Cred că există puține lucruri în lumea asta care au darul să te poată scoate din minți în modul în care o poate face traficul de la noi de pe străzi.

Dacă ai parte de vreo interacțiune cu traficul românesc, indiferent că e din postura de șofer, de pieton, de biciclist, de motociclist sau de pasager în transportul în comun, există cel puțin o șansă în fiecare zi să te apuce nervii capului ăia răi. Pentru că motive.

Firește, pe lângă trafic, mai există și diferite alte chestii care îți pot declanșa nervii în orice zi din săptămână, că mna, oameni suntem. Și mai trăim și pe aceste frumoase plaiuri mioritice.

E, având în vedere faptul că mulți dintre cei care bântuiți p-aici păreți oameni cu mințile la voi, viu și io cu următoarea întrebare:

Cum faceți, măi oameni buni, să nu vă mai apuce nervii ăia răi de la orice căcățiș?

Că io, cel puțin în ultima vreme, simț că mi se umflă tot mai des vena aia groasă de la cap și tare mi-e că într-o bună zi o să ajung dreq să mă vedeți pe la știri, că m-am luat la bătaie cu vreun mitocan în trafic ori m-a păgubit vrun funcționar public de doo părechi de pălmi.

Acu, aici trebuie să fac niște precizări: eu din fire mă enervez destul de iute. Pe de altă parte, de cele mai multe ori îmi și trece la fel de iute.

Legat de enervatul în trafic, anii petrecuți în București m-au călit destul de mult. Și dacă la revenirea în Brașov, o bună bucată de vreme, am continuat să conduc nesimțit și agresiv, așa cum o făceam în București, în ultimii ani chiar mă cred unul dintre cei mai calmi șoferi pe care i-am întâlnit.

Legat de enervatul pe alte subiecte, uneori pot pur și simplu să trec peste, eventual cu un comentariu acid sau un dat de ochi peste cap cu zgomot.

Băi, dar alteori efectiv simt că mă paște un AVC, că îmi crește tensiunea și că dacă nu pălesc pe cineva în clipa aia e mare minune.

Posibil să aibă legătură și cu starea mea generală din respectivul moment, și nu cred că mi se aplică doar mie. Adică cred că e mai probabil să fim irascibili și țâfnoși dacă suntem deja obosiți, stresați, pe grabă și așa mai departe.

La modul cel mai serios, știu că nu e ok să-mi sară țandăra din toate kkturile, mai ales acolo unde este vorba despre nesimțirea altora, pe care, oricât mi-aș dori, nu am cum să o remediez. Că răul mi-l fac mie.

Adică degeaba îmi crește mie tensiunea când îmi taie calea un dobitoc în intersecție, degeaba îl înjur de mă-sa, tac-su și toate celelalte rude, în viață sau răposate, până la a șaptea spiță în urmă.

Și tot degeaba îl și claxonez și îi arăt degetul mijlociu. Că el își va continua imperturbabil existența de nesimțit, iar eu mă aleg cel mai probabil c-o durere de cap de la nervi.

Idem și dacă mă iau în gură cu vreo vită care mi se îndeasă în față la coadă la Mega, ori dacă mă iau de vreun specimen care nu strânge rahatul aburind, proaspăt produs de potaia pe care o plimbă.

Așadar, reiterez întrebarea de la începutul acestui text: cum faceți să nu vă ieie nervii capului ăia răi la fiecare mizilic? Aveți vreo tehnică specială, vă apucați să respirați profund de cinșpe ori în timp ce vă imaginați unicorni și pajiști înverzite? Aveți vreo mantră aparte pe care o rostiți ca pe-o incantație și vă face nervii să dispară ca prin minune?

Sau sunteți fix la fel de agitați ca mine, vă enervați, înjurați, bombăniți, trosniți și pufniți?

