Știți că povesteam acum ceva vreme despre chestiile alea pe care nu ai niciodată chef să le faci?

Ei bine, azi vreau să vă propun o provocare. Știu cu siguranță că toți cei care citiți p-aici aveți vreun colțișor prin casă, curte, garaj, mașină și așa mai departe, în care sunt înghesuite jdemii de catrafuse la grămadă, alandala și claie peste grămadă.

Dacă nu aveți, și toată viața voastră e perfect ordonată și la linie, vă sfătuiesc să nu continuați, că s-ar putea să vă ia cu răuț la căpuț.

Daaaaaar. Dacă sunteți oameni normali, mai mult ca sigur există ceva ce ar trebui să faceți, un locșor în care ar trebui să vă faceți curaj să intrați, să sortați și să faceți ordine. Să faceți un „declutter”, ca să ne mânjim și cu oleacă de engleză pe la bot.

Sau, dacă sunteți ca mine, sigur aveți mai multe locșoare din astea.

Ca să vă faceți o idee, lista mea cu locuri în care trebuie să intru în forță sună cam așa:

 • Sertarul de la biroul meu
 • Sertarul cu lenjerie al copilului
 • Sertarul cu papuci al copilului
 • Sertarul cu pantaloni de trening al copilului
 • Niște locuri de prin sufragerie
 • Cuierul de pe hol care găzduiește lesele, zgărzile, hamurile și alte acareturi legate de potăi

Acum, pentru că-s destul de multicele, realizez că nu o să apuc niciodată să le fac pe toate într-o zi. Și, sinceră să fiu, știu că nici n-o să am chef să le fac pe toate într-o zi.

Așa că vin la voi cu următoarea propunere: faceți-vă și voi o listă cu chestii în care ați vrea să intrați și să le sortați și să faceți ordine: fie că e vorba despre sertarul ăla cu maimuțe din bucătărie – știți voi, ăla în care sunt aruncate la grămadă baterii, chibrituri, meniuri de la livratori de pizza, pungi și punguțe și naiba mai știe ce și câte altele – fie că e sertarul cu șosete, fie că e raftul ăla cu patrușcinci de tricouri din care oricum nu mai purtați decât maxim opt. Înțelegeți voi la ce mă refer.

Și, ca să ne fie mai ușor, hai să intrăm în ele împreună. Eu aleg un loc la mine acasă, voi alegeți un loc la voi acasă (logic, de altfel, că doar n-o să veniți voi să faceți ordine la mine). Iar ca lucrurile să nu fie prea stresante, să fie un maraton, nu un sprint, ne alocăm timp o săptămână pentru trebușoara asta.

Adică, eu vă zic de pe acum, am decis că săptămâna asta obiectivul meu e sertarul de la birou. O să vă las mai jos niscai poze cu toți crocodilii care se adăpostesc într-ânsul, ca să înțelegeți cam care e proporția dezastrului.

Iar săptămâna viitoare pe vremea asta, vă voi prezenta sertarul în etapa „după”, frumușel, curățel și ordonat. Iar voi, la rândul vostru, îmi spuneți azi în ce loc v-ați propus să intrați și săptămâna viitoare pe vremea asta vedem dacă și ce ați reușit.

Firește, dacă aveți chef, puteți pune și poze. Din păcate, pe blog nu se pot pune poze în comentarii, dar se poate pe fesibuc. Dacă vreți, evident.

Și tot săptămâna viitoare, alegem următoarea „provocare” și tot așa, până o să ajungem cu toții să avem niște căși care sclipesc de ordine și disciplină și apoi o să crăpăm de plictiseală, că nu mai avem ce face :)))

Ce ziceți, vă băgați?

