Ca să încheiem săptămâna asta într-o notă veselă și pozitivă, zic să vă povestesc 2 întâmplări din trafic care m-au făcut să rânjesc zilele astea. Că deh, ce e viața fără un pic de Schadenfreude la adresa nenumăraților speciali care frecventează șoselele patriei?

Prima:

Drumul pe care îl trebuie să îl parcurg eu de la noi de la țară pentru a ajunge în frumosul oraș reședință de județ Brașov include și o bucată de DeNeu. Adică drum național. Cu două benzi pe sens. Pe care bucată de drum național se circulă… well, cum se circulă de obicei la noi. Unii mai cu mințile la ei, alții ca niște vite cu cabină.

Și cum mergeam eu zilele trecute frumușel pe bucata aia de drum, cu vreo 110 -120 pe banda a doua, că tocmai depășisem un microbuz ș-un camion, văd în oglindă cum se apropie vertiginos din spate ceva Merțan de dimensiunile unui tanc rusesc.

Mă repliez pe banda întâi, că mna, cine-s io să stau în calea grabei omului? Care om trece pe lângă mine de zici că stăteam pe loc. Numai că, spre ghinionul lui, oleacă mai încolo pe banda a doua rula agale un cetățean cu un Logan roșu*.

*paranteză: o să vă povestesc o dată și teoria mea despre cetățenii cu Loganuri roșii. Că și ăștia sunt o specie aparte. Închidem paranteza.

Deloc surprinzător, cetățeanul cu Loganul roșu era complet dezinteresat de tot ceea ce se întâmpla în jurul lui, așa că a continuat să ruleze alene pe banda a doua, spre evidenta disperare a domnului cu Merțedesul.

Care până la urmă a decis să-l devanseze pe Loganist pe banda întâi. După care a mai croșetat alți câțiva participanți la trafic, continuându-și drumul plin de grabă și avânt.

Firește, cu răutăcismul specific oricărei muieri, n-am putut să mă abțin să mormăi printre dinți niște bombăneli sincere la adresa ăluia, gândindu-mă, printre altele, că fix ăsta e genul de idiot care te poate omorî pe drumurile patriei, fincă el se grăbește, dom’ne! [insert aici ochi dați peste cap cu zgomot]

Ei bine, se pare că Murphy era într-o dispoziție tare bună în ziua aia, că pe cuvânt de cercetaș, n-au trecut mai mult de 2 kilometri și l-am reîntâlnit pe grăbitul șofer de Merțan. Care acu ședea cumințel pe marginea drumului, purtând o discuție mai mult sau mai puțin amicală cu echipajul de miliție rutieră prezent cu radarul pe marginea drumului.

Între noi fie vorba, într-un loc în care, dacă ești din zonă sau măcar ai mai făcut drumul ăla de câteva ori, cam știi că stă destul de frecvent miliția. Și dacă nu știi, dar ai carnet de mai mult de 5 zile, tot ar trebui măcar intuitiv să te ducă tărtăcuța că e zona perfectă de stat la pândă pentru milițieni.

Și iar a ieșit capra afurisită din mine și, în timp ce treceam de el, m-am gândit cu un rânjet răutăcios: „Ce păcat că ai avut bani de Merțan, da n-ai mai avut și d-un smartfon, să ai și matale un amărât de Waze, acolea, să-ți spuie unde șade milițianu’ la pândă… Ntz, ntz, mare păcat!”

A doua:

Vineri seara. Mergeam spre casă, pe frumoasa centură ocolitoare a Brașovului. Ajung la breteaua de ieșire de pe centură pe unde trebuie să ies io ca să ajung apoi acasă.

Pe breteaua aia, mai ales în jurul orelor de vârf, se face oleacă de ambuteiaj. Dar în general nu e prea grav, că se mișcă lucrurile. Rareori s-a întâmplat să pierd mai mult de 5 minute în plus acolo, cu tot ambuteiajul.

Bineînțeles că, la fel ca oriunde altundeva în situații de gen, e absolut imposibil să nu apară și cel puțin unul sau doi speciali din ăia care încearcă să fenteze coada. Respectiv își văd frumos de drum pe banda întâi de pe centură, după care, când ajung fix în dreptul intrării pe bretea, semnalizează și încearcă să se îndese cât mai în față în coadă.

Lucru care s-a și întâmplat. Căcum stăteam eu așa cumințică și înaintam ușurel împreună cu restul coloanei, mă trezesc în dreptul portierei din stânga cu un domn cu un baritai Volvăul, mare, negru și lucios.

Care domn semnaliza de zor dreapta și încerca cu insistență să se îndese în fața mea. Inițial am vrut să-l ignor. După care am decis c-aș putea totuși să mă distrez oleacă.

Așa că m-am uitat spre el cu cea mai tâmpă mutră din dotare. Ca să înțelegeți mai bine, omu se poziționase strategic, cu botu mașinii lui aproape lipit de botu mașinii mele. Cumva la intimidare, așea. Că dacă mai înaintam un pic amândoi deodată, riscam să ne pupăm tablă-n tablă.

Mă uit deci spre el cu o meclă de o idiot absolut care nu pricepe ce vrei de la el. Omul începe să gesticuleze, făcându-mi semn să-l las să se bage. Ridic din mâini a neajutorare. Apoi îi fac semn să lase geamul jos, în timp ce fac și eu același lucru.

Eu cobor geamul din stânga, el pe cel din dreapta. Și pornesc următorul dialog:

Pot să vă ajut cu ceva?

Da! [vădit ușurat cumva] Lăsați-mă și pe mine să intru!

Ăăăă… Am două cuvinte pentru dumneavoastră: EX – CLUS!

Și cu asta am închis triumfătoare geamul și am profitat de faptul că cel din fața mea tocmai se pusese în mișcare, așa că m-am îndesat cât de repede am putut în dosul ăluia, ca să mă asigur că cetățeanul cu Volvăul cel lucios n-are nici o șansă să se înghesuie în fața mea.

Am fost o scârbă? Am fost. El a fost un măgar, că a considerat că e ok să șunteze o întreagă coloană, așa, pur și simplu, pentru că graba lui era mai mare decât a noastră, a restului fraierilor? A fost. Echilibrul în Univers e la locul lui 🧘‍♀️

Duminică faină s-aveți, pe oriunde v-ați afla!

Sursa foto: Image by kues1 on Freepik

22 thoughts on “Mici bucurii meschine

 1. Am pățit așa ceva 🙂
  1. Veneam dinspre Tg Mureș spre Sighișoara. Imediat la ieșire sunt niște dealuri pe care cobori în curbe. Într-una dintre curbe ne depășește un deștept, îl înjurăm printre dinți. În vale, ce să vezi? Stătea poliția, care îl văzuse cum a depășit și l-a tras frumos pe dreapta.
  2. Mergeam dinspre Pitești spre Curtea de Argeș. Tot așa ne depășește un bou pe linie continuă. Eu, resemnată cu prostia, zic “no, du-te sănătos”. După vreo 2 km vedem boul ciocnit de altă mașină. Karma nu doarme!

 2. Bună!
  Mai face și poliția ceva bun. Și soțul meu face tot așa. Îi lasă să treacă urându-le să intre în primul copac.
  Avem și noi DN1 în Otopeni. La rondul de la Aeroport se întâmplă la fel. Aștepți in coloana și vin prin dreapta să se bage în față.
  E enervant și mă întreb ce gândesc acești oameni. Se bagă în fața că sunt șmecheri sau e sub demnitatea lor de posesori de mașini scumpe să aștepte?
  Zi frumoasă!

  1. Îți spun eu ce gândesc: că timpul lor e mai prețios decât al nostru și că noi toți, restul, suntem niște fraieri, iar ei au descoperit gaura din gogoașă 🤷‍♀️

 3. 😂😂😂 aș fi vrut să-i văd mutra cetățeanului din a doua situație 😂😁

 4. Bună, Iulia! Da, și al meu face tot posibilul să nu-i lase pe speciali. Și ne ofticăm împreună când alții îi lasă. Dacă nu i-ar lăsa nimeni, măcar până se termină coada, poate poate poate ar pricepe ceva. Deși probabil ar concluziona că e lumea rea, domn’le! 🤨

  1. Îți dai seama că și pe specialul în cauză l-a lăsat până la urmă unul mai din spate.

   Și da, pe de o parte ar trebui să nu îi mai lase nimeni (dar ce te faci când traficul e format în mare parte din alții de aceeași teapă) și pe de altă parte, poliția ar trebui să-și facă treaba și să le ardă niște amenzi de să plătească până la a treia generație.

  1. De ani de zile cochetez cu ideea de a-mi cumpăra o gioarsă cu tablă groasă, cum ar fi o Lada Niva sau un Merț din ăla din anii ’70, la care să fac cel mai ieftin și dubios RCA posibil și cu care să circul ca și cum nu aș avea frâne.

   Ah, ce satisfacție aș avea să fac educație rutieră printre genul ăsta de giboni! Cu cât mașina lor ar fi mai scumpă, cu atât m-aș simți mai bine.

   Da lasă, că ies eu la pensie cândva… :))))

 5. In pandemie. Atunci când îți trebuia bilețel sa ieși din casă. La un magazin se plânge o duamnă că a stat toată dimineața să completeze formularele și când i-a oprit poliția a scos dosarul cu învoirile. Și ce să vezi, ăia au amendat șoferul aka soțul fiindcă întorsese mașina pe linia continuă. “Eu le tot întindeam dosarul dar nici nu s-or uitat. Că cică ei sunt de la circulație. Păi de asta le arde lor acum?”

  1. :)))))) duamne, ce specimene! Râdem noi, râdem, da e tragic, că ăștia-s majoritatea. Cum am mai zis, până la un moment dat, credeam că ei trăiesc printre noi. Dar acum mă conving tot mai mult că noi trăim printre ei 🙁

 6. Si noi am patit una frumoasa in trafic. Conducea sotul ca de obicei, eu pasager in dreapta si juniorul in spate in scaunel. Si cum rula el pe strazile inguste ale orasului unde locuim, vedem pe unu’ oprit care deschide portiera fara sa se asigure. In ultima clipa domnul sot evita accidentul, moment in care vedem si masina politiei venind din partea opusa. Si mai vedem in oglinda retrovizoare cum opreste sa il atentioneze pe imbecil. Ne-a uns la inima.