Sursa foto: Image by cookie_studio on Freepik

38 thoughts on “Nervii capului ăia răi

 1. Nu am sfaturi că și eu sunt fix ca tine.
  Ieri eram în Lidl și aveam un tort în mână și mi-am imaginat (așa ca în filme…) cum îl izbesc cu toată frișca în față pe unul care avea senzația că distinsa lui mămică luase în proprietate culoarele din magazin.
  Soțul meu (care e muuuult mai calm decât mine și care mă cunoaște prea bine): “Dacă ți-ai imaginat cum îi umpli ăluia moaca de frișcă, să știi că nu îți ieșea că tortul e în cutie.”
  Și m-a bufnit râsul și asta e. 🙂

  1. :)))) pot să vizualizez EXACT ceea ce ți-ai imaginat. Dar eu aș fi vizualizat mai detaliat, respectiv cum ridic capacul cutiei și îi izbesc tortul de meclă :)))

   Ajută să ai un soț mai calm, da ce te faci când nu e lângă tine? 🤔

 2. Sora mea de la alți părinți 😉🤗
  Am zile atât de zen încât dau lecții lui Dalai și alții ca el. Și mă jur că așa voi proceda de acum încolo; și apoi vine o zi cu trezit nașpa , toți 😈 la mine.
  Observ că se înmulțesc zilele cu zen pe măsură ce adaug ani la buchetul vârstei 🤣🤣🤣. O fi semn de Alzhaimer?!!!

  1. Daaa, și eu sunt clar mai calmă decât eram acum 10 ani, să zicem.

   Dar fix cum zici tu, poa să fie tot zenul din lume, că apare câte-o zi din asta de-ți vine să dai pe toată lumea cu capu de toți pereții 🙄

   Posibil să fie și Alzheimer, că uiți de la ce te-ai enervat :))

 3. Eram la un moment dat cu o prietena de familie, budista trup si suflet, la o discuție si ne explica principiile si convingerile ei si nevasta din dotare intervine cu remarca: “Nu-ti pierde vremea sa-i explici toate astea lui (gest cu bărbia spre jumătatea mai proasta a familiei), el asa s-a născut…” 😂😂
  Daca-ti spun ca pe vremea când mergea CD playerul in mașina (apropo, Honda face mașini bune, dar sistemul de entertainment e de toata jena), de regula ascultam Gregorian când conduceam? 😉

  https://www.youtube.com/watch?v=OkSk3AJV80s&ab_channel=KamStation%7CMusic%26Mix%E2%99%AA

  Hai, om mani padme hum si noi sa fim sanatosi.😁

 4. Nu fac. Las nervii să se manifeste nervos, că altfel îmi devin nervoși, și crapă vena responsabilă de alimentarea celor 3 neuroni habauci de îi mai am. Deși, în ultima vreme, caut zenul, că mi-a zis prea distinsa făptură care îmi conduce viața că mă lasă pe jos. Asa ca am dezvoltat o intreaga tehnica de înjurat în gând, cu cel mai serafic chip de care sunt în stare. FMM lor de mitocani!

 5. Eram in Lidl, fugită de la muncă mai devreme, încă cu munca în cap și nu apreciam prea mult fâțâiala haotică din magazin. Era acolo o mămiki cu o fetiță mai mare și nu știu de ce mă tot intersectam cu ele și mă lua de cap ce auzeam că vorbesc, nici nu mai țin minte acum. M-am dus spre casele automate, când le-am văzut că se duc în altă parte de magazin, că nu le mai suportam. Dar nu mai știu de ce. Coadă lungă, mă plictiseam, am băgat nasul în telefon să deschid aplicația Lidl. Când am ridicat nasu’, deși nu avansasem prea mult, pe cine am văzut în fața mea? pe alea 2, of course, care se băgaseră nonșalant în fața mea… Am simțit o frustrare imensă că nu am fost pe fază când s-au băgat ca să mă iau de ele (de mămiki adică) și le-am lăsat așa, aruncând doar priviri urâcioase.
  Nu știu ce m-a apucat, dar da, sunt oameni care te pot “trigărui” din cine știe ce motive. Plus că uneori îm magazine mai ales avem tendințe de sălbăticire, de stat prea mult în casă.

  1. Oailei, nu cred că ratam ocazia să cat oleacă de gâlceavă 😂

   Și da, ai dreptate, sunt pur și simplu oameni și situații care ne triggeruiesc 🤷‍♀️

  2. In general sunt calmă. Daaaar. Aseară un Tazz își depana sonerie in fața ferestrei mele deschise . Și țârrrrr și țârr țârrr. Am suportat până când a venit o Tazză și i-a demonstrat că soneria ei funcționează. Și a început un concert pentru două sonerii de mai mare dragul. Am închis fereastra prin metoda zdrang și blestemele mele au avut efect: a început o ploaie înghețată că au dispărut tazzii fără nici un țârrrrrr…

 6. Si eu sunt o bomba cu ceas. Povesteam mai zilele trecute cand una care mergea pe sensul opus cu trotineta a intrat in roata din fata a bicicletei mele. De nervi am dat intr-un tremurici de ziceai ca am Parkinson in ultima faza. Si nu m-am enervat atat pe individa cat pe imbecilul care s-a bagat in vorba ca a vazut el ca duduia nu era de vina. Si imi dadea el exemplu cum ar fi trebuit sa opresc la semnul pentru cei care vin din partea opusa de pe pista perpendiculara🤔😐. Si nu e prima data cand ma enervez asa de rau😒.

  1. Exaaaaact, așa m-am enervat și eu săptămâna trecută, de m-au apucat efectiv tremuricii 😐

 7. De regulă sunt singură în mașină și îmi pot desfășura în voie tot repertoriul de blagosloveli, problema intervine când soțul din dotare e-n dreapta! Atunci e jale, că dumnealui zice despre sine ca e calm și Zen, daaaar binecuvântările mele au darul de a-i strica fengșuiul, deeeeci, trebuie să mă abțin. Ei și atunci se umflă vena și se ridică nivelul politic la cote alarmante. Că, în rest, dacă pot sa-mi exprim verbal frustrările mie îmi trece nărăveala… :)))

  1. La noi nu se supără nimeni dacă celălalt se manifestă (de obicei eu sunt cu manifestatul, și din stânga, și din dreapta 🤭), dar dacă e și el cu mine, mă ajută de multe ori să mă calmez mai repede sau să nu mă inflamez la fel de rău cum aș face-o dacă aș fi singură. Că el e mai șefu la zen decât mine 😁

 8. Da la sac. Functioneaza minunat, iti garantez zenu’ dupa 50 de min. Da’ sa dai si cu picioarele!

 9. Mai detaliat fata de ce am scris mai înainte: am ajuns la concluzia ca nu merita sa-i las pe alții sa-mi omoare neuronii, cati or mai fi si ei, destul ii fwt eu. 😂
  Asa ca încerc din start sa vad partea haioasa a lucrurilor, in trafic, la coada si pe unde o mai fi. E drept, e mai ușor pe aici.
  Deci mai rămân trei persoane care reușesc sa ma deraieze – fiica, soacra si nevasta. 🤣

  Cu fiica s-a rezolvat, experimentează un pic viata in cuplu si dupa zece zile ne-a comunicat ca s-a saturat de viata de adult, asa ca ma simt răzbunat. 😈😈 Al naibii, cică trebuie sa gătești zilnic, nu doar când ai chef, tacâmurile nu se spală singure si rufele ies sifonate din mașina de spălat. 😈
  Soacra de regula e benigna, doar când începe cu “Știi la ce m-am gândit?” trebuie sa fii pregătit pentru un infarct combinat cu un AVC. Partea buna ca interacționam fizic doar o luna pe an. Suportabil.
  Iar la nevasta n-am ce comenta, fata de proprietara blogului care se lauda ca poate enerva pe oricine in 30 de secunde, soției nu-i trebuie mai mult de 10.
  Am spus “Da” de bunăvoie si nesilit de nimeni? Am spus. Si dupa ea, e chiar benefica cate o doza de adrenalina din când in când. 😆

  Ramane cum am stabilit: https://www.youtube.com/watch?v=iG_lNuNUVd4&ab_channel=batesaurio

  😋

  1. Ahahahahaha, ce am râs cu zgomot la partea cu aia mică 🤣 Muhahahaha! 😈

   Legat de “Știi la ce m-am gândit?”, am observat și la domnul soț o oarecare crispare când rostesc asta. Deci e clar, e de la voi, nu suntem noi de vină 😁

  2. Si eu mai incep unele conversatii cu “Stii la ce m-am gandit?” Raspunsul automat e “Aoleu…” Cu naduf, asa… Ba ce oameni rai…

  3. Buey, acu’ vreo patru ani s-a gândit ea ca am cam multe scule de pescuit, si asa nu ajung prea des la pescuit, n-ar fi bine sa vând din ele? Ma ajuta ea, eu doar sa i le trimit, ca a văzut ca in Timisoara sunt multe magazine de profil, face ea un tur cu lansetele si mulinetele mele pe la ele. 😱😱
   Deci, eu am o singura red line peste care nu trece nimeni, sper ca nu e nevoie sa explic care e? Apoi, doar când încercam sa mi-o vizualizez pe soacra cărând snopul de bete din magazin in magazin si explicând diferența dintre un Gamakatsu Destrada Versatile Fine Tip si un Cranck Master Special de la același producător, îmi venea sa ma tăvălesc pe jos de ras. 🤣🤣
   Si peste o săptămâna am revenit de la pescuit si mi-a fost lene sa scot lucrurile din mașina, in seara respectiva mașina a fost sparta si am ramas fără 90 la suta din tot ce ținea de pescuit, deci n-a mai fost cazul sa vând nimic. 🤣
   Acum înțelegeți de ce am tot felul de ticuri si manifestări bizare când mai aud formularea?

  4. Ahahahahaha 🤣🤣🤣🤣🤣 leșiiiiiin 🤣🤣🤣🤣

   Vezi dacă ai fost căpos și n-ai ascultat bunele intenții ale mamei soacre? Măcar rămâneai cu ceva țechini după ce făcea dânsa turul magazinelor. Așa, ai rămas cu buza umflată 🤣🤣🤣

 10. Hahaaa si eu sunt ca tine, ma enervez instant, mai ales in trafic. Mai ales ca eu merg foarte mult cu bicicleta. Si sunt mandra ca am predat stafeta, iar acum ma amuz mai tare decat ma enervez. Adicaaaa ma enervez, dar pana sa ajunga nervii mei la cote maxime, o dau in ras. Sa va explic. Am si io o problema. Soferii care nu semnalizeaza. Fiind pe bicicleta cu copilu-n spate, deseori in panta ca asa e pi la noi prin zona, e o problema. Si foarte des ii iau cu dumniezai si cristelnite si patrafire si SEMNALIZEAZA-N GATU’ M****. La fel si cu cei care se parcheaza pe te miri unde, adica fix acolo unde au ei nevoie. Trotoar, carosabil, nu conteaza. Blocheaza strada? Who cares? N-ai loc cu un carucior/o bicicleta pe trotoar? Fix in pix. Eh. A prins fi-miu (4 ani) spilu’, si sa vezi ce ii ia in primire si el =)))) Zilele trecute ajunsesem la sensul giratoriu de langa casa. Se lucra la sensul ala giratoriu, erau o gramada de muncitori pe acolo, pe care am ajuns sa-i cunoastem din vedere asa ca ne salutam. Ajungem noi in sensul giratoriu, in panta, si dau sa ma bag, pentru ca vita incaltata care venea din stanga nu a dat niciun semnal (deci ar fi trebuit sa o ia inainte pe banda ei). Si ma bag. Si vine si ea cu viteza. Ma enervez, si fix cand sa deschid gura, il aud pe fi-miu “Ia uite, alta care n-a invatat sa semnalizeze”. Da’ tare! M-am amuzat. Iar baietii care lucrau s-au cracanat de ras. Alta data, tot asa, da’ cu parcarea. Se parcheaza un coclete cu ditai tancu’ fix in fata noastra, se da jos din masina si se uita fff senin la noi. Fi-miu “Tu n-ai vazut ca asta nu e loc de parcare??” Made my day! (Evident ca ala nu s-a sinchisit sa-si mute cotetul… dar tot mi-a crescut inima!) Last but not least, la cumparaturi. Mai vin diverse babete (ele sunt experte) care vin si ti se baga-n fata la coada, fara sa zica/ sa te intrebe nimic. In general, in cazul asta, injur in gand, dar tot deschid gura. Evident ca s-a intamplat de multe ori sa fie si asta micu’ cu mine. De curand s-a intamplat iar. Si pana sa apuc eu sa zic ceva, fi-miu (cam nepoliticos, ce-i drept) : ALO, coada e-n spate! =)))))) Sau, alta data, imi cere un domn sa il las sa treaca in fata. Am apreciat ca nu s-a bagat ca taranul, si l-am lasat. Fi-miu: Da de ce l-ai lasat ca n-a zis te rog ? Sah mat. Pam pam