Iaca, pentru încurajare, cam așa arată sertarul meu de la birou astăzi, 03 octombrie 2023:

Dacă lucrurile vor funcționa conform planului, săptămâna viitoare pe vremea asta am să vă prezint un sertar frumușel și ordonățel 😉

PS: încă ceva: dacă locul la care vă gândiți e unul gen debara sau cămară sau orice altă chestie care depășește dimensiunile unui sertar sau ale unui raft, sfatul meu e s-o luați încet, cu câte un raft sau un sertar, pe rând. Pentru că, din experiență vă zic, dacă vă propuneți să dați totul gata dintr-o dată, eșecul vă paște. Așa că, săptămâna asta un raft, săptămâna viitoare încă unul și tot așa, ‘nainte spre victoria finală.

Sursa foto titlu: Image by gpointstudio on Freepik

35 thoughts on “O propunere provocatoare

 1. As fi preferat totuși varianta: eu aleg un loc ce trebuie curățat/ ordonat și altcineva vine sa execute… :)))

  1. 🤣🤣🤣 P-asta aș prefera-o și eu oricând, dar deocamdată nu-mi iese neam. Tot aștept să apară vreo Tinkerbell sau vreun pitic binevoitor, dar nimic, nene!

  2. Si eu ma gandesc deseori ce bine ar fi… dar cand am vazut ce face Marie Kondo ma gandeam ca la mine un strain ar arunca tot…

 2. Am un sertar la o comodă unde nu am făcut ordine de când m-am mutat aici. Nu vă speriați, e numai un an. Ceva mai mult de un an. Acolo au fost puse “provizoriu” baterii, pachete de șervețele, baterii de alt tip, lupă, ruletă, becuri, forfecuțe și naibastiece. De cate ori trebuie să caut in sertarul minune merg pe principiul memoriei stivă: first in last out. Poate rezolv ceva într-o săptămână. Dar sa știi că e mai mare decât sertarul tău 🥺.

  1. Păi tu de ce crezi că am început eu cu ăsta? Că e cam cea mai mică suprafață din casă care necesită intervenție 🤭

   Am zis să nu mă arunc din prima, o iau încet, îmi fac curaj.

   Hai, că poți și tu! 💪

 3. Mai are cineva “colecție” de sticle mici de plastic, de jumate? Ca poate ne mai trebuie la ceva? Că poate își schimbă copilul sticla de apă “de noapte” sau pe aia care o ia la școală și să aibă de unde alege? 😫
  Acolo o să încerc să ajung, să le găsesc un mod de aranjare sau să-mi fac curaj să mai și arunc. Dar știți nu, că imediat ce voi arunca va veni momentul în care vom avea nevoie de ele sau măcar de una…

  1. Colecție de sticle? Pfff, aș putea deschide un muzeu! Cu pai, fără pai, cu țuțuroi, cu capac cu clic, cu capac cu filet, cu Spaidărmen, cu Patrula Cățelușilor, cu dracu ghem… 🙄

   Și pe același principiu, dacă mă apuc să zvârl din ele, sigur-sigur a doua zi mă întreabă de vreuna 😒

 4. Sertarul cu tricouri ce trebuiesc călcate se pune?
  Urăsc maxim activitatea asta, cine-o mai fi inventat-o!
  😑😑😑

  1. Cum adică tricourile nu se calcă?”
   Da’ voi mai aveți fier de călcat în casă?

 5. Cu lucrurile din casă nu pot face asta, că sunt mai tot timpul în lipsă de timp și ar trebui să reiau chestiunea lunar.

  Dar mă întreb cum aș putea face asta cu viața mea. 😅😅

  1. Mama are o vorbă: când vrei să-ți faci ordine în viață, începe prin a-ți face ordine în dulap 😉

 6. Descrierea sertarului: “ăla în care sunt aruncate la grămadă baterii, chibrituri, meniuri de la livratori de pizza, pungi și punguțe” etc, etc se potriveste perfect cu serarele mele din bucatarie. Ai fost cumva la mine acasa?🤔

  Eu am inceput saptamana trecuta cu un sertar din bucatarie unde stau mai multe ustensile de proportii mai mari, elastice si bonuri de la diverse cumparaturi. Acum arata bine. Următoarele pe lista ar putea fi sertarele cu pungi.
  De altfel sambata am fost la o piata de vechituri pe post de vanzator si am mai scapat de cateva vechituri. Asa ca am mai facut rost de un pic de loc in casa (a se citi loc liber minuscul).

 7. La mine ar fi garajul, mai bine spus conținutul cutiilor de pe rafturile din garaj. Dar este prea mare provocarea, și nu ma bag. Plus ca am alte provocări pe proprietate care cred ca sunt mai presante, gen: curățat ventilatoarele de tavan de pe terasă, curățat mobilierul de curte (vine sezonul de stat afară), curățat panourile solare, verificat/curățat jgheaburile la casă, curățat toată suprafața curții (partea betonată) de “verdeața” formată in timpul iernii… și mai sunt și altele.
  De fapt nici in garaj nu este dezastru, dar mi-ar plăcea sa fie puțin mai multă ordine in cutii.

  1. Păi numa bine, vii săptămâna viitoare acilea și raportezi ce ai rezolvat din toate cele enumerate 😉

 8. Soacra, ziua 7, AMR 33.
  Draga mea, acum eu trebuie sa fiu cu ochii in patru, s-o tin in frâu si sa n-o las sa se bage peste tot. 🤣🤣
  Oricum, dupa ce pleacă, o luna de zile ii dam telefoane s-a întrebam unde găsim diverse lucruri. 😂

  Boxa…urgent ar fi sa ma scap de cei doi saci de moloz, de o baterie de mașina decedata definitiv, de mumia unui șobolan la fel de decedat de acu’ doi ani, de patru scaune de plastic, de înapoiat unui prieten un cort si o saltea pneumatica împrumutate pentru o ieșire la pescuit ce nu a mai avut loc si dupa ce rezolv astea si pot avansa dincolo de jumătatea numitei boxe, sa fac un pic de ordine in talmeș-balmeșul din partea din spate.

  PS. Si nu, nu împrumut soacra, vreau totuși sa rămânem prieteni in continuare. 🤣

 9. No bun! Am decis împreună cu distinsul soț că în prima sâmbătă când suntem acasă, luăm în ordinea priorităților debaraua și cămara. În rest, având un apartament cu 2 camere, can trebuie să fie ordine, că altfel nu am găsi nimic. Dar astea două ne scot sufletul, jur! Și distinsul face în fiecare an, măcar o dată, ordine în ambele. Dar știți cum? Că toate stau la milimetru și poloboc! Nu știu ce se întâmplă de ajung în câteva luni ca la nebuni… Adică știu, dar mi-e rușine să zic că trăiesc și eu tot acolo 😂😁
  În fine, pentru că vreau să partikip la concurs (dai ceva premiu sau numai zenuri că am făcut o treabă bună?), îmi promit că mă vâr într-un dulăpior al moștenitoarei tronului, de unde voi arunca/pune în ordine diverse jocuri pe care nu a mai pus mâna de ceva vreme.
  Deja sunt mândră de mine!

  1. Dau premii în sincere felicitări și urări de bine! 😂

   Ia-le pe rând, mai întâi debaraua, raft cu raft, apoi cămara, apoi treci la catrafusele moștenitoarei 😁

   Și raportăm săptămâna viitoare acilea ce s-a reușit, da? 💪

  2. O laie, Iulia, raft cu raft capul meu, eventual 😂😂😂 La noi e totul sau nimic!

  3. Participat duminica la un vide-grenier. Adică la o piața de vechituri. Ma rog, astea in Franța sunt o adevărată instituție. 😁
   Adică sunt organizate de regula de diverse asociații, plătești locul, atmosfera e faina, in fine. O prietena a soției, ca vrea sa vina si ea, ca boxa plina de jucării, haine pentru copii si din astea. Am ajutat-o cu înscrierea, informații de baza, ne-am întâlnit la fata locului si ne-am pus pe vândut. Mai ales ea. 😂
   Deci femeia are o fata, noua ani. Nu o grădinița. Si a venit cu mașina ticsita. Jocuri, jucării, lego, Paw Patrol, Harry Potter, Disney, doua cutii cu carti, o masa plina de puzzle, camionul Paw Patrol, turnul de control Paw Patrol, Dora, costum de Elsa, costum de vrăjitoare, costum de nu știu ce…🤣🤣
   Cel puțin a fost sincera…tot ce n-a avut si si-ar fi dorit când era mica, i-a cumpărat fetei. Chiar daca fata nu cerea.🤣
   Si a mai făcut o remarca la care am ras cu lacrimi, când a terminat de etalat tot ce avea: “Uite un frumos concediu in Mallorca…”
   Asa ca Simona, OK pentru aranjat, mai ușor cu aruncatul. La sfârșitul zilei fata făcuse bine peste 300 de euro. 😁

  4. @Nemo: foarte tare! Baiul la mine e cu depozitarea, că spațiu canci, motiv pentru care le împachetez frumușel și le dau pe măsură ce le pot sustrage de vigilența moștenitoarei 😁 Dracu’ m-a pus să îi fac un catralion de poze, cum se uită la ele, cum vede câte-o pesă care lipsește cu desăvârșire 🤷 Și-atunci să vezi plânsete și miorlăieli că aia era jucăria preferată și unde e acuuuuuum…

 10. Voi urmări cu atenție, fără îngrijorare👀😊
  Deocamdată nu mă apuc de nimic, aștept să văd la voi cum decurg lucrurile

 11. Se pune și la demolările anexelor din curte de care nu am nevoie? :))

  Ar fi și câteva sertare prin casă, dacă mă gândesc bine, cu lucruri de ordonat și eliminat.

  1. Se pune orice te ajută să ai în jurul tău un spațiu mai ordonat și în care îți face plăcere să te afli 🙂

 12. La naiba! Tocmai ce am facut in weekend un corp cu rafturi de colt. Era bun de pozat inainte si dupa . Am fost foarte mandra de mine cand l-am terminat si imi creste inima de fiecare data cand trec pe langa el. Sertarele , pfff, toate sunt ticsite si de fiecare data cand caut ceva trebuie sa le rascolesc si imi propun sa intru si sa arunc din ele pentru ca asa sunt eu , in sertare am lucruri care nu stiam unde sa le pun si le-am aruncat pe acolo. Deocamdata sunt la rafturile vizibile : de duminica ma obosesc cu un raft dublu din bucatarie (cam 3 m lungime) plin de cani si pahare. Mi-am propus sa le tin doar pe cele pe care le folosesc restul sa le pun intr-o cutie si sa le dau. Deocamdata de 2 nopti umplu masina si le las la spalat. Dar de cate ori pun mana pe o cana sau pahar am gandul ala pacatos ( dar, daca imi trebuie?) La cani e cel mai greu … toate sunt din calatorii sau primite de la oameni dragi. Dar la sertare cand ma apuc fac o poza inainte si dupa. Cand le-o veni ziua .

  1. La noi ieri a fost zi de gunoi. Știi ce am făcut? Am luat un ditamai setul de ceșcuțe, cu tot cu farfuriuțele aferente, le-am scos frumușel din dulap și le-am pus la poartă.

   Cred că le am de pe vremea facultății, mi-au fost tare dragi, dar mai dă-le în mă-sa, cu tot dragul, că îmi ocupau o grămadă de loc și dragul nu mărește spațiul existent 🤭

   Deci, curaj la azvârlit căni (zise ea, privind lung la cele 12 căni de cafea din dulap)

 13. Dar până termini lista de sertare de ordonat, unul pe săptămână, primul nu îl regăsești ca la început?

  1. Să știi că nu, pentru că dacă într-un loc e ordine, sunt mai predispusă să o păstrez, decât dacă e haos…

   E cam același lucru cu suprafețele orizontale – nu ai observat niciodată că dacă pe o suprafață orizontală (masă, blat, bufet, ce vrei tu), apare 1 obiect care nu ar trebui să apară, în maaaaaxim o oră obiectul ăla face pui și mai apar alte cinșpe pe lângă el? La noi cel puțin așa se întâmplă… 🙄

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *