Dada, am scris curățenie cu C mare pentru că se știe, curățeniile de Paști și de Crăciun așa trebuie să fie, cu C mare. Că-s curățeniile alea când muți mobila din loc, bați covoarele mai ceva decât dă Țăndărică-n tobe, schimbi perdelele și alte asemenea activități, care de care mai „musai” într-o casă de oameni.

Așadar, dragi tovarăși și pretini, am zis să mă apuc și io de Curățenia de Paști. Am zis să încep cu covoarele, să le scot din casă și să-l pun pe alde Fritz să bată la ele ca la fasole. Mda. Numai că mi-am dat seama că avem două probleme: prima – n-avem bătător de covoare. A doua – n-avem covoare.

Adică avem. Unul. Supranumit și unicul. În cameră la copil. Are un metru 20 pe un metru 20. E d-ăla cu străduțe, un pic mai gros decât un fular și îl scutur bine bine în fiecare săptămână, când dau cu aspiratorul la el în cameră.

Deci bătutul covoarelor cam a picat. Buuuun. Să prestăm atunci cu perdelele. Când eram mică, invariabil de Paști și de Crăciun aveau loc Marile Schimbări ale Perdelelor. Adică perdelele existente erau schimbate cu altele, mai corespunzătoare sezonului. Nu știu cum era la voi, dar la noi existau perdelele de vară și alea de iarnă.

Și odată cu schimbarea anotimpurilor trebuiau, firește, schimbate și perdelele. Așa că cele atârnate erau date jos, puse la spălat și apoi agățate pe sârmă, la uscat. Să vezi tragedia dracului dacă era vreme urâtă și nu puteau fi întinse afară la uscat. Atunci toate suprafețele din casă gen canapele, fotolii, mese neutilizate, deveneau brusc suport pentru uscatul perdelelor celor proaspăt spălate. Și să nu te fi pus păcatul, copil fiind, să te apropii de sfintele perdele puse la uscat, că jar mâncai! Păi dacă îți puneai degețelele lipicioase pe albul imaculat proaspăt obținut?!?

Așa, revenind la perdelele mele. Am rezolvat-o rapid de tot și pe asta. Că nici perdele n-avem. Avem rolete și și alea abia ce le-am instalat anul ăsta, așa că n-am ce să dau jos și să spăl. Încep să mă simt un pic frustrată.

Să mut atunci ceva mobilă din loc. Șifonierele, astea știu eu din copilărie că trebe musai date la o parte, să faci curat pe după ele. Fi-mi-ar scârbă, nici d-astea n-avem. Avem un singur dulap în casă, al copilului (hm, încep să sesizez un tipar aici, se pare că numai copilul e cât de cât echipat cu #celecuvenite prin casa asta). Da pe ăla oricum îl mut din loc din când în când, că e ușurel și merge repede. Și oricum, de obicei nu se adună cine știe ce praf în spatele lui. Că de aspirat se aspiră săptămânal sau chiar mai des. Oare greșesc și ar trebui să fac asta numai la marile Curățenii?

Bine. Deci covoare – canci, perdele – ioc, șifoniere – ciuciu. Păi ce naiba mă fac eu acu, măi oameni buni? Să mă apuc să gătesc. Cică miel se mănâncă acu. Na, altă belea, că nu mănâncă nimeni din familie așa ceva. Nici măcar câinii. Deci drob, stufat, friptură, pică toate.

O salată de bef? Zău că aș face, dar vă spun cu mâna pe inimă, mi-e o silă să stau să toc la legumele alea, de nu poate fi exprimată în cuvinte. Așa că cred că o să spun pas și la asta. Nu de alta, dar pe lângă sila mea, nici nu am auzit strigăte entuziasmate prin casă când am sugerat această idee.

Mdeci aia – nu, ailaltă – nu, cealaltă – nu. Încep să mă simt ca-n bancul ăla cu popa care vrea să mănânce pește. Martor mi-e Ăl de sus că am vrut, dar dacă nu s-a putut…

Având așadar în vedere faptul că n-am izbutit să fac nimic din #cetrebuie făcut cu ocazia sărbătorilor, am zis să fac totuși alte chestii utile. Pentru că da, chiar dacă nu plimbi covoare de colo-colo și nu devalizezi toată casa, există chestii pe care le poți face, dacă tot ai mâncărici în dos și vrei să faci ceva.

Par egzamplu, eu am curățat filtrul de la mașina de spălat vase, am curățat sertarul de detergent/balsam de la mașina de rufe, am curățat condensatorul de la uscătorul de rufe, am mutat în ghivece niște flori pe care le-am primit săptămâna trecută.

În plus, săptămâna asta am mai creat o chestie eroică, de care sunt foarte mândră și care, din punctul meu de vedere, echivalează cu cel puțin două Mari Curățenii Generale: mi-am făcut curat în mașină.

Ca să înțelegeți cam care erau proporțiile dezastrului: mașina mea n-a mai văzut o spălare la interior de cel puțin câteva luni bune. Pentru că, la un moment dat, pur și simplu nici măcar nu mai încerc. Că oricât aș vrea și aș încerca să fac și să țin curat, invariabil mașina mea ajunge să arate ca un câmp de luptă între Armata Pufuleților și Armata Covrigeilor, cu participarea Regimentului Bake Rolls, sub conducerea Generalului Înghețată pe Băț și cu implicarea Legiunilor Șervețelelor umede și Șervețelelor de muci.

Pe scurt, am scos 2 pungi de ambalaje și alte mizerii de pe podele și de prin alte locuri și mi-a luat o oră și jumătate să dau cu aspiratorul. Pe care aproape că am reușit să îl umplu. Nu, n-am folosit aspiratorul „de casă”, ci Kärcherul ăla tzapăn, umed-uscat, pe care îl folosim de obicei la renovări, să aspirăm moloz și pietriș.

Ceea ce s-a găsit din belșug și la mine în mașină. Pietriș, adică. Și bețe. De diferite dimensiuni. Mai are careva copii cu pasiuni d-astea, de colecționat bețe, pietre, frunze, conuri, castane și adus musai la mă-sa în mașină?

Hai, că una peste alta am reușit să nu fiu chiar inutilă societății, se pare. Ceva-ceva tot am făcut. Nu chiar #cetrebuie și #cezicelumea că ar trebui, dar nici chiar de pomană n-am stat.

La voi? Gata cu frecatul, șmotruitul și întorsul casei cu fundul în sus? Sau nici voi nu prea credeți în astfel de activități?

Sursa foto: freepik.com

47 thoughts on “Marea Curățenie

 1. Daca te plictisesti, am o boxa de re-aranjat. 😂
  Noi am sarbatorit Pastele saptamana trecuta, intr-un haos total si vesel. Adica am adus-o pe fiica de la Paris cu toate catrafusele si ceva mobila demontabila. Ajuns sambata seara, prestat un pic de descarcat masina. Duminica un pic de descarcat, un pic de gatit, un pic de musafiri. Luni dimineata terminat de descarcat, spalat si aranjat masina, reincarcat masina cu 50% din catrafusele aduse si fiica plecat. Cu tot cu masina mea. 😪
  Revin, ca ma taraste cainele afara. 😂

 2. Nici la noi! făcut chiar nimic, muncit pentru serviciu chiar prea mult săptămâna asta. Ne mutăm la mama câteva zile, ce gătește aia mâncăm. Face drob, dar nu miel, cu ficat de pui și ciuperci, minunat. Și o să jucam remi. Așa că suntem pe relaxare, că om merita și noi, nu credem nici noi în #cetrebuie și alea-alea.