  1. Ahahahahaha, delicios piciul! 🤣🤣🤣

   A dat și fi-miu una d-asta la magazin, cu voce taaaaare. S-a îndesat un nene în fața noastră, la care copilul: Maaaamiiii, da de ce sunt oamenii așa prost crescuți și nu stau la rând? 😈😈😈

  2. Da exact, sunt extraordinar de tari! Dar stii ce am observat? Oamenii sunt mult mai jenati cand aud o chestie de genu de la un copil. Ca daca sar eu tare-n clanta, nu se lasa nici ei pagubasi si iese circ . Pe cand asa… ce sa-i spui unui copil? =))))) Iti jur, scade tensiunea imediat, o dai in zambet sau in ras imediat, si parca trece mai usor. Nici daca ii faceam instructaj nu iesea asa bine =)))

 11. Sunt zen, sunt un mugure de floare de lotus, pășesc pe stairway to heaven…si totuși unii insista…
  Întrebări de la firma de contabilitate unde s-a schimbat angajatul ce se ocupa de noi:
  “Am observat ca au scăzut mult cheltuielile de întreținere a mașinii, e oare datorita faptului ca anul trecut ați achiziționat noul dumneavoastră Hyundai?”
  “Ati plătit mai puțin pentru închirierea de aparatura, e datorita faptului ca ați închiriat aparatura pe o durata mai scurta?”
  Cred ca schimb fundalul sonor pe calculator…

  https://www.youtube.com/watch?v=25DC6v8oPxo&ab_channel=Gravegirl94

  1. Apropo de stairway to heaven, o știi p-aia cu “The fact that there’s only a stairway to heaven and an entire highway to hell says a lot about mankind” 😁

 12. Povesteam aseara de certurile de saptamana trecuta. Azi a fost chiar mai rau, inca de dimineata. Poate urmatoarea viata sa fie mai linistita. Asta n-are cum. Si da, in functie de stare, ma inflamez mai devreme sau mai tarziu. Dar fac spume negresit. Bine, ma si calmez repede. Totusi, cred ca ma pasc ceva pastile de tensiune. Ca vena aia sta sa plesneasca des.

  1. Aoileu, îmi pare rău! 🤗

   În viața viitoare ne facem călugări budiști? 🧘‍♀️🧘‍♀️🧘‍♀️

 13. 🫣 de ceva vreme, ca să nu mai înjur, le arăt degetul obscen în trafic mitocanilor și chiar îmi place chestia asta pen’ că arată superb cu o manichiură roșie perfectă, daaaar schimbarea asta în bine zic eu 😂😂😂 a venit după o cură de vreo două luni cu B complex, Mg și Zn. Colecția de înjurături este vastă dar perfectibilă și observ că începe să mă părăsească zenul datorat vitaminelor așa că cel mai probabil o să mai lucrez la colecție.

 14. Depinde mult vibe-ul cu care plec de acasă. Încerc mult să înțeleg că nu au sens nervii și înjurăturile, că nu mă ajută, ba chiar fac rău, dar conștientizarea asta dispare la primu` prost întâlnit în trafic. Cred că am făcut ceva progrese în ultimii ani, dar încă e de muncă.

  1. Da, și eu cred că ține mult de starea de spirit din ziua respectivă. Cât despre conștientizare… La teorie și eu sunt as, practica mă omoară 😁

 15. Eu circul prin Buc.
  Magneziu bisglicinat, ca fac reclama la radio și mașina electrica. Sunt mult mai zen ca înainte, jur!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *