Asta e mai veche, de prin toamnă, dar n-am apucat să v-o povestesc din motive, așa că recuperez acum.

Scurt preambul explicativ: pe drumul care duce spre satul nostru se efectuează niște lucrări care implică niște șanțuri săpate pe marginea drumului și niște țevi/conducte. Am înțeles de prin vecini c-ar fi vorba despre ceva legat de sistemul de apă, dar mai multe nu știu și nici nu m-am documentat pe subiect, că nu m-a pasionat în mod special.

Fiul nostru, copilul, în schimb, este firește foarte interesat de subiect. Așa că ne toacă și pe mine, și pe tac-su cu întrebări nesfârșite de fiecare dată când dă ochii cu șanțurile, țevile ori muncitorii. Adică practic la fiecare drum înspre și dinspre casă.

Într-o zi, mergând spre casă, începe din nou bombardamentul cu întrebări. Îi răspund în măsura în care mă pricep. La un moment dat zice:

– Mami, dar cât de adânc se îngroapă țevile astea în pământ?

– Mamă dragă, uite, habar nu am. Ar trebui să îl întrebi pe tata, că el se pricepe la așa ceva.

(explicație: tatăl copilului este de profesie inginer și are un master în petrol și gaze, deci se știe cât de cât la d-astea cu țevi și conducte)

– Da de ce se pricepe tati la astea?

– Pentru că el a făcut o facultate care se numește Inginerie (am zis să nu bag copilul în ceață cu Politehnica), unde a învățat, printre altele, despre astfel de lucruri tehnice precum țevile și conductele.

– Și tu de ce nu ai învățat așa ceva?

– Pentru că eu am făcut o facultate care se numește Economie, unde am învățat alte lucruri.

– Cum ar fi?

– Păi am învățat despre bani, despre prețuri, despre bănci, despre firme și afaceri…

Îl văd în retrovizoare că rumegă informațiile primite. După câteva clipe, ridică din sprânceană ușor a zeflemea și decretează:

– Mda, n-ai prea învățat mare lucru la facultatea aia a ta!

Sursa foto: http://Image by stockking on Freepik

35 thoughts on “Dialoguri cotidiene 5

 1. Doamne ferește să fi făcut Litere, ca mine, ar fi râs copilul tot drumul spre casă: până la urma asta a făcut și el până la 6 ani, a învățat literele!

 2. Hahahaha! 😀 Copiii sunt absolut mortali ce concluzii neașteptate trag ei!😀
  Când era fiică-mea în ciclul primar, după ce-am luat-o de la școală, am mers până la un ING din apropiere, să depun niște bani pentru firmă. Însă nu înțelegea cum pot să pun teancul ăla de bani pe un card de plastic atât de mic. I-am spus să aibă răbdare, că o să vadă cum. Am introdus cardul, s-a deschis fanta aia, am introdus teancul de bani și bancomatul a început să-i numere. Atunci fețișoara i s-a luminat și mi-a zis: “Aaaa, îi toacă!” 😀😀😀

  1. frumos, @Vic, pare că au de mici chestia asta cu tocatul…?

 3. Păi na, pentru el niște țevi pe marginea unor șanțuri sunt mai palpabile decât o bancă.

 4. Bine ca n-ai facut istoria ca mine. Mai rau decat economia.😁

  Cand era mic, juniorul era si el pasionat de excavatoare, buldozere, vole, tasatoare si tot ce intra in gama constructii. Zicea ca se face muncitor pe santier.
  Cand s-au schimbat tevile si cablurile la noi pe strada, s-a jucat numai prin santuri. Avea si o lopetica cu care sapa si el. Ce vremuri 😀
  Acum a trecut la faza de game developer.
  In alta ordine de idei, mi-a spus odata de mult, dupa ce i-am explicat ca eu nu conduc masina pentru ca nu am permis: Numai tu nu ai permis. Pana si bunica lui Sem (prietenul lui) conduce.🙄

  1. Pai nu prea imi arde de permis din cauza ochilor. Adica iti trebuie minim 120 (din 180) raza de vedere. La mine e la un ochi 90 si la celalalt 120. Adica vad ca un cal doar drept inainte. Cand merg cu bicicleta, nu de putine ori m-am speriat ca nu am vazut omul venind din fata, stanga sau dreapta.

  2. Nu-ti face griji. Eu zic de fiecare data, ce vad, vad destul de bine, doar ca daca vreau sa ma uit in dreapta sau stanga ma rasucesc cu totul ca sa fiu sigura ca vad bine😀.

  3. Și eu am impresia că văd destul de bine 😁 dar oricum întorc capul, m-am obișnuit de la moto, unde cel mai sigur e să întorci capul când te asiguri.

 5. Mă întreabă un unchi de la țară cum funcționează un calculator. Eu proaspăt absolventă incerc sa explic și spune-i și vedeam că nu pricepe, schimbam abordarea. Vine o verișoară și-i spune “merge cu curent”. Așa? Vezi că tot Luci știe mai bine. Mi-am pierdut credibilitatea in tot satul pe veci. Luci era studentă la calculatoare și avea avantajul că își cunoștea mai bine neamurile

 6. Când lucram la o editură, reușeam să o fac un pic să înțeleagă ce făceam acolo. Că nah, cărți. Acu la corporație și mie mi-e greu să pun în cuvinte ce fac. Acum copilul e mare, 14 ani, și tot ce a înțeles din ce i-am zis că fac și ce vede ea că fac la birou este că o să facă tot posibilul să nu ajungă să lucreze vreodată 9 ore lipită de birou și laptop. Oh, well, mult succes îi doresc, sper să reușească 🙂

 7. Țevile trebuie să fie sub adâncimea de îngheț care se găsește în niște tabele. Pentru Brasov cred că e cam 90-100cm.
  Al meu nu mai e interesat decat rareori de ceva. Acum il intreb eu pe el ce joacă pe calculator, ca sa mai facem conversație. Cu greu il mai prind la câte un film pe care să il discutăm.

  1. Păi și ce se mai joacă? Să încep să iau notițe, că probabil asta mă așteaptă și pe mine…

  2. M-ai prins. Nu știu cum se scrie… Fortnite?
   E un mare circ atunci cand se strâng 2 din Iași, 2 din Buftea, si dativa de prin Oslo. Iese un circ de romglezonorvegiană de te strici de râs. Așa mai învață engleză cei care nu știu (mai exista)

 8. Lasa, in cativa ani vei fi razbunata…cand ii vei explica cu cifre si grafice in fata ca, datorita situatiei de pe bursa si a problemelor in statele cu economie emergenta, ultimul Playstation nu incape in bugetul familiei…🤣🤣🤣
  Si, ca sa agiti batul prin gard, poti sa-l indemni sa-l intrebe pe tac’su de ce nu merge la sapat santuri, sa reechilibreze bugetul. Ca se pricepe. 😈😈

  1. îhî, right! atunci o să te întrebe ca a mea, la 7 ani: și n-ai văzut-o venind (criza adicătelea)? de ce ai mai cheltuit bani pe facultate?

 9. Hahahaha!!!! Maxim e Eric!
  Eu am terminat filosofie, îți dai seama ce explicații ar fi trebuit să dau??? Deja mă doare capul și nici nu gândesc atât de vârtos… Dar oare atunci exist???
  😂😂😂

  1. Ioi, chiar nu știu! Sunt într-un dubiu total! Da’ mai clipesc io din când în când și ne-om da seama 😂😂😂

 10. In sfarsit am ajuns si eu pe blogul tau (dupa ce te citesc de ceva timp la MV). 🙂

  Cum ziceau si altii mai sus, eu am facut litere, ce sa-i explic? (i-am spus deja ca stiu mai multe limbi straine decat el, dar nici macar asta nu o sa mai dureze mult la cate invata aici)

  Bine ca intre timp am lasat traducerile si lucrez in audit de ceva ani, asa ca ieri seara la piscina am incercat sa le explic prietenilor lui ca eu controlez daca firmele au cheltuit bine banii primiti (aka subventii UE) si pareau ca au inteles (macar n-au mai pus alte intrebari).

  Oricum, cred ca o sa mai ai parte de multe de-astea de acum incolo, Eric pare prototipul perfect. 🙂

  1. Bine ai venit pe aici! 😊

   Noi deocamdată încă cu traducerile, cu asta pare lămurit, cel puțin pentru moment 😁

   Sunt sigură că o să mai am parte de d-astea și mărturisesc, sunt și curioasă la ce l-o mai duce mintea 😆

 11. Bine te-am gasit, promit sa mai trec! 🙂

  Cred ca si al meu ar fi fost mai lamurit cu traducerile, ca le vede utilitatea cand nu-si aduce aminte un cuvant intr-o limba. Altfel inca ma lupt cu genurile si conjugarile in romana la 8 ani, dar ce sa-i fac… tot sper ca intr-o buna zi o sa le nimereasca. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *