De fiecare dată când cineva îndrăznește să exprime o opinie, hai să zicem, mai categorică pe un subiect – fie el efectul razelor de lună asupra galoșilor de gumă, fie comportamentul oamenilor prin aeroporturi ori discursul unei fete de liceu, invariabil trebuie să apară ăia care n-au nici un alt contraargument la opinia exprimată în afară de „Bueeeeei, nu e ok să generalizăm!!!”
Par egzamplu: vin eu și spun că razele de lună decolorează galoșii. Că eu am pățit-o, mi s-a stricat bunătate de pereche de galoși, așa că eu altă dată nu mai comit fatala eroare de a-mi lăsa galoșii în lumina lunii.
Fără nici un fel de excepție, cu certitudine de 100%, va apărea cel puțin o persoană care să zică: „Ba nu-i adevărat, eu am avut o pereche de galoși care n-a pățit nimic de la razele lunii, nu mai generaliza așa aiurea!”
Sau, că tot e azi fierbere mare cu discursul fetei de la un liceu din Arad. Pe scurt, pentru cine nu știe încă despre ce este vorba (deși mă îndoiesc, de obicei eu sunt aia care trăiește sub o piatră și află cu delay de câteva zile cele mai „fierbinți” știri din lume): o elevă a unui liceu din Arad, șefă de promoție, nu a ținut la festivitatea de absolvire uzualul discurs sforăitor considerat general acceptabil, ci a spus cum se simte ea și cu ce a rămas ea la finalul acestor ani de școală.
Copila aia a spus articulat, politicos și fără urmă de ranchiună sau acuză cum se simte ea acum, după 12 ani de școală. A spus și de rău, dar și de bine.
Însă oriunde te-ai uita prin comentarii – indiferent că e vorba despre postarea inițială care a publicat clipul sau despre alte postări care au share-uit postarea inițială – sunt nelipsiți veșnicii idioți reprezentanți ai lui „Nu mai generalizaț, dom’ne, că nu ie dracu chiar așa dă negru!”
Pentru că nu se putea să nu apară opăriții care oricum n-au priceput mare lucru, dar trebuie să zică ceva, că opiniile-s ca găurile din cur – toată lumea are una. Și de obicei sunt împuțite.
Și firește că s-a sărit de dos în sus că mvai, ce urât din partea ei să zică așa și pe dincolo. Că, vezi doamne, nu în toate școlile e așa, nu toți profesorii sunt niște lepre, nu toți elevii sunt de treabă și alte lăbăreli din același registru.
Bănene, mă lăsați dracului cu generalizările astea? Normal că generalizezi, atâta timp cât excepțiile fix asta sunt – EXCEPȚII!
Normal că există și profesori mișto, atât din punct de vedere pedagogic, cât și ca oameni. Normal că există și profesori care fac totul cât de bine pot ei, cu drag și cu dorința de a le da copiilor din fața lor atât informații, cât și niște lecții dincolo de o materie seacă.
Dar atâta timp cât majoritatea profesorilor NU sunt așa, păi mă scuzați, dar mi se pare fix corect să generalizezi și să zic că profesorii sunt niște janghine. Desigur, cu unele excepții. Care aia sunt: excepții.
Că dacă avem dubii, putem consulta prietenul nostru, DEX-ul. Care ne spune așa:
A generaliza: A da o formulare sau o expresie sintetică mai multor situații particulare care au unele trăsături comune; a extinde mintal însușirile comune unui grup de obiecte sau de fenomene asupra tuturor obiectelor și fenomenelor din clasa respectivă.
Pe când despre excepții, ni se spune așa: Abatere de la regula generală; ceea ce nu se supune normei generale.
Și ce mă distrează și mai tare la acești apologeți ai non-generalizărilor, e că găsesc un mod să se opărească și să sară de cur în sus, aruncând cu rahat, chiar și atunci când generalizarea e una pozitivă.
Să zicem că eu spun: „În Germania e curățenie peste tot!” Invariabil se vor trezi opăriții să cârâie: „Ei, lasă, că nu umblă nici la ei covrigii în coada câinilor peste tot! Că am fost io în nooșșase în Oppenwalder am Ruhrsteinbachwaldhausen și am văzut două ambalaje de înghețată și o doză de Fanta aruncate în iarbă, na!”
Prin urmare, mai scutiți-mă de borșul ăsta jalnic cu „Mvaaai, nu-i corect să generalizăm!” și „Mvaaaai, dar nu e corect să îi băgăm pe toți în aceeași oală, că eu îl știu pe X sau pe Y care nu e așa!” și „Ba nu, e așa și pe dincolo și colo și colo, am văzut io o dată, nu e corect să generalizăm mereu!”
Ba e fix corect. Poa’ să fie X și Y oricât de minunat, cu o floare nu se face primăvară. Și atâta timp cât X și Y reprezintă niște fenomene care se abat de la regula generală, când regula generală e să fii o janghină, X și Y sunt niște excepții și eu am să continui să generalizez până mă fac verde la față.
Uf, gata, m-am răcorit un pic, că mă luaseră toți dracii.
Sursa foto: Image by freepik
Welkome back🙂.
Ma bucur ca fata a avut curaj sa spuna verde in fata ce crede ea despre sistemul de invatamant. Nu multi au curajul. Daca se tine tare o sa ajunga departe. Asta e parerea mea.
Problema generalizarii o simt din plin in afara. Pe vremuri in Belgia erau putini români si de obicei si oameni muncitori. Dar cum intre timp toata lumea are acces la social media si libera deplasare prin mareata Europa, au ajuns pe meleaguri vestice si români cu alte indeletniciri decat cele de zi cu zi. Si uite asa, m-am trezit eu la serviciu ca aud o conversatie intre 2 colegi (care habar nu aveau ca sunt româncă) cum spuneau ei ca toate bendele de hoti de biciclete din Leuven sunt formate din români. Nu stiu ce sa zic, oi fi io exeptia de la regula, dar eu nu fur.
Bine v-am regăsit 🙂
Și eu mă bucur pentru copilă și sper numai să nu aibă parte de repercusiuni la Bac, știind cam ce nivel de meschinărie e posibil în sistemul de învățământ pe alocuri…
Cât despre problema ta cu generalizarea, din păcate peste tot unde se întâmplă ceva negativ care duce la o astfel de generalizare, cei care reprezintă excepția au de suferit ☹️
Și știu că nu te încălzește cu nimic, poate doar așa, la nivel de speranță că se poate și altfel – ai mei tocmai s-au întors dintr-o vacanță în Spania și spuneau că în zona în care au fost, românii sunt mega-apreciați ca fiind super muncitori și harnici și tot ce vrei.
Bună!
Țin să îți zic că am folosit granule antipete marca Auchan, cum recomandai tu într-un articol, și sunt foarte bune.
Despre generalizări, ce sa zic?
Poate că ar trebui să fim mai toleranți cu experiența fiecăruia.
De ex. discursul acelei fete.
E experiența ei.
Problema cu învățământul e că cei care ne conduc nu vor oameni instruiți. Care sa gândească și să le ceară să facă ce trebuie sau să plece.
Sunt foarte multe nereguli și nu ai cui să le semnalezi ca să fie rezolvate. În toate domeniile.
Mă bucur de descoperirea ta. Să știi că există și în variantă lichidă și e la fel de eficient.
Desigur, e strict experiența fiecăruia. Eu nu pot să spun că am simțit la fel la finalul liceului. Nu a fost totul pe roze, dar dacă stau să mă gândesc, cred că am avut parte de un echilibru destul de ok între cei de rahat și cei faini (de profi zic). Ori poate am fost eu mai miserupistă 🤭
Problemele cu învățământul sunt multe, însă cea care mi se pare mie cea mai gravă e cea cu educația timpurie, aia pe care ar trebui să o primim înainte de a intra în sistem. Aia de acasă…
@Iulia, și eu am avut o experiență bună liceu+facultate.
Educația timpurie e o problema in context social. Mulți copii sunt abandonați pe la bunici, familii monoparentale și cei care cred că școala trebuie să le educe copilul de la 0. Cât timp nu este o echipa: părinți+ profesori+asistență socială nu se va rezolva nimic.
P.S. am văzut și varianta lichidă dar cea granule era mai ușor de cărat
Eu despre facultate nu pot spune același lucru, dar nici nu pot să spun că m-a afectat în vreun fel.
Poate doar m-a convins că nu îmi voi dori niciodată să profesez în domeniu.
Pe mine m-au rupt rau primii 8 ani de invatamant. Nici in liceu nu mi-a fost super bine, dar parca a fost o mica diferenta. Daca nu aveam parintii sa ne sustina (3 copii), nu mai ajungeam la facultate si mai departe. Combinatia parinti cu minte sanatoasa, scoala care sase implice si alte organe de sustinere ale tineretului ar fi solutia ideala.
Mda, ar fi soluția ideală, cum zici tu. Dar, vorba Vasilescului, mai e mult până departe. În toate domeniile 🤷♀️
Iulia, hai să trăiești, maică!
Total de acord cu tine, da’ io am altă întrebare: orașul ăla din Jărmania chiar există? Că io știam așa, în general, că are ăștia niște nume… Dar să nu generalizăm 😁
🤣🤣🤣🤣🤣 din câte știu eu, nu să egzistă, am trântit acolo niscai silabe aleatorii laolaltă, tocmai ca să nu scriu un nume real și să se iște alte discuții 🤭
Bine ai revenit ! La noi e invidia asta meschină de nu se poate de ce ?Asa ca se poate …. Fata a spus părerea ei , bună, rea strict părerea ei … de ce te ofensează pe tine unul din celălalt cap al țării sau mai aproape … ca așa suntem în prezent oamenii … meschini
Păi da, dar problema nu a fost neapărat faptul că și-a spus părerea, problema a fost că acea părere a fost interpretată ca generalizare nejustificată – că mvai, nu toți profesorii e răi 🙄
Asta în condițiile în care fata a spus clar că a avut și profi mișto, cărora le mulțumește. Da cine să mai audă și asta…
E grele …🤓
Culmea, cea mai bună profă pe care am avut-o era cunoscuta sub numele de cod Ma Baker, ( pentru cei foarte tineri – o șefă de bandiți din Chicago). Deh, era 1979.
Cei care au sărit să critice discursul fetei sunt cei care consideră că libertatea cuvântului este bine venită doar dacă acel cuvânt exprimă propriile lor idei. Să nu generalizăm. Nu toți. Mai există și efectul de ecou – zic și eu ce zic alții .
Și, stimată Iulia, cei care știu să scrie ar trebui să o facă mai des decât la trei luni o dată.
Ma Baker 😂
Dap, ai dreptate și legat de efectul de ecou. Însă pe de altă parte, uneori chiar e greu să nu generalizezi. Și înspre bine, și înspre rău. Ceea ce nu înseamnă că trebuie să ignorăm complet excepțiile. Și să sperăm că poate, cândva, ele vor deveni normalitatea (cele pozitive, evident).
Legat de scris… 🙈🙈🙈
Vin și eu de sub piatră, că nu am habar despre ce vorbești: părerea mea e că generalizezi🤣
Cum adică “de fiecare dată se va trezi unul cu sosul în sus”
Trecând la modul serios, despre liceul meu, colegii mei sunt împărțiți în două tabere total antagonice. Ce să mai vorbim despre generații, nivel de educație, licee, regiuni geografice diferite?
PS: mergeți la vot!
Generalizez generalizând generalizări generale 😂
Am aplaudat curajul de a-și expune părerea și nu am înțeles perplexitatea directorului adjunct 🤭 se vedea cât este de încurcat și confuz că un copil excepțional a avut altă părere decât cea potrivit “diplomatică” momentului festiv.
Daaa, cred că i-a izbit fix în plex pe majoritatea “dascălilor” 😁
Ptiu!
Că mă și speriași fată când ai aprins lumina aici🤣
🤣🤣🤣
Ai să vedem dacă reușesc să deschid și obloanele, să mai intre oleacă de lumină 😁
Aaaa…o sa mai recitesc articolul asta maine, ca la ora asta îmi filează niște lămpi si sunt si obosit, mi-a ajuns Vasilescu cu consiliile locale, Cetin cu diaspora si faptul ca nevasta plătește o polița de asigurare pentru un telefon mobil care e reciclat de doi ani.
🤣🤣🤣🤣🤣 te rog să revii la un moment dat cu detalii despre telefonul ăla
Pai are un abonament cu nus’ce program de fidelitate, când schimba telefonul, daca cel vechi e in stare buna, primește reducere la achiziția celui nou. Si pentru siguranța își face si asigurare, ca are talentul sa le dea de pământ. Asigurare făcută in momentul achiziției, acolo, la biroul furnizorului de servicii. Dar către o firma externa, ca unii furnizează servicii de telefonie, alții vin cu asigurarea, sa mănânce si gura lor ceva. Nah, si ii făcură asigurare pentru noul telefon, dar nimeni nu-ti spune ca cel vechi nu se reziliază automat. 🤬
Si acum trimitem acte si explicam ce si cum, sa descâlcim situația. 😂
Bun, referitor la articol, faptul ca l-am recitit nu m-a făcut mai deștept, oricum, orice bărbat cu scaun la cap ar trebui sa știe ca nu are rost sa contrazici o femeie, mai bine aștepți sa se răzgândească singura. 😋
Dar ce vreau eu sa întreb suna cam asa: din toata treaba de mai sus rezulta ca învățământul in tara e un dezastru si învățători, profesori care se dedica meseriei sunt rara avis. OK, concluzia logica e ca toți cei care aveți copii sunteți conștienți ca pe măsura ce avansează in acest sistem, probabilitatea ca sa fie “educați” de idioți nu ca e mult mai mare, ci statistic vorbind devine un lucru sigur.
Ce faceți in cazul asta?
Nu judec, nu acuz, am trecut prin același sistem, sunt doar curios.
Fi-mi-ar scârbă, scrisesem ditamai textul și am apăsat aiurea și dus a fost 🤦♀️
Revin.