În primul rând, doresc să precizez din capul locului, dacă mai exista pe undeva vreo urmă de dubiu, că mă senilizez clar și indiscutabil.
Așa că sunt șanse mari să ajung chiar eu însămi la un moment dat subiectul unui astfel de articol. Asta dacă o mai citi careva slove scrise până atunci. Om vedea.
Ideea textului mi-a venit după ce mi-a relatat mama o poveste pățită chiar de tata. Despre care veci-pururi nu mi-aș fi imaginat că poate păți așa ceva.
Adică da, să-și uite portofelul în tren, să plece cu mașina și să se întoarcă pe jos de undeva, să își lase nevasta încuiată în casă și fără nici un set de chei, astea da, oricând. Dar aventura despre care vreau să vă vorbesc azi – never ever.
Dar să luăm lucrurile pe rând.
Primo: m-am pus să scriu textul de față și, cu toată senilitatea mea, cumva, ceva îmi dădea cu-n pic de virgulă. Adică, parcă titlul nu mi se părea chiar cea mai originală idee posibilă.
Mă râcâia ceva pe cerebel, ca și cum mai văzusem un titlu similar pe undeva. Dar parcă totuși nu era chiar așa, da parcă totuși era… 🤔
Și cum stăteam eu așa în fața tastaturii și îmi răscoleam unicul neuron, am o mică epifanie: parcă ce țineam eu minte era un titlu cumva similar, dar parcă avea legătură cu copiii? Oare asta să fi fost?
Deci pun mâna și îl întreb pe prietenul gugle: tu știi ce face copilul tău pe internet. Și iaca rezultatele:
Acu nu știu dacă e pur și simplu vorba de senilitate, că nu am asociat nici o clipă în dimineața asta, întrebarea cu locul în care am citit articolul și cu autorul, sau dacă subconștientul a păstrat totuși ceva informație, dar numai fragmentată, așa. Da înclin să cred că e totuși senilitate, aia e, pace bună.
După ce mi-am luat însă această piatră de pe suflet – că măcar acu frântura de informație devenise bucată întreagă – să revenim la oalele noastre.
Vă ziceam deci că tata a pățit o pățanie. Și anume, cumva, nu știu exact cum – că i-o fi apărut pe feisbuc, că i-a venit ceva mail, naiba știe, că relatarea poveștii a venit de la mama, care nu e chiar șefu’ la tehnologie și n-a reținut detaliile astea – a dat online peste ceva anunț conform căruia, contra modestei sume de 10 lei putea intra în posesia unui cort. De camping, cum ar veni.
Acu, trebuie să înțelegeți că ultima dată când au fost ai mei la vreun camping cu cortul, Elvis era încă adolescent și abia dispăruseră dinozaurii.
Iar următoarea dată când aveau vreun plan în sensul de a merge la campat cu cortul era cam la vreo 2 săptămâni după ce urma să înghețe iadul.
Deci nu e ca și cum un astfel de obiect ar fi avut vreo utilitate vreodată în gospodăria sau viețile lor. Ei bine, cu toate astea, tata a dat clic pe link și a plasat comanda. Pur și simplu pentru că o ofertă ATÂT de bună nu poate fi ratată.
Consecința nu a întârziat să apară, în momentul în care a vrut să își folosească data următoare cardul, să plătească ceva pe undeva – nu mai țin minte exact dacă pe la vreun magazin sau vreo cârciumă sau ceva, dar nici nu are vreo relevanță.
Cert e că s-a trezit în imposibilitatea de a-și folosi cardul, iar după o accesare rapidă a metodelor de comunicare electronică (adică s-a uitat pă mail), a constatat că respectivul card îi fusese blocat de către bancă, din motive de „tranzacții suspecte”.
Pentru că da, evident că tranzacția cu cortul fusese o țeapă. Ca norocul, doar una minoră și aparent suficient de prost orchestrată încât banca să se sesizeze automat că ceva nu e cușer și să blocheze cardul, ca să nu mai poată fi efectuate și alte tranzacții.
