Știu că am lipsit mult de aici și că iar sunt în întârziere cu textul ăsta, dar streptococul cu care m-a fericit domnul copil m-a scos destul de tare din circuit zilele astea. Antibioticul pare însă să își facă efectul, așa că sper să pot reveni la un ritm cât de cât normal zilele astea.
Așadar, deși cu întârziere, iată meniul planificat pentru săptămâna asta. Dacă ați apucat deja să vă faceți planuri, poate găsiți vreo idee pentru săptămânile următoare. Dacă nu, poate vă inspiră ceva de pe aici.
Săptămâna asta am procedat un pic invers decât de obicei și cred că îmi place ideea asta nouă pe care am testat-o. Inspirată de Ana Bitu prin intermediul unui articol descoperit la Mara, de data asta mi-am încropit un pic altfel meniul.
De obicei mă uit ce am prin casă și îmi storc creierii încercând să încropesc un meniu care să fie și ușor & rapid de gătit, să fie și comestibil pentru toți figuranții din familie și să și includă cât mai multe ingrediente din ceea ce am deja „pe stoc”. Și, evident, să mai fie și gustos și sănătos.
De data asta am procedat însă puțin diferit. Ana Bitu sugerează în articolul ei să începem planificarea analizând mai întâi ce se găsește la ofertă în magazinele pe care le frecventăm de obicei (evident, articolul e mult mai complex de atât, însă ideea asta mi-a atras mie atenția în contextul planificării meniului).
Așa că am făcut un inventar rapid cu ce era prin casă și, pentru că oricum aveam de gând să merg la Kaufland, m-am pus pe răsfoit revista de săptămâna asta și am descoperit câteva chestii la ofertă care mi-au atras atenția. Printre ele, conserve de ton, niște wraps și niște aluat foietaj. Notat, cumpărat.
Să purcedem, deci.
🥣 La capitolul zeamă vreau să fac o ciorbă de burtă, pentru că poftă. Și pentru că nu sunt 100% sigură dacă domnul copil va dori au ba (în funcție de niște criterii numai de el știute, uneori e iam-iam, alteori e bleacs), am să mai fac și o supă cremă de cartofi dulci cu morcovi, pentru că știu sigur că supele cremă nu le refuză niciodată.
🐟 Apoi, dacă tot am luat ton, o să fac din el 2 chestii – o pastă de ton pentru întins pe pâine (ton, ceapă verde, cremă de brânză cu verdețuri – gen Almette sau cea de la Hochland sau orice altă chestie similară, un pic de lămâie, amestecat, gata!) și niște chifteluțe de ton la cuptor (compoziție similară cu cea de mai sus, doar că mai adaug și un ou, ca să le lege). Lângă astea fac de obicei o maioneză foarte light – maxim 100 ml de ulei și un ou, la care adaug muuuuult iaurt grecesc, lămâie din belșug și tarhon. Merg mâncate și calde, și reci, cu cartofi natur ori cu piure, ori pur și simplu cu pâine.
🌮 Am mai cumpărat și wraps, tot la ofertă, și pentru că mai am în congelator niște carne tocată, am să încropesc probabil ceva gen tacos. Profit de carnea tocată și o să ascund în ea toate legumele care-mi pică în mână, ca să nu le vadă inamicul, apoi mai adaug eventual o conservă de fasole și înghesui totul într-un wrap și gata.
🍄 Ah, am mai găsit și ciuperci champignon la ofertă și pentru că erau la caserolă mare, de 1 kg, am să le folosesc și pe ele în 2 feluri: am să fac într-o zi (în aceeași zi cu chiftelulțele de ton, dacă tot pornesc cuptorul) și niște chifteluțe cu ciuperci. N-am mai făcut niciodată, dar mi-a oferit tot revista Kaufland inspirație – asta e rețeta, doar că eu n-am de gând să le prăjesc în ulei. Vedem ce iese.
🍄 Iar din restul ciupercilor o să fac niște bruschete cu ciuperci. Merg pe rețeta asta, deși ea este cu hribi și gălbiori, dar nu cred că are prea mare importanță tipul ciupercii.
Și dacă tot mă apuc de făcut bruschete, o să mai fac alături de cele cu ciuperci și unele clasice, că mi-a tot solicitat domnul soț de ceva vreme.
🍛 Tot la capitolul oferte, am găsit niște orez „pentru puturoși” – genul prefiert, la punguțe. Așa că l-am înșfăcat, pentru că a) e pentru puturoși, iar eu nu-s hărnicia întruchipată și b) mi se pare că genul ăsta de orez se pretează bine la preparate cu tentă asiatică – gen orez cu ou, să zicem.
Așa că o să îl prepar și pe el într-o zi, probabil fix cu ou și am să-i alătur niște carne de porc, căreia am să-i fac cel mai probabil un sos cu soia, miere și usturoi. Inspirație aici sau aici.
🥟 Și, ca ultimă idee pe săptămâna asta, dacă tot am găsit aluatul foietaj, am să fac niște plăcințele. Cel mai probabil unele le voi umple cu legume (pentru mine), iar unele ori cu carne, ori cu vreun amestec de șuncă, cașcaval, d-astea clasice (pentru băieți). Inspirație găsiți aici sau aici, de exemplu.
În mod normal, nu prea sunt fanul foietajului din comerț, că e plin de chestii al căror nume nu-l pot pronunța, dar o dată – de două ori pe an cred că merge, mai ales dacă mă ajută să scutesc niscai timp pierdut în bucătărie.
🥘 Cam asta de la mine la capitolul oale și tigăi. Vă doresc o săptămână cel puțin grozavă și vă aștept, ca de obicei, să mă inspirați la rândul vostru cu planurile voastre gastronomice.
Sursa foto: freepik.com
Bine ai revenit!
Joi doream să gătesc și am făcut exact ce spui. Am găsit jumătăți de pui la mega, reduse 50%, și am făcut o supă.
Fasole, spanac și pui la grill.
Negresa de post (rețeta Jamilei), prăjitură cu iaurt și pâine de casă. Azi, la micul dejun, am făcut bruschete, la cererea copiilor. Ieri, papanași cu smântână si gem de mure. Și eu urmăresc ofertele.
Pfoa, ce harnică ai fost! Și ce poftă de papanași mi-ai făcut 🤤🤤🤤
Bine ai revenit pe plaiurile celor cat de cat sanatosi💪
Avand in vedere ca e Pastele catolic aici, ieri am avut musafiri pe care i-am servit cu oua rosii, mezeluri si branzeturi si ca desert am facut un strudel de mere care a iesit super bun.
Astazi avem seara in pijamale la junior si cum cei 2 prieteni ai lui sunt mai sclifositi la mancare, le fac spaghetti bolognese. Are intotdeauna succes. Si maine la pranz inainte de plecare le fac pizza.
Mai am pentru maine seara file de curcan cu legume si cartofi iar miercuri seara incropesc ceva simplu din resturi pentru ca joi dimineata plecam in citytrip la Viena. Deci saptamana scurta in ale gatitului la noi.
Oare se satură vreodată de paste? De copii întreb 😂
Și al nostru, orice ar fi, dacă nu îi convine nimic din meniu, îi trântesc niște paste cu orice și sigur le halește.
Distracție plăcută la Viena, e orașul meu de suflet ❤️
Nu duci lipsa de inspiratie cu siguranta, nici culinara, nici la scris. Eu ma mir mereu cate chestii gandesti/gatesti, desi nu prea te tii bine pe picioare.
Eu m-am reprofilat pe mancare de bebici, adica budinci si altele asemenea, putine ingrediente, amestecate si puse la cuptor, programat cuptorul sa se stinga singur si gata. Mai greu e cu spalatul vaselor, castroanelor si toate rubedeniile lor. De ex, aseara am facut budinca de mere (mere piure, gris, ou, mascarpone, scortisoara si nuca). Inainte de asta am facut budinca de mazare cu mascarpone (mazare piure, ou, mascarpone). La capitolul mancare de adulti am avut o delicioasa ciorba de perisoare, problema e ca s-a terminat.
Sa iti revii repede repejor.🤗
P.S. La mine functioneaza telepatia, azi sa nu ma sunati. Tocmai ma intrebam ce mai faci, cum mai esti, daca ai reusit sa mai scrii ceva cand m-am pomenit cu mailul.
Am simțit eu că se gândește cineva la mine 😁
Îmi amintesc și eu epoca gătitului pentru bebe, Doamne, câte vase puteam murdări pentru o mânuță de mâncare 🥴
Sincer, dacă ar fi să o iau de la capăt, nu aș mai face asta. L-aș diversifica BLW, că acolo măcar îi dai fix din mâncarea adulților (minus sare, evident) și gata. Oricum faci haos în bucătărie, măcar nu faci de 2 ori pentru fiecare masă.
Dar trece repede și perioada asta și în curând o să mâncați oricum cu toții același lucru. La anul pe vremea asta îți vei mai aminti așa, ca prin ceață de perioada asta 🤗
Bine ai revenit, Iulia!
Datorită la soțul din dotare, eu serbez de doo ori Paștele, așa că mai avem încă chestii grele gătite sâmbătă: vinete, șnițele, salată de “boeuf”, supă de găină, ouă roșii, sarmale în varză acră cu afumătură, pe care, de fiecare dată când le fac observația este: cele mai bune sarmale ever!
Oi vedea eu pe săptămâna asta ce inspirații mai fur de aici 😁
PS Copila zice bleacs la fiecare dintre cele de mai sus 😳😂
Băi, îți zic sincer, mi-e poftă de salată de bef de vreo câteva săptămâni, dar mi-e așa o lene epică, încât momentan rămân cu pofta 🤤😁
Ce cred însă că am să fac și eu pentru Paște sunt niște vinete, că mai are mama la congelator. Iar după Paște, pentru că cu siguranță ne vor rămâne oo, am să fac niște oo umplute 🤤
Să aveți sărbători faine și săptămâna viitoare 🤗
Bine ai revenit și bine că ești mai bine, Iulia!
Pastă din aia de ton cu ceapă și Almette am făcut săptămâna trecută, numai ce am lins bolul! Inițial această pastă o făceam cu unt și ieșea foarte gustoasă, atâta doar că după ce o scoteai din frigider, trebuia să o lași vreo 1 oră la temperatura camerei, să se înmoaie puțin, că se întărea ca cimentul. 😀
Dada, așa o făceam și eu, cu unt, de muream de poftă lângă ea până se dezmorțească 😂
Da, da, de niște orez din ăla de oameni “harnici” am și eu poftă. Și unde mai pui că îl am “pe stoc”. Plus niște bruschete cu…muuulte chestii, pt că aici(Italia) doar ce a trecut Paștele catolic și mi-au rămas o grămadă de chestii în frigider, pe care le voi transforma in minunate bruschette. Și da, și wrapul este pe listă că tot am lipiile alea și ar fi păcat de la Bunuțu’ să nu le folosesc.
Săr’na de inspo! 😘
S’aveț poftă! 😘
La Lidl sau Kaufland se găsește aluat foietaj cu unt. Când găsesc iau mai multe pachete și bag la congelator.
Dadada, fix d-ăla am luat 😁
Bine ai revenit! 🙂
Ieri a fost Paștele Catolic și am comandat la o taverne portugheză ca să simtă omul meu și ceva ‘traditional’ de-al lui, având în vedere ca weekendul viitor va mânca tradițional de-al nostru :). Și pentru ca sunt ai mei la noi în vizită, săptămâna asta o sa trag chiulul la gătit pentru că se ocupă mama temporar. Acum învârte niște sarmale în viță și pregătește o ciorbă de zarzavat cu loboda și ștevie. Mai spre sfârșitul săptămânii o sa le fac o lasagna că îi place tatei mult, iar pe weekend trecem la meniu de Paște: icre, icre de fasole, caș, drob, friptură de miel și nelipsitele oua. Spor la treabă! 🙂
Bine v-am regăsit 🤗
Mama tura asta a jurat că nu mai face nimic special, că nu mai poate, că e obosită, că hâr, că mâr.
Well, presimt că pe miercuri – joi, așa, mă trezesc cu un telefon prin care sunt anunțată că totuși s-au făcut “câteva” sarmale și alte alea…
Vedem, dar eu pariez că o să cam am dreptate 😁