Cam de dinainte de Crăciun și până ieri-alaltăieri, toată bula mea virtuală (fb, instagram, bloguri etc.) s-a umplut, în diferite forme, de aceeași chestie – Stop petardelor! Stop bubuielilor! Unii au scris postări din mintea lor, unii au dat share la articole sau postări scrise de alții, unii au fost mai virulenți, alții mai pe glume. Unii s-au axat pe suferința pe care mizeriile astea pocnitoare le-o provoacă animalelor, alții pe potențialul uriaș de mutilare a bipedelor care le folosesc.

Dar, în esență, toți oamenii cu bun simț și o fracțiune de minte, au urmărit același lucru – să explice că porcăriile astea bubuitoare nu sunt ok pentru nimeni și nimic și că, în afară de faptul că produc zgomot și miros, nu aduc nici un fel de beneficiu.

Evident, sunt perfect de acord cu toată treaba asta. Nu sunt absurdă, îmi plac și mie artificiile de orice fel, atunci când sărbătorim ceva, îmi place spectacolul de lumini pe cerul nopții. De asemenea, am fost copil (în mezozoicul târziu, e drept, dar am fost) și mă amuza și pe mine, la rândul meu, drăcia numită chiușor – pentru cine e prea tânăr și nu știe cu ce se mănâncă, n-am să stau să fac descrieri tehnice complexe acum. Pe scurt, era o prostie artizanală în care se punea catran de la chibrite pe care îl făceai să bubuie. În funcție de zonă și de posibilități, chiușorul era făcut fie din clanțe de ușă, fie din țeavă, fie din injectoare de tractor, fie din naiba mai știe ce și, cu ajutorul unui cui care funcționa pe post de percutor, catranul era făcut să bubuie.

Cum zicea cineva pe net, pe undeva, la un moment dat, era cea mai scurtă cale să rămâi păgubit de vreun deget-două sau, eventual, de vreun ochi, dacă erai mai ghinionist. Dar mna, eram copii în anii ’80, prea multe opțiuni de „entertainment” nu aveam. Și, subliniez încă o dată – eram copii, da?

După care am crescut și am ajuns la vârsta la care IQ-ul ar trebui, teoretic, să ne depășească numărul de la pantof. Așa că, nici pe mine, nici pe cei din jurul meu, nu ne mai amuză niște chestii care bubuie, pur și simplu, ziua în amiaza mare. Efectiv, mie uneia nu mi se pare absolut nimic spectaculos, amuzant ori sărbătoresc să aud o mizerie pocnind la doi metri de mine și să simt miros de sulf. Posibil să fiu tâmpită și să nu înțeleg io distracția, mai știi?

Dar să revenim. Mi-a venit să scriu articolul ăsta după ce, duminică, 1 ianuarie 2023, pe la orele 19, la noi pe stradă a început să bubuie. Repet, nu-s absurdă, înțeleg să bubuim de Revelion. Prefer artificiile, dar pot înțelege chiar și petardele și pocnitorile și orice alte mizerii din astea, că mna, e sărbătoare, ne simtem bine, chiuim și bubuim. Băi, dar ce kkt mai ai de bubuit pe 1?

Pentru cine nu știe, noi deținem 3 câini, o pisică și un copil. Doi dintre câini și pisica nu au absolut nici o problemă cu bubuielile. Cățelușa e însă terorizată de orice sunete intense – se sperie și dacă dai cu ciocanul într-un cui, să pui un tablou pe perete. Așa că vă dați seama cam cum a reacționat la bubuieli… Dar mna, o dată pe an nu e o tragedie, am stat cu ea, am liniștit-o și a trecut ok peste noaptea de Revelion.

Fi-miu, deși pentru o ființă atât de mică, face îngrozitor de mult zgomot, nu e mare fan bubuieli. Nu îi e neapărat teamă, dar este clar că nu îi plac și îi dau o stare de disconfort. Nici măcar după artificii nu e înnebunit. Așa că, evident, nici el nu a fost încântat duminică seara, când îl pregăteam de băița de seară și de d-astea, că au (re)început bubuielile.

Inițial am suspectat că or fi ceva copii la care le-au mai rămas pocnitori de cu o seară înainte și m-am gândit că s-or potoli când le termină. Bum, o dată, bum, de două ori, bum, de trei ori… Băi, nu prea se potoleau… Și bubuiala se auzea de pe stradă, fix de lângă gardul nostru. Curioasă să văd cine naiba e, totuși, m-am chiorât pe geam.

Nu mică mi-a fost mirarea când am văzut cine se „amuza” în felul ăsta semi-retard – ginerele vecinului nostru de peste drum. Vă zic, am rămas efectiv tâmpită. Și vă zic imediat și de ce. Băi, părea om normal, serios. Adică imaginați-vă om la 40 și ceva – 50 de ani, cu nevastă, doi copii (pe care culmea, îi ține în scaune corespunzătoare în mașină), dă bună ziua, nu aruncă mizerii pe stradă… Mna, toate aparențele indică o ființă bipedă destul de aproape de standardele sociale care definesc un om „civilizat”. Și cu toate astea, omul ăsta ieșise pe 1 ianuarie la 7 seara în mijlocul unei străzi pustii și se apucase să aprindă petarde. Efectiv, stătea în mijlocul drumului, le aprindea, le arunca, aștepta să bubuie, o aprindea pe următoarea și tot așa. Chestia care m-a făcut însă să-mi sară țăndărica, după cum zice o prietenă, a fost următoarea: nu numai că bubuia mizeriile alea, ci le arunca să bubuie fix pe terenul vecinului de lângă noi. Teren pe care omul ăla își ține caii. Și, cumva, suspectez că nici ăia, săracii, nu erau chiar în extaz vizavi de această formă de divertisment.

Ei, în momentul în care am văzut ce face omul nostru, am lăsat să iasă unguroaica din mine, mi-am luat cheile, am deschis poarta, am ieșit în stradă și am trântit poarta aia în urma mea suficient de tare încât să acopere zgomotul făcut de petarde. Am reușit să îi atrag astfel atenția fără să fiu nevoită să încep direct prin a urla la el și i-am explicat, cât de succint și politicos am putut eu, însă cât de puțin prietenos am fost în stare, următoarele: că și caii ăia sunt niște suflete și că, șoc și groază, nu sunt amuzați de ceea ce face el. Că și câinele vecinilor e un suflet dar, spre deosebire de alții, nu are unde să se ascundă, că mna, la țară nu prea bagă lumea câinii în casă, așa că aleargă de bezmetic prin curte, căcat pe el de frică. Că eu am în casă un copil și 3 câini și nici unul dintre ei nu găsește lucrurile astea amuzante. Și că, dacă vrea să vadă live cum e când ți se urcă în brațe un câine de 40-50 de kile și se pișă, la propriu, pe el (și pe tine, logic) de frică din cauza unor ființe cu IQ negativ, îl invit să vină până la noi. Și am încheiat spunându-i că iterez o singură dată, cu frumosul, rugămintea de a înceta. Și că dacă voi fi nevoită să o repet, n-am să mai fiu la fel de politicoasă.

Băi, nici pâs n-a zis. A luat poziția ghiocel, a zis de vreo două ori câte un „da” mormăit, după care s-a făcut nevăzut în curte la socru-său.

E, și revenind acum la ideea din primul paragraf – ziceam că toată bula mea, binevoitoare și plină de empatie față de animale și de alte ființe umane care nu găsesc amuzant genul ăsta de „distracție”, s-a activat întru diminuarea acestui fenomen. Dar aici apare inutilitatea chestiei ăsteia. Din două motive – unul, că sunt 99,99% sigură că genul ăsta de postări nu ajung la decerebrații cărora petardele, pocnitorile și alte dispozitive de gen li se par amuzante. Că ăia n-are timp să steie pă feisbuc și să citească, ăia e pân piețe și pă la tarabe, căutând „d-alea, boss, care să bubuie cât mai tare!

Și al doilea motiv e că, din păcate, cred că mulți decerebrați din ăștia se ascund și printre noi, ăștialalți, care ne credem normali. A se vedea exemplul de mai sus. Serios, omul despre care v-am zis nu pare nici genul care scrie miau ca pisica, pare să cunoască diferența dintre care și pe care și nu e la prima generație încălțată. De asemenea, are mai mult de 8 ani. Deci nici un indicator extern care să te ducă cu gândul că ai putea să-l înscrii în categoria „retard”. Și cu toate astea…

Și atunci vă întreb eu pe voi – ce sens are? Serios, ce sens are să ne agităm, să postăm, să facem apeluri, campanii, informări și strigări, on- și offline, când e clar că ăia cărora le sunt destinate nu le vor vedea sau aplica veci pururi? Iar dintre ăia care le văd, mulți sunt exact în aceeași oală cu primii. Adică niște amibe, chiar dacă nu par la prima vedere.

Și atunci vin și vă întreb: voi cum vedeți lucrurile? E o luptă inutilă? E pipi contra vântului? Sau voi încă mai trăiți cu speranța că poate, măcar un individ din ăsta își va schimba comportamentul și unul e cu unul mai mult decât nici unul?

14 thoughts on “Unele lucruri sunt pur și simplu inutile…

  1. Mai eu am cumparat artificii pt Revelion din magazin si am cerut specific artificii care nu creaza disconfort animalelor( decrierea lor e in polonă deci nu ma descurcam sa pricep ce draq fac minunile).Petarde si alte daraveli din astea nu se vand aici asa ca ai artificii cu intensitate mai mica sau mai mare Eu nu am niciun animal de comanie la mine pe bătătură dar au vecinii si nu am vrut sa le terorizez in caz cafac prea mult zgomot.Eu cred ca campaniile au efect dar tre sa fie legate cu interzicerea de a vinde asemenea tâmpenii.La mine in localitate din 5 case 4 au animal de companie asa ca au decis sa interzică vanzarea de pocnitori.Nu am auzit niciuna, am citit pe FB Krakow expats niste jelanii de la niste cretini ca e oras de kkt ca nu găsesc mizerii din astea de cumparat si cautau ceva ilegal sau online sa cumpere dar au fost luati la perpulis de o groaza de oameni ca au dispărut cu cererile lor tâmpite.

    1. Artificiile îmi plac și mie. Îmi e puțin teamă și de alea, dacă nu sunt lansate de profesioniști, dar le pot înțelege și sunt faine.

      Dar mizeriile alea care fac poc! și atât? 🤦‍♀️

  2. Asta mă termină și pe mine,câți se ascund sub fațada de om serios care respecta legea….. și în curând vor fi și mai mulți și nu vom putea să le vedem adevărata față…. nu am animale în casa momentan dar înțeleg stresul unui bubuit aiurea, nu am cumpărat nimic deși îmi plac artificiile și spectacolul pe care-l îl oferă….

    1. Mda, cred că asta e cel mai trist, în esență. Că oameni care “par” normali, se dovedesc a nu fi cu nimic mai buni decât ăia pe care îi catalogăm drept idioți ☹️

  3. Știi că, dacă taci, se presupune că accepți situația și că ești ok cu ea.
    Strict legat de petarde, nu știu dacă o să dispară doar pentru că zicem noi că nu e deloc fun și că afectează pe unii și pe alții, dar tot mi se pare mai bine decât să nu spunem nimic.

    Dar de fiecare dată când aud petardele îmi amintesc că vânzarea și folosirea lor sunt ilegale. Oare pune cineva legea asta în practică (în afara acelor amenzi care sunt date parcă pentru știrile ProTV)?

    1. Ai perfectă dreptate. Tăcerea și inacțiunea te fac complice. Cumva, de asta am și scris articolul ăsta. E fix un fir de nisip în deșert, dar măcar nu am tăcut.

      Însă inutilitatea acțiunilor ăstora începe să mă obosească groaznic. De ce trebuie să mă agit și să protestez eu, când există autorități competente care ar putea și ar trebui să ia măsuri?

      E groaznic de frustrant să vezi atâta nimic în jur. Uite, îți dau un exemplu concret – la noi în comună, sediul Poliției Locale e fix în centru. Între Crăciun și Revelion, fix în centru bubuiala era în toi. Crezi că am văzut măcar UN polițist local scoțând-și burta și chipiul până în fața sediului, să facă ceva?

  4. Eu sper ca aceste articole impotriva petardelor să trezească autoritățile pentru a lua măsuri (drastice) și pentru a face campanii pe toate posturile tv, în cadrul unor emisiuni mai bune, dar mai ales a celor de doi bani, unde e posibil să se mai uite genu’ ăsta de inși (cărora le plac petardele, bubuielile- dar ia să-i văd dacă ar trăi împreună cu familia într-o zonă de război, cum s-ar simți?!).
    Într-o țară civilizată nu ar fi nevoie să ne agităm (mai) degeaba an de an, autoritățile ar lua măsuri și fenomenul s-ar diminua mult. Oricum, față de ce era prin anii 2000, când aruncau petarde cu o lună-două înainte de Anul Nou și porneau alarmele mașinilor, de îți făceau creierii terci acești “înfocați” (era să zic “iubitori”) ai petardelor, e mai bine acum, dar asta nu înseamnă că e mai bine comparativ cu nivelul unor ființe umane inteligente și empatice. Apropo, ați văzut rezultatele recensământului? 40,5% din populația țării are nivel scăzut de studii: clase primare sau gimnaziale absolvite ori fără școală absolvită…

    1. Sigur, incontestabil s-a mai redus volumul nebuniei, dar cred că depinde mult și de zonă.

      Pe de altă parte, uite, la noi în zonă poate nu au fost la fel de multe ca anii trecuți, dar de început au început de pe la 1 decembrie…

      Cât despre nivelul de studii, eu sunt de părere că e și nu e relevant. În sensul că am văzut atât oameni cu 4 clase și bun simț cât cuprinde, și oameni cu 2 facultăți care puțeau a nesimțire de la o poștă. Sigur, nu neg importanța educației, însă nu cred că e unicul factor relevant.

    2. Nu am zis că este unicul, dar este unul dintre factori, eu așa cred. Ai alt orizont când ești educat.
      Da, există mulți oameni simpli care au bun-simț, dar poți da și peste oameni școliți cărora însă le lipsește această trăsătură.

    3. Sigur, este clar un factor important.

      Știi ce mă întreb eu însă? Mi se pare mie, sau cei din generația bunicilor și părinților noștri, chiar dacă nu aveau școală multă, erau mai cu bun simț? Iar cei din generația mea, de exemplu, tind să încline balanța mai mult înspre mitocănie, fie ei școliți sau nu?

  5. Bravo! Ai făcut ceva corect. Un lucru mic poate în tabloul general dar care e sigur un pas în direcția bună. 👏👏👏

    1. Sper… Deși uneori am impresia că un mic grăunte contează prea puțin în economia întregului deșert, până la urmă, grăunte cu grăunte, laolaltă, formează deșertul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *