M-a pus Aghiuță…ăăă, pardon, Vasilescu, să-mi instalez și eu Voxa.
Unde prin „m-a pus” nu se va înțelege că m-a obligat (probabil nici nu va afla vreodată că mi-am instalat-o, decât dacă citește textul ăsta), ci că a scris despre aplicație și a dat cod promo. Iar micul zgârie-brânză din mine nu s-a putut abține când a văzut așa pleașcă.
Îmi mai instalasem aplicația acum ceva vreme, nu mai știu exact unde am citit de ea, foarte posibil la Mara, dar la momentul respectiv nu i-am acordat prea mult timp, așadar nu m-a convins și am dezinstalat-o destul de rapid.
Cumva am avut mereu impresia că nu pot neam să ascult cărți. Nu, nene, mie îmi trebuie hârtia în mână, mirosul de tipar, alea, alea, știți ce zic.
Singurul compromis pe care l-am făcut la capitolul lectură a fost Kindle. Firește că nu e același lucru cu o carte tipărită, dar nu am cum să-i contest avantajele.
Să revin însă la Voxa. Am instalat, am făcut cont, m-am apucat să „frunzăresc”.
Inițial nu păream să găsesc nimic pe gustul meu, dar apoi am zis hai să caut o carte pe care o am deja de ceva vreme în bibliotecă și nu m-am urnit să pun mâna pe ea. Că ascultatul îl pot face în paralel cu altceva, pe când cititul fizic, implică să stau în cur și să nu mă mișc.
Așa că, stând eu în fund la birou, cu telefonul în mână, arunc o privire înspre biblioteca din dreapta mea. Acolo e cazat cel mai recent teanc de cărți care își așteaptă rândul.
Prima din teanc – fix cea din titlu. Pun deștu’ pe lupa de căutare din aplicație, ce să vezi, găsesc.
Dau play. Și de acolo s-a dus totul dracului. Băi, a fost crunt, vă spun cu mâna pe inimă. Am mai citit o grămadă de cărți pe tema Holocaustului, dar nici una nu m-a dărâmat ca asta.
Am rezistat până la capitolul 4, după care am închis aplicația și am pus mâna pe cartea fizică. Pur și simplu nu am mai putut să ascult. Dar trebuia să aflu cum se termină.
Nu știu exact cum să explic de ce m-a afectat atât de tare. Dar pot să încerc. Cred că are legătură cu faptul că, atunci când citești, îți auzi să zicem propria voce în cap, parcurgând textul.
Însă în cazul ăsta, auzi o altă voce în capul tău. Iar cuvintele pe care le rostea vocea aia mi se împlântau în suflet și în minte ca niște cuțite.
Probabil a fost un cumul de factori – pe de o parte, ceea ce am spus mai sus. Pe de alta, faptul că cartea este scrisă la persoana I, iar narată de o voce pe care o auzeam în cap, alta decât a mea, părea cu atât mai reală, mai palpabilă. Și iar pe de alta, probabil nu a ajutat nici filmulețul pe care abia ce îl vizionasem cu o seară înainte.
Nu știu, pur și simplu felul în care cuvintele alea curgeau din căști în mintea mea am simțit că mă dărâmă și mă sfărâmă în mii de bucățele.
Și nu vă imaginați că e vreo lectură de excepție (nici măcar nu am reținut cine e naratoarea, îmi cer scuze), vreo interpretare specială, ceva. Nu este. Dar cumva, fiecare cuvânt mi se scurgea în suflet ca o picătură de metal topit, încins.
Poate că totul are legătură și cu faptul că lucrurile sunt expuse într-un mod firesc, direct, exact așa cum le vede un copil. Iar modul ăla absolut frapant și factual în care vorbește despre toate ororile alea… ei bine, îmi e perfect cunoscut. Pentru că îl văd și îl aud zi de zi la fi-miu.
Copiii au un fel absolut aparte de a spune pur și simplu lucrurilor pe nume, un fel pe care noi, adulții, l-am pierdut undeva pe drum, obișnuinud-ne mereu să ne punem frâu limbii și lacăt la gură, să filtrăm totul, să nu spunem ceva ce „nu se cuvine” sau ce poate șoca, ului.
Copiii nu au filtrele astea. Iar felul în care fetița din carte povestește, cumva cu o seninătate resemnată, despre mizerie, boală, durere, moarte, chinuri… și toate astea picurate în urechile mele cuvânt cu cuvânt… a fost o experiență complet nouă pentru mine.
Am ales, așa cum v-am spus, să termin cartea în format fizic. Vă spun pe scurt, în cazul în care vreți să știți cam despre ce e vorba: Luba (citit Liuba) este o fetiță din Belarus, care ajunge la Auschwitz împreună cu mama, bunicii și fratele adoptiv.
Când intră în lagăr are în jur de trei ani, când iese, în jur de 5, parcă. Și pe lângă faptul că ajunge în acel loc al răului, se numără și printre copiii pe care face experimente doctorul Mengele.
Iar în carte povestește zilele petrecute acolo, așa cum spuneam mai sus, zugrăvite în cele mai simple și directe cuvinte. Povestea include la final și ceea ce se întâmplă după eliberare – și acolo, altă tragedie, dar la altă scară.
Deși e o lectură îngrozitor de dureroasă, vă recomand să o parcurgeți. Cartea în sine nu are decât vreo 150 de pagini, iar pe Voxa are 3 ore și 56 de minute. Dar vă zic sincer, experiența ascultării pentru mine a fost cumplită.
Dacă ați citit-o, cum vi s-a părut? Dacă nu, ați avea curaj să vă apucați de ea?
PS: dacă interesează pe cineva, revin cu un scurt review pentru Voxa după ce o mai folosesc o bucată. Dar până acum, pare promițătoare treaba.
Am citit cartea și m-a impresionat foarte mult. Chiar mi-a rămas în gând, am povestit despre Luba.
Nu cred că pot să o recitesc, așa că am donat-o bibliotecii din oraș.
Am încercat voxa, dar pare că nu mi se potrivește. Când ascult, îmi fuge mintea și la altele, când citesc mă transpun în poveste
De recitit cu siguranță nu voi putea. Dar e încă un motiv pentru care îmi doresc să merg într-o zi să văd locul ăla. Deși știu că o să mă dărâme.
Și eu am zis la fel, că nu e de mine. Dar cred că ține cumva și de ce anume asculți, și când.
Dar o să revin cu detalii, dacă mă decid să o păstrez. Până acum, mă surprinde și mă surprind. Plăcut.
Ce aveti fratilor? Si tu si Vasilescu ne dati cu greu. Si eu diger foarte greu asa ceva. Si e cu plansete si nopti nedormite. Poate o sa il citesc odata, dar acum nu indraznesc.
Băi, a fost efectiv coincidență. Sau poate ceva subliminal, nu știu.
Pur și simplu m-am uitat la teancul de cărți de care ziceam și asta era prima. Am căutat-o fără prea multă convingere în aplicație, nu credeam că o găsesc.
Cred că e greu de dus și dacă ești în cea mai bună stare de spirit posibilă. Dacă nu ești, te dărâmă, efectiv.
Ba nu. Mint. Te dărâmă oricum 😞
Eu am comandat un grup de cărți despre Auschwitz pe care le-am primit, believe or not, in 7 octombrie. Bonus fiul meu pilotu’ avea programată o cursă spre Tel Aviv a doua zi. S-a anulat zborul. Am pus cărțile în bibliotecă unde sunt și acum. Poate le voi putea citi la iarnă.
Mda. Nu știu, eu nu prea cred în coincidențe, dar uneori… 😲
Eu am citit o grămadă până acum, de la cele extra-mega-cunoscute (Băiatul cu pijamale în dungi, Tatuatorul de la Auschwitz, Croitoresele…), până la altele, mai puțin “faimoase” . Dar asta e prima pe care o ascult. Și a fost infinit mai greu decât cititul.
La cele pe care le-ai comandat…o să le vină rândul, cândva! 🤗
Nu pot să citesc cărți cu acest subiect.
Și eu sunt tot cu formatul fizic.
Deh, de moda veche…
Adevărul e că nu se poate compara nimic cu mirosul și senzația unei cărți ținute în mână.
Dar ne mai și adaptăm 🤷♀️
Ok…
Voi merge mai departe cu citit despre acest subiect și cu filme.
Vreau să ajung să vizitez deși mi-e teamă de ce voi simți acolo și ceva timp după.
Pote încerc și Voxa.
Și eu vreau să ajung, deși mi-e frică de mi se strânge pielea pe mine. Dar îmi doresc.
Voxa poți încerca liniștit, eu zic că merită măcar testată.
O am în bibliotecă de prin toamnă (am primit-o cadou la o comandă).
Nu cred că o pot citi. Am mai citit cărți care m-au răscolit, făcut bucățele, dar asta are ceva ce îmi “transmite” că nu voi putea să o duc.
I-am dat-o mamei, a zis că cu greu a reușit să o parcurgă.
Încă nu-mi vine să o donez (asta fac cu cărțile citite pe care știu că nu le voi reciti ca să fac loc altora proaspete), dar nici nu cred că voi reuși să mă apuc de ea.
Și eu o am tot de prin toamnă, dacă nu chiar de mai demult.
E crunt. Te face praf. Însă cumva mi se pare că trebuie să citim și așa ceva. Să nu uităm. Ăsta este și unul dintre mesajele autoarei – și-a spus povestea ca lumea să nu uite niciodată.
Eu m-am obisnuit cu audiobook-urile incepand cu nonfictiuni. Am ascultat destule pana sa fac trecerea la fictiune, insa nu intra orice fel de fictiune. Adica povesti da, dar carti cu substraturi si cu idei la care sa stai sa rumegi le pastrez pentru Kindle sau cartile tiparite.
Din pacate eu am ajuns un pic la saturatie cu subiectul Auschwitz si ce au facut nemtii. Nu de alta, dar stau in Berlin si dau cu nasul de dovezi palpabile, vreau-nu vreau. Si apropos de Auschwitz, nu suntem departe de el, dar nu ma grabesc sa ma duc. Poate cand o creste copila mai mare si va invata la scoala. Am fost la Dachau si mi-a ajuns.
Da, mi-am dat și eu seama că nu intră orice. Dar acum am început de exemplu un Jø Nesbo care merge brici în timp ce plimb cătzaua sau curăț cartofi pt piure sau când sunt singură în mașină…
Dacă am reținut eu bine de pe undeva, parcă nu e voie cu copii sub 14 ani. Oricum, mai aveți timp. Și vorba ta, sunteți înconjurați de dovezi, vreți -nu vreți, oricum va pune întrebări la un moment dat (dacă nu a început deja).