Ieri mi-am dat seama, așa, pe la ora prânzului, că nu stăm prea bine la capitolul pâine. Firește, că doar orice om organizat rămâne fără d-astea gen pâine, țigări fix când e zi liberă…
Am stat oleacă în bucătărie, m-am scărpinat sub scufie, am analizat cam ce opțiuni aș avea. Pâine la benzinărie sigur nu găseam, așa că am făcut un inventar rapid și am decis să trântesc și mai rapid o pâine. Unde rapid era un aspect destul de esențial, din motive de copil care stă el bine la multe capitole, dar la ăla cu răbdarea mai are de lucru.
Așa că am făcut „pâinea puturosului” – adică o pâine cu bicarbonat, care nu necesită nici frământare, nici așteptare să crească, nici nimic. Bașca mai are și fix 6 ingrediente mari și late, dintre care 2 sunt sare și bicarbonat. Bine, poate avea 7 dacă vrei să o arzi pe fancy și să pui rozmarin în ea. Eu n-am vrut.
Rețeta e asta. Dacă vă e lene să dați clic sau nu vă descurcați cu rețetele în engleză, iaca mai jos versiunea neaoșă, dacică, dacă tot suntem în zile sărbătorești:
- 500 de grame de făină albă (eu folosesc de obicei 650, nu 000)
- 2 lingurițe de sare (cică de mare ar fi optim, io n-am avut decât d-aia obișnuită, de săraki)
- 1 linguriță de bicarbonat
- 400 ml de lapte (nu degresat)
- sucul de la o lămâie
- 2 lingurițe de miere (suspectez că merge la fel de bine și cu zahăr, dacă n-aveți miere prin casă)
- rozmarinul de care ziceam mai sus (sau probabil orice altă iarbă d-asta care vă place vouă)
Procedura e foarte simplă:
- se amestecă făina cu sarea și bicarbonatul și eventuala iarbă menționată anterior
- zeama de lămâie se toarnă peste lapte și se așteaptă 2 minute să se întâmple magia – adică să se transforme din lapte în lapte bătut; nu vă impacientați, chiar nu durează mai mult de 2 minute
- după transformare, adăugați și mierea și amestecați oleacă
- apoi se trântește treaba asta lichidă peste amestecul de făină și alea-alea și se amestecă un pic, până se omogenizează toată treaba

Rezultatul este un aluat lipicios al naibii, pe care, după omogenizare, îl punem pe blatul presărat generos cu făină. E, eu partea asta n-am gândit-o cine știe ce, pentru că, evident, în afară de faptul că nu mai aveam pâine în casă, nu mai aveam nici făină, decât fix cam cât îmi trebuia pentru pâinea asta (ba chiar cred că a fost cu vreo 30-40 de grame mai puțin decât zicea rețeta).
Așa că m-am trezit la momentul în care ar fi trebuit să intre în scenă blatul presărat cu făină. Și făină, canci… Ce te faci, Zoițico? Am dat să intru în panică, nu de alta, dar v-am zis că e lipicioasă rău treaba și fără făină nu prea vedeam cum scot eu chestia aia din bolul mixerului, cum îi dau oareșce formă de pâine și apoi o bag la cuptor…
Dar mi-am adunat rapid cei doi neuroni disponibili laolaltă și am improvizat – am presărat mălai pe blat ș-am zis ce-o fi, o fi, YOLO, vorba aia.
Surprinzător (sau nu, habar n-am, în general nu-s prea talentată la brutărit), a mers. Cam așa a ieșit la momentul îndesării în cuptorul preîncălzit la 200 de grade:

Am reușit așadar să îi dau o formă cât de cât decentă și similară cu cea a unei pâini. Rețeta originală zicea să o faci rotundă, dar în condițiile dificile în care lucram eu, acest deziderat nu s-a putut realiza. Practic, atâta s-a putut, atâta s-a făcut.
LE: rețeta originală zice coacere la 180-200 de grade, cu ventilație, timp de 40 de minute. Eu am copt la 200, dar a fost gata mai repede de 40 de minute, cred că trebuie urmărită, în funcție de fiecare cuptor.
Și ăsta este rezultatul:

Nu crește la fel de spectaculos ca cea cu drojdie, evident, și este mult mai densă în interior, mult mai puțin aerată, dar tocmai de asta este muuuult mai sățioasă.

La noi s-a votat că e bună și ar trebui să se mai facă. Să-mi ziceți cum vi s-a părut dacă ați făcut sau dacă intenționați să încercați.
1. Ce robot folosești?
2. Ce tip de coacere ?
3. Faina 650 e pentru pâine….:-D
1. Bosch MUM, nu mai știu exact modelul, dar caut și revin
2. Ventilație, 40 de minute, corectez acum, mulțumesc!
3. Habar n-avea blonda, am zis io că nu-s vreo pricepută la brutărit 😁
Pai nu i bai ,că eu am lucrat și patiserie și mi a rămas în cap. La 2 cuptorul meu are ventilație la orice program,adică sus,jos sau amândouă…știu nu am verificat ce am primit dar asta e mă descurc cu ce am
Așa, am revenit. Ăsta e roboțelul, eu l-am luat acum vreo 2 ani la ceva promoție:
https://www.emag.ro/robot-de-bucatarie-bosch-1000-w-bol-inox-3-9-l-blender-1-25-l-7-viteze-impulse-mixare-planetara-3d-rosu-mum58720/pd/D3PJ32BBM/?utm_campaign=share_product&utm_source=mobile_dynamic_share&utm_medium=android
Și la mine cred că merge ventilația oricum, dar are un program separat “gătire cu ventilație”, așa că l-am folosit pe ăla, dacă tot l-am plătit 😂
Mulțumesc frumos!
Arată f bine. E de reținut pentru viitor. Bravo 👏
❤️