Iar toate astea s-au întâmplat în condițiile în care am pretenția că ai mei sunt oameni informați, cu capul pe umeri și destul de conectați la realitatea cotidiană.
Unde mai pui că tata a lucrat fix în domeniul IT. Deci ai zice că nu e chiar ultimul naiv în drum.
Și cu toate astea, o prostie de genul ăsta l-a făcut să dea clic și să introducă datele cardului pe naiba știe ce site suspect.
Repet, norocul a fost că țeapa a fost de numai 10 lei. Pe de altă parte, vă dați seama câți alții or mai fi fost, care au dat la rândul lor câte 10 lei, de bună voie și nesiliți de nimeni? Pentru că intuiesc că fix ăsta era și criteriul pe care era pusă la punct toată treaba:
Ok, oamenii știu în general să nu dea clic pe oferte care par a fi prea bune pentru a fi adevărate. Dar pentru 10 lei, omul își zice că mna, ce-are de pierdut? Cel mult, 10 lei. Dacă e chiar pe bune treaba, a făcut o afacere beton. Dacă nu, a ieșit în pagubă cu 10 lei, e ca și cum i-ar fi căzut din buzunar pe stradă și aia e.
Pentru că da, fix astea au fost și gândurile lui tata: dacă e chiar pe bune, are un cort, pe care, de altfel, se și gândise cui îl face cadou. Că având în vedere caniculele actuale, iadul nu cred că-ngheață prea curând, așa că excursia alor mei cu cortul e momentan amânată pe termen nedeterminat.
Dacă nu, a pierdut 10 lei, ce mare fâs? 🤷♀️
Evident, fâsul ăl mare ar fi fost dacă banca nu s-ar fi sesizat, iar respectivul site de țepe ar fi reușit să se mai servească și cu alte sume de prin contul lui. Bafta lui că n-a fost cazul.
Dar ce vreau de fapt să vă rog cu povestea asta: vorbiți cu ai voștri. Chiar dacă credeți că știu, chiar dacă i-ați învățat și le-ați spus și le-ați explicat, chiar dacă uneori o să vă privească cu superioritate de parcă „aute, s-a trezit vițelul să dea lecții boului”, chiar dacă vi se poate părea că sunați ca niște mori neferecate.
Mai bine repetați-le din când în când lucrurile astea, decât să se trezească cu salariul sau pensia dispărută de pe card.
De multe ori, ei sunt extrem de bine intenționați și pot vedea cine știe ce ofertă fantasmagorică și, poate chiar cu gândul că vă vor face o bucurie vouă sau copiilor voștri, dau clic să cumpere vise.
Mai bine le repetați de o mie de ori ce să NU facă pe internet, decât să își ia țeapă chiar și o singură dată. Pentru că uneori, o singură dată poate să fie de ajuns ca să te lase, scuzați-mi franceza, în fundu gol.
Sursa foto: pexels.com
Mi-e și teamă să mă gândesc la asta. Taică-meu e complet afon în ce privește tehnologia, a trecut de la telefon cu butoane la unul smart acum un an și încă trebuie să-i explic cum se uită la pozele primite pe WhatsApp, deși i-am scris pe hârtie, i-am făcut scheme, rezumate șamd. A reușit să învețe să ne sune cu video, dar orice depășește asta e pentru el teză de doctorat… La un moment dat a apăsat diverse, de ne-am și crucit cum mama naibii a ajuns pe acolo… Așa că, țineți pumnii să nu se ajungă la vreo nefăcută 😁 Și Doamne-feri să îl întreb ce a făcut! El nici nu a văzut vreodată aia, nu a apăsat vreodată pe un buton 😂😁 Adică exact aia cu vițelul 😂
Cam așa e și socru-meu (da mă rog, are nooșpatru de ani) – i-a trebuit musai smartfon și dă cu deștele în el de zici că vrea să apese de toți banii pe ecranul ăla.
Noroc că e din fire mai pe paranoia, așa, deci nu cred că s-ar hazarda la șopinguială online. Da nu se știe niciodată 😁
A avut noroc ca i-a blocat banca bunatate de card si nu a pierdut prea multi bani.
Si eu am patit-o de vreo doua ori. O data cu un SMS si am pierdut vreo 10 euro si alta data ca mi-am dat adresa de email pentru nu stiu ce promotie fake. Nu am pierdut nimic dar m-am facut de ras in fata cunoscutilor.
Ultima data am ratat-o la serviciu cu un email. Noroc ca era o simulare a celor de la IT🫣.
Dada, a avut mare noroc cu asta, plus cu faptul că, aparent, nu era o schemă gândită (cred) decât pentru șutitul ălora 10 lei. Că altfel se putea trezi că i-au ușurat contul de tot după ce a băgat datele.
Eu încă n-am pățit-o, dar nu zic hop, că nu se știe niciodată 🤷♀️
Mama le face și la telefon. Nu știu cum au agățat-o unii de-ăștia cu telemarketing (adică știu, de la televiziune care fac reclame la vânzări de bijuterii sau “pest control”) Vă tot primește telefoane să cumpere nu știu ce Dormeo. Degeaba am blocat acel număr de telefon, evident!
Achizițiile pe net sunt destul de dificile pentru ea, la numai 83 de anișori, dar fiind foarte tenace, ar putea încerca.
De naivitate o bănuiesc pentru că e generația care încă mai crede că dacă ceva a apărut la TV sau la ziar este și adevărat). Vă dau un exemplu, de prin ’93, ce-i drept când vine la mine bucuroasă că a găsit o ofertă de vacanță pentru mine și prietena mea, că ea nu se poate duce, că e condiția să fie cuplu, dar e pomană curată că celalalt cuplu oferă totul gratis, inclusiv transportul într o locație exotică 😏.
PS : nu mai reușesc să îmi aduc aminte dacă îmi trebuia și cort🤔
Aidecapumeu, apropo de telefoane, tocmai mi-ai dat o idee de articol 😂
Mă tot sună unii de încearcă să-mi vândă ceva aspirator de vreo 2 sau 3 000 de euroi. Bucata, să ne înțelegem, nu un TIR întreg de aspiratoare!
Aspirator Kirbi? De neiertat. Nu mai găsești așa afacere. Cumnata a cumpărat și m-a recomandat și pe mine să fiu invitat la o demonstrație 🤣🤣🤣
Daaaaa, fix Kirbi 🤣🤣🤣🤣
Am niște discuții halucinante cu duduile alea 🤣
ai mei sunt cuminți pe plaiurile www, orice vor sa comande ma pun pe mine.
aștept cu nerăbdare articolul despre super aspiratorul, ma sunau și pe mine sa îmi facă o demonstrație. după ce le-am blocat vreo 4 numere, le-am spus ca îl cumpăr dacă îmi da(tot în banii aia) și un om sa folosească zilnic aspiratorul ala
eh… de vreo cativa ani imi pun intrebarea asta. cu tata e safe! n’are nici whatsapp, la el pozele si link’urile ajung cu porumbelul( ii tirmit mail si apoi ori sms lui, ori mesaj mamei sa verifice mailul). Nici macar nu citeste sms’urile de la numere necunoscute, apoi sa raspunda la telefon( deci si pe partea de scam la telefon suntem safe). Mama.. mama e mai pe tehnologie. Avem des discutii cu nu da click pe, nu baga datele cardului daca nu esti sigura( mai nou nici nu poate sa faca vreo plata singura ca parola fixa de la contul bancar e la mine, ca o tot punea sa o schimbe la 3 luni si tot pe mine ma suna sa o schimb). Chiar si cu toate discutile( inclusiv despre faimosii si bogatii “generali americani, care n’au 50$ pt nu sh ce taxa), la fiecare vizita sub pretextul ca ii dau o curatare la telefon/tableta, imi mai bag nasul prin mesaje, just in case.
Incerc sa imi iau toate masurile de precautie sa ii protejez, poate chiar daca nu e cazul.
Dada, așa e cel mai sigur, mai bine sufli și în iaurt, decât să oftezi pe urmă a pagubă!