  1. Am văzut și eu live una din asta: la noi la ieșirea din sat e un pod cu prioritate de sens. Adică cei care ies din sat trebuie să acorde prioritate celor care intră, oprindu-se înainte de a urca pe pod.

   Evident, în ciuda indicatoarelor, există o grămadă de giboni care consideră că dacă ei au ajuns primii acolo, au dreptul să treacă podul, ce dacă din sens opus vine un fraier care are prioritate. Iar un gibon din ăsta (cred că ceva campion la iq lipsă) a decis într-o dimineață să facă fix asta – să treacă el primul, chiar dacă din sens opus venea o mașină. Ghinionul lui a făcut ca respectiva mașină să fie fix mașina poliției :))))

   Mi-a crescut inima în mine uitându-mă în retrovizoare cum l-au oprit instant pe m*ist 😈

 7. București, începutul anilor 2000. Eu la volan, pe o stradă cu o banda și cu tramvai, unde Sina de tramvai era folosită de mulți dintre soferi că banda a doua a străzii. In dreptul refugiului se forma o gâtuire unde șoferii de pe linia de tramvai forțau sa intre pe șosea. Sătulă de asta, mi-am zis într-o dimineață că nu mai dau voie nimănui. Asta l-a enervat la culme pe colegul șoferului unui microbuz care s-a nimerit in dimineața aia în stânga mea. Atât de tare că a deschis geamul să-mi ureze de bine. În forța lui de a pronunța diverse cuvinte cu p, i-a sărit proteza dentară. Nu va zic cât m-am speriat inițial, văzând dinți în aer! După care am râs cu lacrimi! Încă râd de fiecare dată când povestesc asta!

 8. Eu chiar nu îl înțeleg pe soțul meu când lasă loc sa intre în coloana maimuțe caz 2. El zice că nu vrea sa se enerveze degeaba și zice sa las degetul din mijloc jos, că sunt o doamna. Mă rog…..

  1. Sincer? Nici eu nu-l înțeleg. Ba chiar îi bombăn pe ăștia care fac asta, zicându-mi în sinea mea că din cauza lor specimenele astea n-au să se învețe minte niciodată.

   Dar mna, fiecare cu ale lui 🤷‍♀️

 9. Azi dimineata intr-o intersectie (La Patria cum cobori din centru pentru brasoveni) sunt trei semafoare si desi se fac verzi toate trei la un moment dat cel din stanga se coace si poti sa mergi doar inainte.
  Pe banda a doua (de mers inainte) un domn decide sa se opreasca si el asa degeaba. Pe banda a treia un BMW nou al politiei il invita sa-si continuie drumul pana dincolo de intersectie unde il trag pe dreapta sa-l intrebe de sanatate. Ma gandesc ca asa ii descopera si pe unii din aia fumati sau parfumati.

  1. Ah, intersecția aia mi se pare că în continuare e un mister pentru unii…

   Mie cel mai tare îmi plac ăia care se pun pe banda a treia, nefiind primii la semafor (banda aia care, conform desenelor de pe carosabil e pt înainte și la stânga), semaforul pt la stânga se face roșu, iar apoi se apucă să-i claxoneze nervoși pe ăia din fața lor, care s-au pus acolo pentru că, ce să vezi, așteaptă să facă stânga. Iar pentru stânga, momentan e roșu 🙄

 10. Bai uite de faze d-astea mi se face dor de cand am parasit plaiurile mioritice, ca astia la mine in localitate sunt prea respectuosi. Dar asta vara mi-am adus aminte de aceste momente in ziya de 15August cand am condus Cracovia-Pitesti venind la ai mei sa imi recuperez copiii. Pe Valea Oltului care e oricum un drum destul de provocator si unde nu prea e loc de depasiri si presat participantii in trafic un drac cu un BMW serie 7 m-a tot presat din spate sa bag viteza, pe o bucata de drum unde erau puse semne ca se lucra, serpentine si destul de grea de condus, eu m-am tras cat de mult am putut dreapta i-am urat multa mwie si l-am lasat sa depaseasca pe dubla linie continua daca asa vrea el. Mai la vreo 5 km vad ca se face rosu maps ul si ma anunta intarziere si ghici ce domnu era pe langa masina lui lucioasa infipt in parapet si ghici ce lovise inca o masina si aia era masina de politie care cu siguranta era pe drmul ala pentru monitorizat ca se respecta viteza maxima fiind drum in constructie. So karma is bitch, am zambit in sinea mea si ma gandeam nu mai bine statea el frumos in banca lui si respecta indicatoarele de viteza in loc sa se dea zmeu.Si masina varza probabil si fara permis ca nah el se grabea si a trebuit sa ma claxoneze, flashuiasca si sa ma injure ca nu avea loc pe drum de mine si altii ca si mine care mergeam respectand indicatoarele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *