Iaca s-a făcut din nou duminică, așadar e timpul pentru o nouă sugestie de meniu pentru săptămâna viitoare.

Dar înainte de asta, trebuie să vă povestesc ce rateu epic am dat la meniul de săptămâna trecută. Așa cum v-am povestit, printre altele, aveam în plan o supă de roșii și o mazăre cu sos de smântână și mărar.

Ei bine, ce-am făcut, ce n-am făcut, cert e că supa aia de roșii a ieșit așa, un fel de exponent al Salinei Turda. De fapt, ce vorbesc eu, Salina Turda ar fi fost invidioasă pe cantitatea de sare din supa mea…

Habar nu am dacă am dat-o de gard pentru că n-am fost atentă și mi-a scăpat prea multă sare, sau dacă, tot așa, din neatenție, am pus sare de două ori. Naiba știe.

Ce e cert e că supa nu prea era comestibilă nici cu cele mai bune intenții. Bietul Fritz a încercat, și-a turnat juma de kil de smântână în ea, a încercat să o mai dreagă din crutoane… de unde, nene… potroacă, vă zic!

Putea să servească lejer drept bază pentru murături supa aia, că drept supă sigur nu se putea califica.

În aceeași zi am prestat și mazărea. Care, firește, a fost și ea un fail. Nu la fel de epic și, de data asta, ceva mai puțin din vina mea, dar fail oricum. Și asta din cauză că mărarul ăla n-avea nici o urmă de gust.

Băi, dar nici una, vă jur! Da, am folosit mărar uscat, de la plic, pentru că din ăla am avut în casă, mna, huliți-mă pentru asta.

Dar nu e ca și cum ar fi fost prima dată când îl foloseam. Și a fost ok. Dar de data asta, că am pus mărarul ăla sau că puneam niște praf de pe papucii lu fi-miu, cam tot aia ar fi fost. Efectiv, în afară de niște firicele verzi, răspândite prin mâncare, altă caracteristică nu a avut. Nu tu gust, nu tu miros, nu nimic-nimicuța.

Noroc că asta a fost totuși comestibilă, chiar și așa, fără aroma de mărar – care, de altfel, face cel puțin jumătate din hazul acestei mâncări, dar mna, asta avem, cu asta defilăm.

Buuuuun. Acestea fiind zise, să trecem la meniul pe care îl am în plan pentru săptămâna care vine. Date fiind cele mai recente „reușite”, stau un pic cu inima strânsă, să vedem ce mi-o ieși și ce nu tura asta.

🍲 La capitolul zeamă cred că o să fac o ciorbă de perișoare. Pentru că poftă.

Apoi, pentru felul doi, planul sună cam așa:

🥘 Un quiche; încă nu știu exact cu ce, poate fac un Quiche Lorraine, poate improvizez altceva. Că până la urmă, ăsta e farmecul genului ăstuia de mâncare – ai liber la imaginație.

🥘 Cred că o să mai fac și o tocăniță de vită sau în orice caz ceva mâncare pe bază de vită cu ceva sos. Pe care o să o mâncăm cu niște paste sau poate cu-n piure, vedem ce solicită publicul consumator.

🥘 Într-una din zile am să trag chiulul și am să fac niște tortellini (din cei cumpărați de-a gata), cel mai probabil unii cu șuncă, la care am să le improvizez un sos.

🥘 Aș vrea să mai fac niște spanac, iarăși, pentru că poftă și mi-am dat seama că nu am mai făcut de ceva vreme, cred că de prin iarnă.

🥘 Și ultima idee a planului de săptămâna asta ar fi niște paste sau un risotto cu somon, deoarece fiul nostru, copilul, și-a exprimat dorința de a mânca ceva cu somon. Cred că a gustat la ai mei ceva cu somon și i-a plăcut (am uitat să o întreb pe mama). Iar dacă e dispus să testeze pește, mă execut cu plăcere. Nu de alta, dar până acum, în afară de ton și păstrăv nu prea am reușit să îl conving să încerce și altceva, așa că zic să profit de ocazie.

Cam astea sunt ideile mele, vă aștept, ca de obicei, cu ale voastre în comentarii.

Să aveți o duminică extrem de minunată!

Sursa foto: pexels.com

34 thoughts on “Meniul săptămânii 20 – 26.03.2023

  1. Bună ideea cu vita, păcat că nu am fani în familie.
    La noi comandă fermă de ciorbă rădăuțeană și o tocană cu ceapă muuuultă ( 7 lei kilu’ 😱 de ceapă uscată). Pentru vegani o fasole bătută cu gogoșari în oțet.
    Spor la gătit și o săptămână ușoară!

    1. Mmmmm…. bun! Cu fasolea bătută am cochetat și eu, dar cred că o las pe săptămâna următoare, că am zis că dacă săptămâna asta care a trecut am avut mazăre, să luăm o pauză de la boabe 😀

      Săptămână cât mai faină și ție!

  2. Musai să zic că eu am făcut mazărea așa cum ai zis și a ieșit foarte bună! Mărar tot uscat, la plic, dar a fost bun-bun.
    Aia ce zici cu tortellini sună bine (eu am o lene în gândire când vine vorba de mâncare, ceva de speriat). Nu ești tu drăguță să zici (fără să faci neapărat reclamă, dacă nu vrei) ce feliu de paste iei?
    Ca de obicei, mulțumesc! 🤗🤗🤗

    1. Na, ce mă bucur! Eu tare m-am ofticat că n-a ieșit cum trebuie, că mi se pare tare gustoasă când e ce trebuie 🙁

      Tortellini iau cam ce găsesc… Ultima dată am luat unii de la Mega, marcă proprie, umpluți cu șuncă, parcă. Am mai luat și din Lidl și au fost buni. Ăștia: https://www.lidl.ro/p/chef-select/tortelloni-proaspeti/p5139
      (mbine, văd că ei le zic tortelloni 🙄)

      Am testat din cei cu carne și din cei cu spanac și ricotta. Bune ambele variante. Iar ca rețetă, cam pe asta merg: https://www.bucataria.lidl.ro/retete/tortelloni-cu-unt-si-sunca-de-praga dacă aleg din cei umpluți cu materie vegetală 😁

      Dacă iau din ăia umpluți cu carne/șuncă, dau skip la pasul cu șunca din rețetă.

    2. Mulțumesc mult, Iulia!
      Să aveți o duminică și o săptămână minunate!
      P.S. Mie chestia cu saramura mi se întâmplă câteodată la vinete (oare are sens să zic CU MAIONEZĂ? 😁) Pfooooaiiii ce mă-nervează, deci I feel you. Dar oricum am da-o de gard, tot perfecte zic că suntem! Aaaa, și modeste! 😂😂😂

    3. Vinetele cu maioneză e veața :))))

      Și da, evident că suntem niște minunate și nu am avea cum să ne dăm seama cât suntem de perfecte, dacă nu am mai greși uneori, ca să nu uităm cât de minunate suntem :)))

  3. Eu prestai o supa de găină românească de curte de la mama mea( a venit cineva din Ro și mi-a trimis mama un găinoi) cu tăieței de casa si pieptul plus copane la cuptor lângă care am pus niște morcov și sparanghel.Azi voi face la airfryer niste vita.Cu astea supraviețuiesc până Marti când voi baga un quishe ca vineri plecam pă Jermania și revenim miercuri deci nu are rost sa gătesc prea mult eventual comand ceva joi și scap.

    1. Uneori așa mi se face și mie poftă de-o supă sau ciorbă de găină… Dar cum la noi în casă, carnea de zburătoare nu se acceptă fiartă sub nici o formă, rămân cu pofta 🙄

      Vita la airfryer cum iese? Crocantă? Nu se usucă prea tare? Bine, întreb mai degrabă de dragul discuției, că eu airfryer-ul l-am donat unei prietene.

      Să aveți vreme bună și distracție faină la Jermănica!

