Zilele trecute scriam cum am reușit să mă plimb prin lume încălțată în papuci de casă roz, cu șosete cu reni și Moși Crăciuni și îmbrăcată-n treningul în care stau în casă.
Și a fost un comentariu pe facebook care mi-a atras cumva atenția. Era o doamnă sau domnișoară acolo, care spunea ceva de genul – parafrazez – că i se pare că trebuie să mă iubesc tare mult, de am curaj să fac una ca asta, să ies în lume așa, fără să îmi pese ce spune sau ce crede lumea.
Pe moment, nu am dat prea mare atenție chestiei ăsteia, dar cumva, o zi sau două mai târziu, mi-a revenit în minte. Și mi-am luat câteva clipe să mă gândesc dacă oare chiar așa o fi. Dacă așa a fost mereu sau dacă e o chestie mai recentă. Și am tras niște concluzii.
Prima ar fi că da, nu prea îmi pasă ce zice sau ce crede „lumea”, la modul general, despre mine. După cum bine zicea Corina Băcanu într-o postare, mi-am dat seama că nu lumea îmi plătește facturile, nu lumea îmi stă cu copilul când am nevoie, nu lumea îmi face cumpărăturile, nu lumea îmi aduce un ceai când sunt în pat, cu febră. Așa că lumea poate să gândească și să zică fix ce vrea ea. Și eu la fel.
Bineînțeles, asta nu înseamnă că sunt o ciudată neadaptată la regulile societății și că nu mă adaptez normelor și convențiilor sociale. Doar că am ales să pun o limită destul de clară între ce am eu chef să fac și să zic și ce e considerat de lume „ok”.
Da, dacă într-o zi trebuie ori se nimerește să ies din casă în șlapi, aia o să fac. Pentru că, până la urmă, care e cel mai rău lucru care se poate întâmpla? Păi, dacă e iarnă și frig, e posibil să-mi înghețe picioarele în șlapi, ori să alunec pe gheață și să-mi rup gâtul. Dacă e vară, e posibil să mă umplu de praf pe deștele de la picioare sau să dau cu degetul mic de la piciorul stâng într-o piatră și să fac au! buba.
În rest, ce rahat nasol se poate întâmpla? O să se uite casiera de la mega bizar la mine? Așa, și? Și dacă-s în șlapi și în treningul ăla care are o gaură știu-eu-unde, și dacă-s îmbrăcată în cea mai mișto rochie, cu pantofi și poșetă asortată, machiată și coafată perfect, tot la fel am să dau bună ziua, tot la fel am să-mi pun cumpărăturile în plasă și tot la fel am să mulțumesc la final și am să urez o zi bună.
Țoalele de pe mine nu mă fac nici să fiu mai amabilă ori mai urâcioasă, nici nimic de genul ăsta. Eu sunt eu indiferent ce textilă îmi acoperă ființa. Și sunt conștientă de asta și de aia mă doare fix la 3 metri în spate de o privire piezișă sau de o chicoteală pe la spatele meu.
A doua concluzie e că nu a fost mereu așa și cred că e și firesc. Cred că dacă ai un psihic suficient de sănătos, odată cu vârsta, începi să te accepți și să te tolerezi tot mai bine și zgomotul lumii începe să fie tot mai mult un sunet de fundal, în loc să fie o voce permanentă în capul tău.
Sigur la 15-19-25 de ani ești mult mai tentat să te porți și să acționezi așa cum se așteaptă lumea de la tine, pentru că nevoia de acceptare și de integrare e mult mai mare la vârsta aia, decât, să zicem, la 35 sau 45 de ani.
Aici fac o scurtă paranteză, ca să vă rog să luați tot ce aberez eu aici cu un praf de sare. Nu-s nici psiholog, nici n-am vreo altă specializare în domeniu, ce scriu eu aici reprezintă fix propriile mele concluzii, bazate pe umila mea persoană și pe cele observate la persoanele din jurul meu. Deci, dacă citește pe aici vreun psiholog, sociolog sau altă persoană de specialitate și vrea să-mi dea un șut în dos, pentru că aberez grav, aici sunt! Închidem paranteza.
Revenind la ce ziceam. La vârste fragede cred că toți suntem predispuși să căutăm validare, aprobare, acceptare. De fapt, se pare că toate astea fac parte din natura umană. Pentru că, la nivel evolutiv, primii oameni au căutat instinctiv lucrurile astea. Cu cât te integrai mai ușor, cu cât erai acceptat mai ușor de către ceilalți, cu cât reușeai să fii integrat într-un grup, cu atât aveai șanse mai bune să supraviețuiești.
Un om într-un grup avea șanse mai bune să scape nemâncat de animalele sălbatice și să aibă burta plină datorită hranei procurate de grup, pe când un om de capul lui avea șanse spre 100% să ajungă fast food pentru vreo sălbăticiune.
La fel, un om care făcea parte dintr-un grup, avea șanse mai mari să procreeze. Chestie care s-a păstrat până în zilele noastre, că încă nu s-a izbutit multiplicarea fără minim doi participanți, chiar dacă unul e sub formă de eprubetă, tot trebuie să existe.
Așadar, nevoia asta de a asculta de gura lumii e întipărită profund în psihicul nostru (și asta n-o zic eu, o zic alții, mai deștepți decât mine). Suntem ființe sociale și avem nevoia de apartenență. Însă echilibrul e unul foarte fragil.
Până unde suntem dispuși să mergem ca să fim acceptați, să aparținem? Unii dintre noi sunt dispuși să calce atât de mult pe propriile persoane, încât, practic, dispar de tot și se transformă în niște oglinzi ale celor din jur, numai de dragul de a nu fi lăsați pe dinafară.
Ăștia sunt cei de la o extremă. La cealaltă extremă sunt cei cărora li se rupe de tot și toate și fac numai ce și cum îi taie capul, trecând înspre zona de asocial. Undeva, între extremele astea două, se află linia fragilă a echilibrului.
Din păcate, generația mea și posibil și încă o generație sau două după mine, este încă foarte marcată de „ce zice lumea” ăsta, pentru că ne-a fost inoculat din toate părțile – de acasă, de la școală, de la televizor. Am crescut și am fost educați cu spaima lui „ce-o să zică lumea”.
Pentru că, nu știu dacă ați observat, dar „ce-o să zică lumea” ăsta e preponderent cu conotație negativă. Ieși în pijamale până la magazin? O să zică lumea că ești o șleampătă. Câștigi un premiu pentru cea mai mișto coafură plimbată printr-un supermarket? Așa, și? Vrei aplauze sau ce? Faci ceva „nasol”, hap, îți dă lumea o palmă după ceafă. Faci ceva bine… ete, na, mare fâs!
Așa că, în timp, m-am autoeducat să mi se cam rupă de gura lumii. Chiar ziceam mai ieri-alaltăieri că acum, la 40 de ani, îmi place de mine mai mult decât mi-a plăcut la 20 sau la 30. Și asta ține în mare parte și de faptul că mi se fâlfâie de opiniile marii majorități.
Că eu nu trăiesc în casă cu marea majoritate. Ba nici măcar cu vreo minoritate (decât cu mine însămi, da și io-s numa pe juma’ minoritate, deci sunt cantitate neglijabilă). Nu trăiesc în casă cu vecinu de peste drum, nu trăiesc în casă cu casiera de la Lidl sau cu cetățeanul care-și plimbă câinele prin parc și se uită câș la mine că am blugii pătați.
Mărturisesc, la nivel superficial, îmi place și mie să mă gătesc prună și să ies din casă aranjată, asortată și dichisită. Îmi dă o stare de bine să mă uit în oglindă și să mă văd asortată și machiată. Mna, femeie. Ba de multe ori mi se întâmplă să mă pregătesc să plec de acasă și să am așa un moment de „meh, azi parcă n-am chef să mă machiez”.
Și apoi o fac totuși și îmi dau seama că, după ce aplic ultimul strat de glet și tencuială, mă simt așea, mai zână, mai divă în suflet. Și mi se fix fâlfâie că am ales o nuanță de ruj care nu se mai poartă din doomiiopșpe. Mie-mi place de mine cu rujul ăla, adio ș-un praz verde.
Idem însă și în situația în care ies din casă în uniforma hanorac + blugi + mergători sport. N-oi fi vun exemplu dă feșăn demn de urmat, da de fâlfâit fix la fel mi se fâlfâie. Cât timp nu mă simt eu aiurea, totul e bine în lume. Zic.
Mă iubesc foarte tare pe mine însămi, de am abilitatea asta? Habar n-am. Ce știu sigur e că am învățat să mă ascult pe mine, am ales să nu-mi pese de gura lumii, și asta nu din vreun spirit de frondă sau rebeliune. Ci pur și simplu pentru că, atunci când trag linie, când mă pun seara în pat și pun capul pe pernă, îmi pun o singură întrebare: ce și cât din ce a zis sau făcut sau gândit lumea despre mine în ziua aia a contat și/sau m-a afectat în vreun fel?
Aham. Exact.
Ps: nici nu apucase să se răcească bine cerneala virtuală a acestui articol, că am și aflat că sunt considerată un element cam refractar în familie, pentru că nu prea îmi țin fleanca și dau cu opinia pe net despre diverse. Fără să mă gândesc prea mult la “ce-o să zică lumea” 🙄
Exact asa sunt si de ceva vreme adica vreo 9 ani.Nu imi pasa ce zice lumea deloc pe principiul ca nu lumea imi plateste facturile sau ipoteca la casa.Nu lumea imi creste copiii sau orice.De fiecare data cand o aud pe mama cu această expresie imi dau ochii peste cap precum emoticonul ala din mess Cred ca i-am explicat de 1 milion de ori ca mie mi se rupe ce crede tanti Frusina din capul satului sau matusa X iar asta cu comentariile pe net am primit o directa chiar de sora-mea acum vreo luna cand cu neiprimitul.in spațiul Schengen a Romaniei s-a apucat sa propage aceleasi imagini,ca alte sute de mii de tomani supărați, cu afara companiile austriece, ea lucrand pt una cu o leafa de vreo 3000 euro pe luna.I-am sugerat sa înceapă schimbarea si revolta cu ea prin a-si da demisia si i-am sugerat sa se foloseasca de gandirea critică si a-si îndrepta furia inspre politicul mioritic caruia i s-a rupt timp de 30 ani de orice si a sabotat cu drag aceasta tara si nu companiile straine au facut asta.A inceput jihadului ca eu sa tac ca am plecat din țară si nu am dreptul sa vorbesc ca economia țării este in gaura din cauza asta.M-a bușit rasul numa asa la gandul ca isi facea griji ce o sa creda lumea din lista ei de Fb de faptul ca i-am dat peste degețele pa online si eu sora ei nu prea agreez idea de astfel de postari ce au rolul exclusiv de a canaliza frustrarea colectiva catre altcineva decat cei real vinovați.Se numeste distragerea atenției de la realitate si este folosita de PR mai ales in mediul politic sau de corporații cand se afla in ceva scandal ce risca sa le zguduie acțiunile la bursa.
I feel you, sister… Fix după cum ziceam în Ps-ul la articol… Nici eu nu-s văzută cu ochi buni. Mna, aia e, nu poți mulțumi pe toată lumea. Însă atâta timp cât sunt un om decent cu cei din jur, consider că sunt ok. 🤷♀️
Odată ce înveți ca tu ești responsabil pentru tot o sa ți treacă cheful de gura lumii…. eu una nu mi m-ai tuf zenul pentru nimica ,am chef sa ies ca scăpată din iad ,ies ! Am chef Lady Diva ies și asa da mai nemachiata …
Sănătoasă gândire! 💪
Când eram oleacă mai tânără puneam mai mult preț pe ce spune lumea, încercând permanent să “compensez” pentru faptul că am probleme de sănătate, aveam nevoie de validare că fac şi eu ceva bine. După ce am trecut de 30 de anişori, am început încet-încet să-mi dau seama că “lumea” nu-mi dă de mâncare, nu-mi plăteşte medicamentele şi nici nu mă ține de mână pe patul de spital.
Aşa că fac ceea ce simt, indiferent că este vestimentație, grooming, păreri sau preferințe. Sunt tot eu, în oricare variantă.
Fix așa! 😊
Ete fâs, lumea sa isi ia parerea si sa si-o bage adanc, adanc de tot in cur! De cand ma stiu, am cam facut pipi contra vantului, eu trebuie sa fiu impacata cu mine si deciziile mele, atata timp cat sunt in limita decentei, bunului simt, eticii si corecte. Mi-am bagat picioarele in “prietenii” si joburi fara niciun regret. Dupa 10 ani de bagat picioarele in joburi, azi am un job misto, cu oameni care imi apreciaza munca, care ma sustin si au incredere in mine , care ma incurajeaza sa imi expun parerea argumentata chiar daca nu e pe placul multora. Daca ma luam dupa gura lumii, as fi fost o frustrata cu un job de 2 lei, platit cu 2 caramele. Si eu ies din casa nemachiata, uneori in pijamale pana la magazinul de la colt, dar am momentele mele de zana in care imi pun fata de oras, pt ca imi place sa ma aranjez si ma pricep binisor la make up, dar o fac fix pt mine, nici macar la colegul de pat nu ma gandesc🤣
Asta e atitudinea corectă! 💪
Cât am fost copil, mama a încercat să mă facă să îmi văd de treaba mea și să nu-mi pese prea mult de părerea celor din jur despre mine.
A, am hainele vechi? Nu contează, sunt curate. A, port ochelari? Ochelaristul de Ciorbea e prim-ministru… Și lucruri din astea, care erau exact opusul atitudinii ei, care mai tot timpul îl avea pe buze pe “da’ ce-o să zică lumea?”
Și i-a reușit. M-a făcut să mă doară în dos de părerea neproductivă a altora despre propria-mi persoană.
După facultate am început să-mi spun (și să cred în asta) că, dacă n-am mâncat amândoi la aceeași masă, părerea „ta” despre mine este irrelevantă.
I-am spus crezul ăsta unui prieten care la un moment dat începuse să se îngrijoreze prea mult de părerea altora si s-a uitat în momentul ăla la mine de parcă avusese revelația vieții.
Și tot încerc să îi întorc serviciul mamei care, la vârsta la care are 4 nepoți, se întreabă în continuare ce o să zică lumea…
Greu asta cu mamele… Nu cred că mai ai cum să le scoți asta din psihic, e întipărită prea adânc.
Mama e, în general, o tipă foarte mișto și relaxată, dar are momente când efectiv vezi pe fața ei “aoleu, ce-o să zică lumea?”, deși de multe ori nu verbalizează, dar o vezi că fix asta îi trece prin cap 🤷♀️
Bravo Iulia! Fii cat de “refractara” vrei! Ai tot dreptul (și dreptatea).