  1. Amin, sister!

   Și noi am băgat ca apucații la muncă și azi sper să închei ultima chestie și până miercuri nu mă mai ating de calculator 🥳

 3. Eu sunt in vacanta, asa ca n-am ce Curatenie sa fac.
  Am aranjat un pic in sifonier si am mai dat din haine si incaltari. Atat🤷‍♀️

  1. Bravo, te felicit! Și eu am mai intrat zilele astea prin sertare pe la fi-miu, nu de alta, dar l-am prins de vreo două ori îmbrăcat cu niște tricouri care-i veneau până pe la buric, așa că am zis că e neapărat necesară o triere 🙂

  2. Si eu am scos hainele cu urmatoarea marime. Tot aveam impresia ca s-a ingrasat fii-miu. Nu dom’le. I-au ramad hainele mici🤣🤣🤣
   Acum ma uit la el, nu e gras, e subtirel, tras prin inel si hainele ii vin din nou bine😁

 4. Eu am făcut drob cu ficăței. Miel nu mănâncă copiii. Am facut pâine și un piept de pui cu condimente și bere.
  O să înroșesc 10 ouă. Pe care le transform într-o salată+ cartofi, măsline, gogoșari din oțet, verdeața, ulei de măsline, lămâie.
  Curătenie: mi-am propus să spăl geamurile, să triez hainele din dulapuri și să jumulesc buruiana din grădină. Luna aceasta. Nu știu exact când. Sărbători fericite!

  1. Fix 10 ouă am și eu de gând să colorez. Eu cred însă că am să le mai adaug vreo câteva surate și am să le transform în niscai ouă umplute.

   Sărbători frumoase! 🤗

 5. Suntem in aceeași barcă. Nu avem dulapuri sau perdele. Adică avem perdele, dar nu facem chestia aia cu spălatul la fiecare Crăciun sau Paște. Covoare, există in casă două, mari cât niște petice (2/3). Părerea mea că dacă menții curățenia in casă, nu ai ce să faci mare lucru de Paste sau Crăciun. Aspirat/mop care oricum le facem o dată la două săptămâni, dar cu gătitul jumătatea mea e campioană. Sarmale, cozonaci de îți cad plombele, drob (dar nu de miel ci de pui căci ăla de miel nu îl suportă toată lumea), salată de Boef (la cererea mea), lipie, friptură de miel (aici mieii au undeva la 25 de kg, iar gustul este total diferit). Începem să le gustăm/mâncăm începând de azi căci eu luni oricum plec la muncă și nu mai avem când să le consumăm.
  Să aveți parte de sărbători liniștite! 😊👍

  1. Mamă, nu se plictisește doamna Emil… Nu trimiți și tu niște salată bef prin curier rapid? :)))

   Sărbători liniștite să aveți! 😊

 6. Pai drobul îl fac din pui și porc, sarmale și friptura tot porc. Curat am făcut ca am mobila putina deci mai fac azi un cozonac și mâine merg la munca😁

  1. N-am prestat de nici unele. Sarmale am mâncat ultima dată acum câteva săptămâni, deci nu s-au mai solicitat tura asta.

   Nici măcar cozonac nu fac, pentru că avem o prietenă care face cel mai mișto cozonac din lume (și asta venind de la mine, care nu-s fan cozonac în general) și își facă pomană și ne aduce și nouă unul.

 7. Eu am prestat/prestez doar mâncare pe considerente de virus Paști nr. 1 la coptilă, virus Paști nr. 2 la soț. Așa am auzit că cel mai fain se spală geamuri și se face Curățenie când te apucă damblaua. Dar am vopsit ouă roșii cu frunzulițe, ciorap și coji de ceapă X2, că asta este una bucată madlenă la care nu vreau să renunț 🙂
  Sărbători așa cum le doriți cu toții!

 8. Ca să te citez “Deci covoare – canci, perdele – ioc, șifoniere – ciuciu.” End! În rest, mergem la țară, unde-s toate pregătite, deci avem doar relax, ceea ce va doresc și vouă!

 9. Eu sunt pe plantație și azi, curățenie fac de câte ori trebuie, mâncare la fel sau aproape 😁 . Ieri foarte dimineață am vopsit 10 oo, am ceva carne de vițel și un piept de rață care va ieși ceva crocant și bun, legume caramelizate și un pic de pască sau ceva cu brânză dulce. Happy Easter 🐰🐣 să vie cu cadouri pentru copii 👻 mici sau mai mari. Mă bucur că v-ați însănătoșit, să ne fie bine zic.

 10. Măi, se pare că eu am tras lozul norocos anul asta. Dublu. Starea nasoala de care mă plângeam, și de care speram să scap rapid, s-a dovedit a fi covid. Pe care l-am fentat 3 ani, dar iată că am intrat in sfârșit în rând cu lumea, cum zice var’mea. Paștele catolic petrecut la orizontala (nu că ar fi fost foarte festiv in conditii normale), iar pentru “al nostru” se pare că voi reuși să invii la timp ca să zic “Hristos și eu am înviat” 😀. Marea Curățenie se amână. Iar de bucătărit nici vorbă, că-mi lipsesc doua ingrediente esențiale (gustul si mirosul). Dar mamăă, ce economie facem cu terci de fulgi de ovăz și orez cu lapte pe menu, zilnic! Si am “scăpat” și de doo kile, ok, masă musculară, că slăninuța e bine-mersi la locul ei. Buuut always look on the bright side of life, na-na, na-na 😂😂
  Soare afară și în suflete vă doresc!

  1. Pfff, și eu am avut covid acu o lună, după 3 ani de fentat, ca tine. Pentru mine, perioada de după a fost oribilă, cu tuse și nedormit nopțile, dar începe să se regleze,
   cu ceva suplimente alimentare. Nu scăpăm, orice am face. Însănătoșire grabnică 🙂

 11. Da, și eu am făcut o curățenie de nu mai știu de mine. Un binge watch la seriale, să îmi mai curăț watchlist-ul. Nu ne mai respectăm tradițiile :))

  1. 🤣🤣🤣🤣

   Se duce lumea de râpă, dom’ne!

   Ia zi, la ce te mai uiți? Noi deocamdată băgăm Seinfeld, da o să se termine și ăla curând…

  2. Pai acum m-am apucat febra unei telenovele la care nu aveam voie să mă uit când eram adolescentă, Rebelde. Ăla din 2004. M-am mai uitat la Hannah Montana. Și la Seinfeld, Gilmore Girls. Am dat-o pe oldies. Ce mai am în listă sau am început sunt Promising Young Women, That 90s show, pe netflix. Iar altele ce le-am văzut: Spinning out e o miniserie ce mi-a plăcut enorm. MH370-the plane that disappeared, am început să îl văd. The ranch, Luckiest girl alive, The sinner, Mindhunter și The Fall mi-au plăcut iar foarte mult. Toate pe netflix. Sunt fană comedii sau filme cu subiecte serioase, mental health, psihologice, polițiste/crime, documentare cu întâmplări neelucidate. Pe Hbo, Palm trees and Power lines e pe lista. Cold Case iar e foarte bun, si Smallville, pe Disney plus. Everybody loves Raymond mai e unul ce imi place, tot aici. Sigur mai am, dar astea mi-au venit acum în minte, ditamai lista :))

  1. Daa, pe prime 😀 Tare încântată am fost când am aflat că e acolo

 12. Hai ca am revenit pentru o nelamurire. Explica-mi si mie relatia bizara femei-masina-curatenie. 😁
  Ca stiu o multime de doamne si domnisoare, toate numai ordine si disciplina, casa luna si bec…dar ti-e frica sa urci la ele in masina. 🤣
  Hai, tu ai o momentan o scuza, dar restul? 😂
  Bine, sotia nici nu-si mai bate capul, odata pe saptamana scutura gales din gene si-mi strecoara un ” Cureti te rog si masina mea, ca e cam murdara…”
  Si atunci scot coji de banane, cotoare de mar, ambalaje de ciocolata, batiste de hartie, tichete de parcare, bonuri de casa, tuburi de creme, flori uscate, pietris, nisip, frunze si alte dracii. Nu ma ating de chestiile pentru mers la piscina, de alergat, de mers in drumetii, de mers la stretching, yoga sau ce sporturi mai sunt pe ordinea zilei. Cele de tenis sunt in casa, nu in masina deoarece terenul e la 3 minute de mers pe jos. 🤣
  Soacra, de exemplu…numai arbeit, arbeit, arbeit, nici o distractie, doar sa facem, sa aranjam, sa spalam, sa curatam, sa fie impecabil (urasc cuvantul asta de cate ori l-am auzit de la ea 😵). Pina la masina. Pe care o spal si o curat eu, odata pe an, cand ajung in tara. 🤣
  Acu’ doi ani am facut-o ca imi dadeau lacrimile cand ma uitam la masina aia, soacra a zis, vaiiii, niciodata n-a fost asa curata, sa stii ca am tot vrut s-o spal, dar am avut alte prioritati. 🤣
  Asa ca anul trecut a continuat cu prioritatile ei si spalatul masinii figura direct pe “to do list” cu care m-am dus in tara, pe langa izolat peretele spre curte, adancit santul dinspre vecin, sapat gropi pentru pomi, curatat si montat stresini si destelenit gradina.
  Urmatoarea spalare va fi in august, dupa ce termin cu acoperisul sopronului pentru lemne. 😆

  Deci da, am o nelamurire fundamentala… 🤨

  1. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

   Aș vrea din tot sufletul să îți pot oferi o explicație. Nu de alta, dar EXACT aceeași nelămurire fundamentală o are și Fritz 🤣

   Nici el nu poate pricepe cum naiba ajunge mașina aia să arate ca o cocină. Și nu, copilul nu e o scuză, așa au fost toate mașinile mele, dintotdeauna 🤷‍♀️

   Ok, nu chiar la nivelul Războiului Pufuleților de acum, dar tot hepatice 😁

  2. Eu mi-am montat în mașini câte un suport în care se prinde o pungă înlocuibilă, pe post de coș de gunoi. Când se umple, schimb punga. Simplu!
   Chiar, de ceva vreme, mă tot întreb: oare de ce nu s-or fi gândit producătorii de mașini să prevadă „din fabrică” un recipient ceva mai voluminos decât clasicele scrumiere, pentru colectarea deșeurilor?

  3. Depinde de mașină. Noi la Sharan avem coș de gunoi. E destul de măricel, se potrivește în el o punguță din aceea de gunoi de 5 litri, parcă. Și încape în buzunarele ușilor din spate.

   La mașina mea, într-adevăr, nu e altceva decât scrumiera. Deocamdată am decis să încerc să fiu atentă și să iau cu mine orice gunoaie atunci când mă dau jos.

   Vedem cât mă ține… 😂

 13. Noi, ca toți oamenii „normali”, avem covoare, dar nu vedem vreun motiv să le scoatem la scuturat, decât când zugrăvim, o dată la câțiva ani. Tot atunci avem prilejul să mutăm și mobilele și să ne minunăm de praful adunat sub ele și în spatele lor 🥴. Altfel, considerăm că e suficient aspiratul și ștersul prafului săptămânal. În rest, la curățenia „de sărbători” se prestează în plus doar spălatul geamurilor și al vitrinei (da, recunosc, suntem de modă veche! 😛), pentru că restul curățeniei se întreține tot timpul.
  Referitor la perdele, e prima oară în viața mea (62 de ani) când aud de „perdele de vară” și „perdele de iarnă”! 🤣 La noi, perdelele se spală, în principiu, o dată pe an, dar numai dacă e nevoie, nu pentru că #așatrebuie.

  1. Apropo de mutat mobile – eu am pus la absolut toate obiectele de mobilier protecții din alea de pâslă, autoadezive.

   Pe de o parte protejează parchetul, pe de alta, totul alunecă foarte ușor și e super simplu de mutat de colo-colo.

 14. Curațenie s-a executata, acțiunea MOV e spre final, azi cam prin bucătărie eu și consoarta, o să avem borș de cocoș natural de țară, salată adevărată cu cărniță de vițel, sarmale, ceva aperitive dar nu mult, pască cu smântână fără blat iar mama ne-a făcut un cozonac ( are acușica 82 de ani dar nu concepe sărbători fără cozonac).
  Sărbători așa cum vă doriți, cu sănătate și toate cele bune tuturor!

 15. Doar la mama mai prestam curățenie înainte de sărbători, deși mama asta face toată ziua😅acasă la mine cam de 2-3 ori pe an se întâmplă curățenie generala, în funcție de apucături. Dar merge destul de repede ca nu am covoare, nu am perdele, mobila e suspendată… dar acord mai multă atenție colturilor😅

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *