să își găsească totuși un loc de muncă, chiar dacă nu vorbesc limba țării adoptive.
Nu vreau să-i ridic în slăvi pe ucraineni, nu asta era ideea. Dar cumva mi se pare că procentele astea spun ceva. Și nu atât despre ei, cât despre… ceilalți.
Și atunci de ce naiba să ne mai mirăm că în țări precum Germania, Franța ori Austria, dar probabil în curând și multe altele, extremismul și naționalismul câștigă tot mai mult teren?
Că degeaba se dau ei nemții, francejii ori austriecii peste cap să îi primească cu brațele deschise pe imigranții maronii (uau, ce incorectă politic și jignitoare sunt azi!), să îi învețe și să îi ajute, când ăștia nu vor să fie învățați și ajutați. Sau mă rog, vor, dacă „ajutorul” înseamnă ca ei să stea să-și scoată scame din buric, iar statul adoptiv să le asigure casă, masă și bani de tutun.
Gânduri aleatorii de joi pe la prânz. Păreri? Înjurături? Aprobări?
Iulia, nu cred ca bati campii. Toate cele enumerate mai sus, cursuri de limba gratuite sau pe bani, cursuri de integrare, scolarizare, recunoasterea diplomelor exista mai peste tot in Europa. Si multi profita de ele in sensul bun. Dovada ca eu am profitat de ele, lucrez in limba tarii in care locuiesc. Vorbesc limba bine desi nu am inclinatii lingvistice. Vecinii si colegii, cei cate ma cunosc ma considera un om integrat.
Parerea mea e ca daca ai ales sa iti petreci viata oriunde in afara tarii de bastina trebuie sa faci si un pic de efort ca sa te integrezi. Asta nu inseamna sa iti renegi trecutul si neamul. Pur si simplu sa accepti si stilul de viata al locuitorilor bastinasi. Nu poti tu sa te duci la ei si la le zici ce trebuie sa faca si sa te accepte pe tine asa cum esti. Nu cred ca e nimeni dispus sa te accepe daca tu nu ii respecti. Sunt multi care nu vor sa invete limba, primul obstacol in a fi acceptat de cei din jur. Cunosc multi români care spun ca ei nu invata neerlandeza ca oricum se descurca in engleza. Dar copii lor merg la scoala si primesc lectii in limba locului. Cum poti tu sa iti ajuti odrasla la lectii? Cum poti discuta cu prietenii copiilor tai? Automat cercul de prieteni e restrans la cei cu care poti comunica. Si uite asa se formeaza comunitatile arabe, românești, indiene, etc sau altele strinct legate de religie. Automat in anumite cercuri intervine si saracia. De ce? Pentru ca multi sunt limitati in a alege un alt job din cauza limbii sau pentru ca refuza din cauza de religie un loc de munca mai bine platit. Altii intra in lumea drogurilor si a bendelor de hoti pentru simplul motiv ca asa se castiga banul mai usor.
As continua lista, dar mi-e ca ma lungesc prea mult.
Exact așa! Numai dacă nu vrei, nu faci nimic, în condițiile astea.
Iar ăștia despre care vorbesc eu, îmi pare rău să o zic, dar nu vor 🤷♀️
Total de acord cu tine, Iulia! Dar aș adăuga că pe foarte mulți nici nu îi duce capul. Au doi neuroni.
Să înveți o limbă străină nu e simplu.
N-o fi simplu, da nu e nici chiar neurochirurgie sau fizică nucleară… Repet, dacă vrei și ești dispus să depui un efort, eu cred că nu ai cum să nu reușești. Că nu cred că le pretinde nimeni să vorbească precum un nativ. Da măcar să te poți duce la magazinul din colț să ceri o rolă de hârtie de budă cred ar trebui să fie oricine în stare, oricât de complicată ar fi limba aia străină…
Pentru mine asta e un subiect pe care pot comenta la nesfarsit. Intradevar, nimeni nu iti cere sa vorbesti o limba pe care ai invatat-o la maturitate, ca un nativ. Eu un pic naiva cand am ajuns in Belgia. Mi-am dorit sa invat limba atat de bine incat sa nu isi dea omul imediat seama ca sunt de alta nationalitate. Dar uite ca accentul nu dispare desi se pare ca accentul meu e relativ ok (unii au accent puternic) si fac greseli gramaticale cand ti-e lumea mai buna. Neerlandeza seamana cu germana si din cand in cand uit sa mentionez verbul la sfarsit de propositie. Sau fac o constructie pe principiul gramaticii limbii române. Dar oamenii ma inteleg si stiu despre ce e vorba. Am prieteni si cunostinte care vorbesc mai rau ca mine. Dar atata timp cat isi dau silinta sunt perfect integrati si lumea ii accepta. Ba mai si rad de accentul nostru sau de greseli, pentru ca vrand nevrand dai nastere la disncutii cu inteles dublu.
Oricum, apropo de învățat “ca un nativ”, eu am observat că toți străinii cu care am avut de-a face și cu care am interacționat în limba lor – fie ea germană sau engleză – au fost întotdeauna foarte impresionați de faptul că vorbeam limba lor. Nu a contat ever că am făcut greșeli sau am uitat cuvinte ori că aveam nush ce accent.
Tot ce percepeau ei era uimire și apreciere pentru faptul că le vorbeam limba.
E politic “incorect”, dar foarte adevărat. Sunt atâtea cazuri de lepre din astea care freacă să nu zic ce pe banii statului, iar imigranții onești sunt f#@$ți din toate părțile. Probabil pentru că leprele nu știu multe și îți dau în cap.
Un exemplu mai soft, de zi de zi din măreața noastră capitală. Mai iau uneori un autobuz care are capăt în Voluntari. 90% dintre călători nu validează călătoria și se uită la mine ca la felul 14 când eu o fac. Fiindcă în cazul care vine controlul, ia ghiciți pe cine amendează??
Da, normal, că ălora probabil nu au curaj să le zică nici măcar „dă-te mai încolo” 🙄
Evident că nu vor să se integreze ci să-și creeze o țară a lor pe teritoriul desțelenit al Europei. Și așa îi enervează pe localnicii care plătesc din impozitele lor cursurile pe care beneficiarii nu le urmează, ajutoarele sociale și chiar moscheele pe care trebuie să le construiască pentru imigranții năpăstuiți.
După care ne miram că apar curente xenofobe și extremiste.
Sora mea este stabilită în Germania și căsătorită cu un băiat din Hamburg. Au fost în vizită la noi și eu povesteam cum babele din “satul cu episcopie” Caransebeș in excesul de zel de a-și face cruce pe lângă orice biserică se închinau și trecând pe lângă sinagogă. La care tipul comentează că ar fi fost mai grav dacă se cruceau in fața moscheei iar eu cu cele 2-:3 cuvinte nemțești pe care le știu zic “haben wir keine”. Toți cei 195 de cm și cele 130 kg ale tipului sau transformat într-un gigantic “Wie???”
Exact aia zic! Mai are sens să ne mai mirăm că extremismul va lua tot mai multă amploare?
Dacă nu mă înșeală senilitatea, parcă colegul @Lucian M. zicea zilele astea pe fb că unii consideră în DE că dönerul ar trebui considerat aliment de bază și să se plafoneze prețul la el și altele asemenea.
Acu, nu mă înțelegeți greșit, și io mi-s mare fan döner/șaorma/kebab și orice alte variațiuni pe temă mai vreți, da asta cu „aliment de bază” deja mi se pare la nivelul de „curat meștelug de tâmpenie” 😕
sandniggers
Ha?
Cred că Polonia și Ungaria au politica potrivită pentru această situație. Bine ar fi daca și politicienii Români ar avea măcar câteva vertebre …
Extremismul, de orice fel ar fi el, mi se pare foarte periculos. Dar da, niște măsuri ar trebui să existe 🤷♀️
Auzi tu, fată, de unde ți-a venit ideea că ăia s-au dus, unde s-au dus, ca să muncească?! De ce mama dracului să te chinui să mergi la lucru când primești totul gratis?!
Valurile acestea de migratori care se mișcă continuu, au întors o lume întreagă pe dos. Cine i-a stârnit, știm! Cu ce scop i-a stârnit iar știm!
Dar un proverb românesc spune așa: nu-i prost cine mănâncă șapte pite, e prost cine i le dă!
Nu e foarte greu de anticipat ce va urma!
(Chiar și într-o pădure imensă de brazi, un 💩 tot pute !)
Da, corect, eu sunt tâmpită 🙄 De ce să vrei să faci ceva, când para mălăiață pică oricum? 🤷♀️
Ciocnirea civilizațiilor, de Huntington. Citește-o, daca vrei sa înțelegi fenomenul la scara globala.
La scara mai mica, ca in articol te refereai la imigrație in special, explicația suna cam asa: cu cat diferențele culturale intre populația locala si noii veniți sunt mai mari, cu atât mai greu le va fi localnicilor sa-i accepte pe cei din urma si, in mod simetric, imigranții vor avea tendința sa refuze cultura locala si sa formeze comunități închise.
Asta vad zilnic aici. Când vorbim de cei de origine magrebiana si Orientul apropiat, falia majora e religia sau, mai bine spus, importanta religiei in viata de zi cu zi si obiceiurile derivate din ea.
In cazul comunităților de romani de exemplu, nu atât religia, deși, daca ar fi sa ma iau dupa discuții la care am asistat, fiecare sat din Franța ar trebui sa aibă o biserica ortodoxa si câteva lipito…aaa, câțiva trimiși ai preafericitului prin zona. Mai mult restul, ce tine de obiceiuri si tradiții. Nu intru in detalii, ca e de rasu-plansu.
Dar, daca vrei sa cugeți un pic, nu trebuie sa mergi asa departe. Romania e un stat format din trei provincii distincte, care, in ultimii 300 de ani, cam de când a început sa apară noțiunea de stat si națiune, a suferit fiecare in parte o influenta specifica – otomana in sud, otomana si slava in est, austro-ungara in vest. Ceea ce a dus la anumite diferențe culturale. Trecând peste cate o victorie a naționalei de fotbal, spune-mi sincer cat de bine se înțeleg aceste trei populații?
Notat. Oare o găsesc să o ascult? Că se pare că m-am cam învățat să-mi citească altcineva, ca la copiii mici 😂
Foarte fain articolul. Și ca să vezi câtă dreptate ai, îți zic de un filmuleț de prin careva țară nordică, ce are multă apă caldă, în care una bucată imigrantă se plânge că cetățenii țării respective în care și ea trăia bine mersi sunt prea mulți și ai dracu’ oameni, mai și vorbesc limba lor, fără să le pese de bieții imigranți… Inițial am crezut că e glumă, dar nu era.
Mda, fix, dar fix așa! 🤦♀️
da
👍