  4. Cum sa iti fie pofta de spanac ??? Cred ca e una din putinele legume pe care le mananc pt ca fac bine, dar nu imi e niciodata pofta. La fel ca și broccoli-ul si conopida (pe care o consum exclusiv murata :)).

    Ieri la pranz am facut o ‘salata de oua’ pt ca eram pe super fuga. Adica am fiert niste oua, le-am pus sare, piper, lamaie si ulei de masline, am prajit 2 felii de paine si aia a fost. Apoi seara am mancat la un chinezesc, asa ca am scapat ușor. Azi la pranz o sa fac un MBS ca mi s-a făcut pofta de saptamana trecuta, iar diseara burgeri pt ca am descoperit ca mai aveam ceva carne de vita tocata prin congelator si am zis sa mai eliberez spatiul. Pt pana pe joi, ciorba de cartofi cu afumatura si un curry de pui. Cam atat in plan. Duminica linistita!

    1. Eu sunt mai bizară, așa, când vine vorba de legume. Adică mănânc și conopidă sau broccoli de bună voie. Și da, uneori de poftă :)))

      Salată de ouă mai fac și eu când sunt pe grabă, dar ai mei cer musai să fie cu maioneză (jur că nu i-am influențat eu în nici un fel, dar altfel se plâng că e prea „uscată” 🤷‍♀️)

      Iar pe azi m-am scos, ne-au invitat niște prieteni la un grătar 🥳🥳🥳

  5. Sugestie. Că nah, d’aia suntem p’aci, să ne băgăm în seamă. La vita aia poți să faci niște rădăcinoase caramelizate la cuptor. Morcovi, păstârnac, sfeclă roșie, cartofi dulci. Tăvăliți în ulei, sare, piper. Când s-au rumenit, poți să improvizezi un sos din ceva gen: miere, ketchup, sos soia, sos worchester sau ce îți place. Pui peste legume, amesteci și mai lași o țâră în cuptor. Eu le amestec cu cus cus și le mănânc așa. Sau bulgur. Sau pur și simplu niște gnocchi trași la tigaie cu unt și puțin untdelemn, dacă tot faci sos la vită. La rizotto ăla merge un pesto de ceva verde pus fix la ultimul clocot. Din broccoli, sau leurdă, sau din spanac. Asta dacă crezi că o să-i placă culoarea lui Eric.😁

    1. Mmmmm, ce bine sună asta cu rădăcinoasele! Să știi că mă tot bate gândul, le văd destul de des gătite în felul ăsta pe un grup de traducători pasionați de mâncare pe care mai bântui, dar n-am avut niciodată curaj să încerc.

      Cus cus cu legume e veața mea, păcat că restul familiei nu prea se omoară. Adică mănăncă, dar nu leșină de bucurie. Gnocchi trași în unt în schimb ar mânca dimineața la prânz și seara.

      Cu verdele să știi că s-ar putea să nu zici tu rău, că acu e în faza de supereroi, deci poate dacă îi spun că asta mănâncă Hulk, îl tentează :)))
      Bine, oricum, norocu meu e că la orez nu prea face figuri în general.

      Mulțumesc de idei 🤗

  6. A făcut OldJana suoa de găluște cu roșii care a avut un asemenea succes la public încât eu am mai apucat niste zeamă cu niste sperieturi de urme de griș.
    Maria(17) a aruncat niște lighioane, ăăă adică linguini la fiert iar lângă ele a incropit un sos alb de te lingeai pă furculiță. Revin cu denumirea că salbatica e prin nămeți cu calul, la antrenat.
    Poftă bună săptămâna asta și nu mai privi inapoi cu mânie 😘

    1. Ah, ce fain sună lighioanele alea. Făceam și eu la un moment dat creveți cu ceva sos de vin și usturoi, nici nu mai știu exact ce și cum. M-am oprit cât am fost gravidă, că a zis tanti doctor că cică nu bun fructe de mare și apoi nici c-am mai făcut.

      Poate ar trebui să încerc din nou, să văd dacă ar gusta publicul 🤔

  7. Bună ziua. Săptamana trecută, am prestat perisoare si fasole.
    Azi a fost cald si am grădinărit.
    Am o lene legată de gătit.
    Dimineață, am facut clatite cu kefir. Mai am de aseară merluciu prajit.
    O sa fac cartofi cu branză la cuptor, varză cu coaste de porc, paine , foi cu miere umplute cu smantană. Și o salată de vinete.

    1. Vinete am executat și eu săptămâna trecută, că tot careva p-aici mi-ați făcut poftă 😁

    2. Daaaa, uitasem! A avut fimiu să fie barbat și să aprindă gratarul ca să coacă niște vinete. Și le-a copt.
      Eu m-am bucurat teribil ca nu mi s-a cerut ajutorul, astfel am putut să mă ocup de frezat zăpada de prin curte😜

  8. frate, da’ ce-avuserățî cu supa de roșii săptămîna asta? că și musulmanca a făcut, iar io, de nevoie, am mîncat…
    azi am halit un MBS și 3 ochiuri, că juniorul care iar a fost la noi în ședere n-a mai fost așa de entuziasmat cînd l-a văzut pe al lui în farfurie; doar nu era să-l las să se strice, nu?
    săptămîna viitoare, de-o fi timp, niște inimi de rață trase la tigaie mi-ar dori inimioara; da’ pentru asta tre’ să ajung la Sofia; vedem…

  9. La supa aia soră cu salina mergeau aruncați vreo 2-3 cartofi curățați și lăsată sa mai fiarbă un pic, se rezolva problema cu gradele de rudenie 🙂

  10. Săptămâna viitoare o sa fac si eu mazarea aia cu smântană ca sună interesant, mersi de pont 🙏
    Aveam un kil de ciuperci pleurotus bio așa că fac o tocăniță și vreau sa testez si-un drob de ciuperci cu cașcaval. Dacă iese bun îl repet de Paște pentru ne-carnivori.

  11. Am luat din piața azi și mărar și pătrunjel de-ala bun. Și-am luat câte 5 legături ‘ca să fie’ 😇😂

  12. A fost și la noi săptămâna de lighioane cu sos alb și ciuperci, a mâncat flăcăul la greu 🤭 legumele caramelizate sunt foarte apreciate și la noi și merg cu orice: orez, bulgur, cus-cus, carne, pește așa că jonglez cu ce se găsește în frigider. Ah, am prestat și niște clătite cu dulceață de vișine 😁 și o supă cremă de dovleac. Am achiziționat axi de la Lidl torteloni cu spanac și în aluat și umplutură ( mie îmi plac tare) și cu ciuperci așa că săptămâna asta scap ușor. Exploatez și acum la maxim poftele colocatarilor când e vorba de gătit pentru că nu îmi place să gătesc aiurea și apoi să arunc, bine, câteodată când nu are succes meniul pun la casolete și apoi la congelat și scot când are poftă poporul.

    1. Da, și mie mi se pare o soluție foarte bună asta cu pusul la congelator. Urăsc din tot sufletul risipa de alimente!

  13. Eu tocmai am descoperit borsul ucrainean, cu sfecla, cu varza, cu fasole si cu smantana. Aa, si marar 😆 a avut asa un succes saptamana trecuta, s-a golit oala in 2 zile, asa ca am facut iar.
    Am mai facut o tocanita de cartofi cu carne de porc, irlandeza cica, trebuia s-o fac cu Guinness, da’ n-am gasit, asa ca am turnat o Silva bruna 🤣🤣 a iesit cam amaruie, dar mancabila totusi :))
    Si am mai inventat o tocanito-tochitura cu inimi si pipote de pui, plus carnati proaspeti de porc, cu multa ceapa si usturoi. Dupa cat a ramas in tigaie, as zice ca e buna :)))

    1. Mmm, ia că mi-ai dat o idee… Oare ar merge să fac și eu vaca aia cu ceva sos de bere? 🤔

      Mă documentez mintenaș 😁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *