Bonjurică, bonjurică și bine v-am regăsit, confrați întru ale luptelor cu oalele, blidele și ingredientele.
Să nu pierdem prea mult vremea cu politețuri și cotcodăceală și să trecem direct la fapte de vitejie în bucătărie.
Meniul săptămânii ce vine este un destul de simplu, nu de alta, dar am mult de lucru zilele viitoare și știu că nu o să am timp de chestii prea alambicate.
Așadar iată-l, pe dânsul, meniul:
🥣 La capitolul zeamă, săptămâna asta vom avea supă de roșii. Simplu și la obiect.
Ca feluri principale le-am trecut pe listă pe dânsele:
🥘 Mazăre cu sos de smântână și mărar, servită alături de frigănele și cârnăciori
🥘 Pui cu sos de roșii și usturoi, pe care cel mai probabil îl vom asorta cu niscai paste sau orez simplu
🥘 Apoi vom avea într-una din zile un cinstit MBS – adicătelea mămăligă cu brânză și smântână. Știu deja de pe acum că unii dintre membri gospodăriei vor solicita alăturea și unul sau două ouă ochiuri.
🥘 Și, în încheiere, pentru una din zile am în plan o salată. Încă nu am nici cea mai vagă idee ce fel de salată, știu doar că mi-e grozav de poftă de una, așa că cel mai probabil voi improviza una cu „ceai”, adică cu ce ai prin casă.
Ori fac una cu ton, legume și ouă, ori poate ceva pe bază de cartofi, sau poate pur și simplu una pe bază de legume în care mai arunc niște șuncă și ouă fierte.
După cum probabil ați observat, nu-s decât 4 feluri și asta pentru că știu că mazărea ne va ajunge pentru două zile și, spre marea mea fericire, mazărea e unul din felurile alea care la noi în casă chiar se mănâncă de 2 ori consecutiv. Ura!
Ps: În caz că vă întrebați ce mâncăm azi: pentru că ieri am avut chifteluțe cu sos și garnitură de piure, iar din numitul piure a mai rămas un pic, azi am să improvizez din dânsul un soi de tortilla sau frittata sau ceva de genul ăsta. Ca să nu facem risipă alimentară, că-i păcat!
Acestea fiind zise și scrise, v-aștept ca de obicei în comentarii cu ideile și planurile voastre gastronomice pentru zilele ce vin și vă doresc o duminică cel puțin mirobolant de mirifică.
Sursa foto: freepik.com
Testez diverse rețete. Am căpătat experiență cu diverse rețete turceşti. Cele mai rapide şi simple.
Menemen – o variantă de omletă:https://youtu.be/DZqNaJfxvOg
Kuymak sau Muhlama:https://youtu.be/CAcNVbwXTg0
Shakshuka:https://youtu.be/CAcNVbwXTg0
Halva turcească:https://youtu.be/xH9qWySd7k0
Am colecționat câteva rețete spaniole interesante:
Spanish Egg and Bread Skillet:https://youtu.be/zMFifJzZrmg
Spanish Potatoes:https://youtu.be/wZ6AWwWESoA
Până acum numai Shakshuka am făcut.
O să le studiez și pe restul, mulțumesc pentru idei!
buna, poti sa postezi te rog reteta de Shakshuka, link ul pe care l-ai dat e acelasi de la Kuymak
Salut! Din restul de piure eu mai fac astea uneori (si de obicei doar cu una din brânzeturile alea: https://savoriurbane.com/crochete-de-cartofi-cu-mozzarella-cascaval-si-parmezan/
Pt azi la pranz avem rest de tarta/quiche cu spanac și feta. La cină o sa fac niște fileuri de dorada date prin mălai (pt ca aici unde ma aflu pești gen crap sunt deloc spre inexistenți) cu piure de mazăre. Și pt până pe joi (pt ca mancam aproape numai seara în timpul săptămânii din cauză de mers la sv), o supa de pui cu tăieței și niște ardei umpluți. Poate și un hummus dacă mai găsesc vreo conservă de năut rătăcită 🙂 Spor la gătit!
Mai fac și eu diverse variații de crochete/chifteluțe sau improvizații din restul de piure, dar azi mi-e oleacă lenică 😁 (am dormit prost tare azi noapte și sunt năucă tare în cap), așa că am ales calea ușoară.
Știi că chiar mă gândeam și eu la un quiche? Ia să văd, poate îl strecor pe undeva zilele astea 😁
Și noi tot numai cina o mâncăm în familie, că piciul mănâncă prânzul la grădiniță și noi ne rezumăm la ronțăit o pâine prăjită, ceva, dacă ne izbește foamea în miezul zilei.
Buna!
Meniu: ciorbă de perisoare, iahnie de fasole, chiftele, paine de casa si ciocolata de casa, MBS.
Zacusca si tocana de legume pentru ca trebuie eliberată camara.
Mmmm, zacuscă 🤤
Fix acu am închis telefonul cu mama și am întrebat-o dacă mai are vinete la congelator. Mai are. Deci includem și o porție de salată de vinete în meniu! Yay! 🥳
O sa desfac si eu un borcan de zacusca, prea mi-ati facut pofta 😋
Avand in vedere ca macelaria noastra a fost inchisa saptamana asta, am zis sa imi iau si eu un semi-concediu in ale gatitului. Asa ca am comandat pentru weekend mancare chinezeasca (pe scurt pronuntat şinez😁).
La capitolul zeama am facut supa de legume mediteraneene.
Pe lista mai am nuddels teriyaki cu pui (nu stiu daca asa se scrie corect in română) si care imi ies dumnezeiesc de bune.
Cotlet de porc cu cartofi si legume.
Tocmai mi-ai dat ideea de pui cu sos de rosii si usturoi, musai cu orez. Astea sunt ingrediente pe care le am intotdeauna in casa.
Pacat ca barbatii astia ai mei nu mananca branza in mancaruri. Ok cu pizza, lasagna sau inca vreo 2 alte feluri de mancare, dar ferita sfantul sa le fac branza cu mamaliga. Niste sclifositi din vest, asta sunt🤣. Dar nu-i nimic, mananc eu mai mult😉
Mmmm, ia să notez și eu pentru săptămâna viitoare niște noodles cu ceva, că dacă tot ai zis de ei, mi-am amintit că mai am un pachet.
Nici la noi nu prea se consumă brânză altfel decât în preparate. MBS-ul e una dintre puținele excepții.
Bărbați 🤷♀️
Menui, menui o dăduși pe franceză, ai? Tulai da ce poftă de mazăre mi-ai făcut! Io decât roșie știu să o fac, cum devine asta cu smântână? Ajută un biet creștin… Și puiul ăla sună bine… Da’ vinetele alea cu maioneză, așa-i? Vai ce foame m-a pălit!
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Bine că ai observat tu, că io… 🥴
Mazărea e simplă, o faci ca de obicei, numai că la urmă, în loc să pui suc de roșii, pui smântână de gătit și mărar. O mai lași să dea 2-3 clocote și gata!
Noi adineauri am terminat de mâncat prânzul, așa că mai m-am liniștit 🤣
Observai, că la alții e mai simplu 😁
Deci așa cu mazărea, taci că s-ar putea să mă pricep! 🤗
Dacă ultimele cuvinte au fost despre “nu risipei!” hai să vă zic ce au făcut vikingii mei .no
Au o aplicație “too good to go” la care aderă tot felul de supermarketuri, covrigării, benzinării care au raioane de pregătit hrana etc. Clienții între și rezervă o porție de mâncare. Ce anume primești e surpriză. Treabă deșteaptă e că toată această mâncare ar fi fost aruncată. Prețul unei porții e de 4 euro și noi am fost aseară,in drum spre casă, primind o surpriză constând 4 hodogi, 4 sendvișele cât jumă de baghetă o mare cantitate de chifle dulci cu umplutură de ciocolată și stafide (boller le zic norvegienii)
Noi am avut toate astea pentru 8 euro, nu vreți să știți cât ar fi costat de fapt. Cert e că patiseria și senvișelele ne trec peste vichend. Luni se prefigurează o supă marocană de linte by Jamila, la care nici cei mai figuranți din domeniu (Ștefan 13) nu comentează.
Mi se pare foarte tare ideea! Știu că și la noi mai sunt magazine (super- și hipermarketuri) care fac ceva similar – adică aproape de finalul programului, vând la preț redus ceea ce s-a preparat peste zi și nu s-a vândut.
Chiar și la Mega-ul de la noi din comună se practică – ei au raion de patiserie și fac și pui la rotisor, cârnăciori și cartofi prăjiți. Dacă mergi aproape de ora închiderii, toate cele de mai sus sunt la preț redus.
Din păcate, centralizat, așa cum zici tu, nu știu să existe la noi. Și e mare păcat.
Da, o idee grozava aceasta aplicatie.
Si uleiul folosit si dus la un centru, e o idee buna.
Sotul meu, a dus sambata 25 de litri uzat la un centru si a primit 6 litri in schimb.
Eu nu folosesc uleiul decat o singura data, la prăjit. Nu l am mai dus de 3 ani.
Mno, tocmai am terminat de executat un pure de urzici 😁 (am o mulțime de restricții alimentare) și astea îmi și plac, nu se pune că am buricele degetelor anesteziate 🤷 am prestat chiftele de pui și doradă la cuptor, torteloni cu spanac și feta , și un orez simplu garnitura pentru chiftele. Desert o bougatsa (prăjitură cu cremă de griș și vanilie). În funcție de cât stăm pe acasă mai completăm din mers cu niște copane de pui și cartofi la cuptor.
Mmm, ce poftă mi-ai făcut cu prăjitura aia 🤤🤤🤤
😂😂😂 dacă vede Brazil meniul îi zice nevesti-sii că pleacă în cantonament. Am gătit și yo pentru început de săptămână da cu mămăliga și brânza mi-ai dat perversa… Du-te-n bărbosu … dă-mi pace… bălesc ca prostu …
Eu am intrat doar sa balesc🤤🤤🤤
Saptamana asta sunt rasfatata cu mancare de la mama: ciorba de gaina, musaca, friptura de porc, ostropel de pui, snitele, icre🤤🤤🤤, placinta de dovleac. Acum sa vad cum reusesc sa le mananc pe toate😁
Tu bălești? 😂 Io ce să mai zic?
Mama ta face cumva și livrări? 😂
n-avem! de menu, zic; adică avem ce gătește doamna, la inspirație; da’ am intrat să zic c-am lins umpic dă mayo, că mi-o făcut aseară 4 linguri, trebuincioasă fiind la pasta de ton/maio/cepuță/capere;
astăzi am executat șoldăr bai șoldăr cu soacra & nevasta o preasfîntă iahnie cu slăninuță și cîrnați, care s-a consumat cu varză foarte murată & crocantă; și cu guță! nu, nu ăla cu dujmanii ci sufixul de la mămăli
Iahnie cu mămăliguță? 🤔
N-am consumat niciodată, da dacă mă gândesc mai bine, rău nu sună!
Mămăliguță după rețeta dacică, desigur😜
mmmmmm! dăcît că mămăliga tre să fie rece! :)))
Eu am executat ieri ciorbă de perișoare că nu mai făcusem de mult și a poftit omu’ meu, mazăre cu carne de porc și paprica dulce în loc de roșii, ar trebui să scriu boia de ardei dulce?nu sunt sigură) , chifteluțe ( și dacă mai rămân o să fac sos la ele ), năut cu legume( pt. mine că na dietă) șiiiiii mucenici moldovenești cu muuultă miere și nucă (am halit și eu doi , da nu mai fac promit)
Cum ai făcut năutul cu legume? Ca pe un fel de tocăniță? 🤤
Am fiert năutul , după ce l-am lăsat de cu seară la umflat în apă, apoi separat în o lingură de ulei de măsline pui ceapă , morcov tăiat rondele, țelină( apio) , roșii / suc de roșii adaugi putină apă , năutul fiert și lași la foc mic păna scade . Mie îmi place să fie scăzut bine fără zeamă. Mai fac și năut cu spanac e super gustos si ține de foame😁!
Uuuu, ce bine sună! Mulțumesc, notat! 🥰
Telina cu mar. Salata care vrei s-o faci, ma refer. Cu un pic de maioneza sau cu sos remoulade. Poti s-o innebunesti cu niste nuca sau cubulete de branza, dar daca zici ca ai tai nu cu branza…
In rest, saptamana viitoare la inspiratie de pe o zi pe alta, dar daca tot ai zis de mazare, ar fi o idee buna pentru maine, sa vedem si cu ce pe langa.
Azi a fost lejer, morcovi la tigaie cu usturoi, salata cu ce era prin frigider si un pui de la rotiseria din cartier. Si cu un tiramisu de la brutaria din cartier. Prajiturile sunt bune, tiramisu…asa si asa.😋
Hm. Am avut nu demult morcov cu țelină și maioneză. Dar parcă nu m-ar deranja nici combinația de care zici 🤤😁