Maica-mea nu există din punct de vedere numeric, si pe fix trebuie s-o sun de trei ori pina răspunde odată, soacra si pentru cumpărături pe Emag il pune pe cumnatu’ sa ia produsul si ii da ea cash. 😂
PS. Dupa 48 de ore de nervi si gândit profund, am reușit cu soția sa trecem de un robot telefonic. 🤣
Cash is king 😂
Ce robot? Cu Jerome & compania sau altu? 🤣
Altul, făcut sa gonească posibilii clienți. Doar cei mai hotărați au șansa sa vorbească cu un interlocutor uman. 😅
😂😂😂
Așteptăm cu interes detalii
Mama are 90 de ani și refuză categoric ideea de a face tranzacții pe internet. Are un smartphone pentru a primi poze cu nepoții și strănepoții. Atât.
De când o știu se fandosea “eu nu sunt destul de inteligentă pentru așa ceva”. Drept, a fost o foarte bună profesoară de matematică.
Cât despre mine, ieri îmi intră un alert “telefonul tău este infestat cu 4 viruși in urma vizitării site-urilor pentru adulți. Descarcă aplicația gratuită nustiucum și dă-i acces complet”. Am râs 15 minute. Și mă uitam cu reproș la McAfee – ce păzești tu? Dar nu exclud că unii ar putea mușca. Mai ales dacă s-au plimbat pe ale saituri.
Dada, clar îmi imaginez că ar putea fi unii care ar pica în plasă, vorba ta, mai ales dacă se știu cu musca pe căciulă 🤭
Eu m-aș putea încadra în categoria părinților acelora. Numai că nu. Pentru că îmi place să văd lucrurile, să le pipăi, eventual să le probez. Nu aș comanda nimic online. Plăți da, fac.
Păi atunci ar trebui să fii în siguranță, aș zice 🙂
Cu mare greutate am convins-o pe mama de am dotat-o cu telefon mobil. Cu taste, nu a vrut de astea de dat cu degetul pe ecran. Tata nu vrea telefon.
Ambii se dau pe net, fiecare la câte un desktop, exclusiv pentru un joc de rummy online și cu muzica preferată redată de un progrămel instalat de mine. Jocul e cu adversari umani, am și eu varianta pt smartphone și pot intra să joc cu unul din ei, că nu joacă ambii la aceeași masă de obicei.
Fotografii merg eu pe la ei și le transfer pe desktop, în albume care au scurtături pe ecran.
Deci teoretic n-au ce năzdrăvănii prea mari să facă pe www 😁
Ce bună idee, poate îl instalez și eu mamei. Cum se numește,te rog!
Jocul de rummy pentru windows se instalează de pe site, remi-online.ro
Pentru smartphone aplicația este asta:
https://play.google.com/store/apps/dev?id=4865314932731778201
Progrămelul radio online, pentru windows este
SCREAMER RADIO
Merxi!
Vrei sa-ti povestesc cum a mea fiica cu ginerele IT-ist langa ea au facut o plata de 1000 de lei despre care baba de mine le-am spus chiar inainte sa o faca ca este teapa ? Dar cine sa ma asculte ? Si nu-s deloc niste prostovani ..
@Jame
Vrem să ne povestești, mai învățăm și noi de la babe😘
Dadada, de acord (cu partea cu învățatul, nu cu aia cu babele 🙄), povestește-ne!!!
Nu-mi mai amintesc chiar toate amanuntele dar o sa incerc sa povestesc ,,din amintiri ” . Au vrut sa cumpere ceva ( tot ceva ieftin , chilipir ) , repede ,repede sa nu piarda ocazia . Au luat legatura pe watsapp cu vanzatorul si au cazut de acord cu pretul . ,,Norocul” lor ca au mutat cei 1000 de lei din contul curent in contul Revolut si sau evaporat doar cei 1000 de lei . Dupa aceea le-a si ras in nas pe wp .
De invatat : nu va grabiti cand vedeti ceva suspect de ieftin ca s-ar putea sa coste mai mult .